АКТУЕЛНО

Милоје Поповић Каваја добио медаљу „Теслин народ“ од Теслине научне фондације из Филаделфије


На међународној конференцији посвећеној Теслином животу и делу, одржаној у Њујорку, књижевник и дипломата из Београда Милоје Поповић Каваја добио је медаљу „Теслин народ“ од Теслине научне фондације из Филаделфије, која је главни организатор те манифестације.

ФБ страница The Tesla Science Foundation

Председник Теслине научне фондације Никола Лончар уручио је медаљу на конференцији која је и ове године одржана у хотелу „Њујоркер“, у коме је велики српско-амерички проналазач и научник живео последњих 10 година живота, где је 7. јануара 1943. преминуо.

Каваја је на конференцији, којој је присуствовало преко 100 поштовалаца Теслиног дела из 10 земаља и на којој је поднето око 30 реферата и студија, изложио свој рад „Поливалентна личност Николе Тесле“, који је у облику пригодне брошуре подељен присутнима.

Образлажући доделу високог признања, Лончар је истакао да се добитник већ скоро пола века бави промоцијом и проучавањем Теслиног дела, што је резултирало и књигом „Други живот Николе Тесле“, која је у издању „Албатроса Плус“ из Београда доживела три издања и преведена на енглески.

„Поема о Тесли“ нашла је место у делу „Антологија Американа“, том први, Њујоршког поетског форума 1976, у години када је Каваја био директор Културно-информативног центра наше земље у САД.

Као члану Југословенско-америчке групе која је подигла споменик Тесли на Нијагари, у јулу 1976, његово име је уписано на спомен плочи.

Конференцију је отворила и поздравила, у име Републике Србије, генерални конзул у Њујорку Мирјана Живковић, која је истакла да влада њене земље поклања велику пажњу неговању успомене на великог српско-америчког проналазача и патриоту, што ће резултирати и у пројекту изградње новог, великог музеја у Београду.

То здање ће бити и својеврсна научна институција за проучавање Теслиног дела и наслеђа од стране нових генерација, којима су његове визије, основа и упутство за савремена техничка достигнућа, нарочито у области аутоматике и информатике.

Оснивачу и председнику Фондације Николи Лончару, поклоњен је рељеф Тесле у таракоти, који је израдио познати београдски ликовни уметник Мирко Мркић Острошки.

ИЗВОРИ: РТВ, ФБ страница  The Tesla Science Foundation, ФБ страница The Tesla Science Foundation New York

14.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ОД БОГА ЈЕ НАМА СРБИМА ДАТ НИКОЛА ДРАГИНИЋ ТЕСЛА НАЈПАМЕТНИЈИ ЧОЕК У ЗЕМАЉСКОМ ЖИВОТУ И У НЕБЕСКОЈ СРБИЈИ ПИСАНО СРБИЦОМ 7528 ПО СРБСКОМ КАЛЕНДАРУ енглез едменстон ЈЕ УКРАО ОД ТЕСЛЕ ЊЕГОВО БОЖЈЕ ДЕЛО ШТА ОЧЕКИВАТИ ДРУГО ОД енглеза СССС

    Свиђа ми се