АКТУЕЛНО

Рачуни у Србији ће се плаћати и „препознавањем лица“ (face recognition system)


ФБР КОМЕНТАР:
Оно што забрињава је да – све оно што се УВОДИ у Србију са уверавањем да је то „за наше добро“ и „наша модерна будућност“ је то што „то“ у почетку никако „није обавезно“ а онда се (као што је то био случај до сада) одједном политички изгласа неки преузети еу-закон на ту тему – који убрзо постане ОБАВЕЗА са санкцијом за неизвршење по том закону… О манипулацијама које су биле до сада да не причамо, видљиве су свакодневно…
Уосталом, већ неколико година власти Србије, као „лутке на концу“ неких страних интереса, уводе законе и санкционишу непоштовање по њима који су „усклађени са ЕУ“, а Србија то НИКАКО НИЈЕ ОБАВЕЗНА ЈЕР НИЈЕ У Европској Унији и следствено томе – све радње у тој области су ПРОТИВУСТАВНЕ. И нико не реагује, СРБИЈА ЈЕ ОКУПИРАНА.
На крају, шта ово „препознавање лица“ може да донесе у будућем времену у окупираној Србији – 
 можемо само да замислимо (видљиво је одмах ономе ко прати дешавања у развоју технологија у свету)
– Биљана Диковић

***

Грађани Србије моће ће од марта ове године да плаћају рачуне системом „препознавања лица“ (face recognition system)

Народна банка Србије планира да у првом кварталу 2019. године омогући нову услугу, која је део решења инстант плаћања, а који је покренут у октобру прошле године.

– Биће могуће да се преко „Скајпа“ или визуелног идентификовања странке обави плаћање. То ће бити нешто што је заиста револуционарна новина као допуна инстант плаћању. Иако смо спремни да са тим кренемо одмах, морамо да сачекамо нову евалуацију напретка Србије у смислу спречавања прања новца како бисмо могли да пустимо ту нову услугу у промет – казала је српска гувернерка.

Тачан датум када ће грађани моћи да почну са коришћењем те услуге знаће се након састанка Комитета Савета Европе за спречавање прања новца и финансирања тероризма, који ће бити одржан 23. јануара.

На том састанку ће се проверавати напредак Србије у примени свих правила у спречавању прања новца, а ако мишљење те институције буде „позитивно“ плаћање „лицем“ могло би да стартује и у фебруару.

Плаћање телефоном, таблетом и путем „Скајпа“ не захтева нова техничка решења, нити ће банке коштати новца, истакла је Табаковићева и поручила да је реч о систему који је безбедан за кориснике, како у заштити личних података, тако и у смислу могуће злоупотребе у „прању новца“.

ЗА НЕКОЛИКО СЕКУНДИ

СИСТЕМ инстант плаћања у Србији је стартовао 22. октобра прошле године. Од тада клијенти већине банака своје платне налоге реализују за свега неколико секунди. Од момента уплате до тренутка када новац „легне“ на рачун примаоца, пролази свега неколико секунди, без обзира на то које је доба дана или ноћи.

ИЗВОР: ТАНЈУГ/НОВОСТИ

10.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић