АКТУЕЛНО

ПРАВЕ ЧИЗМЕ ЗА ЛЕД И ВАТРУ: Како су пиротски гумари успели да постану главни обућари светских армија и ватрогасаца


Златне руке мајстора обувају војнике у Норвешкој, Финској, Шведској; Око 1.200 гумара производи обућу која може да издржи паклене услове

КОМПАНИЈА „Тигар АД“ у Пироту, постала је један од главних снабдевача, тачније обућара неколико армија нордијских земаља. У погонима ове фирме са око 1.200 гумара, поред осталог производе се чизме за екстремне услове, које морају да издрже паклено ниске температуре, да сачувају ноге војника од мраза, од воде и лапавице, и наравно да су при свему томе удобне јер је познато да је војник без добре обуће и здравих ногу, практично неупотребљив, односно немоћан. Уз то, важан је и естетски моменат. У оштрој међународној конкуренцији већ неколико година Пироћанци побеђују квалитетом и ценом својих производа који настају.

– Наша компанија је једна од највећих у Европи за производњу гумене обуће, али сасвим сигурно највећа у којој се захтевни делови производе ручно. Квалитет који се постиже ручним радом не може да се оствари ни на један други начин, па ни појединим савременим технологијама, јер су веште људске руке незаменљиве.

У фабричким круговима имамо одличне мајсторе и раднике, са вишедеценијским искуством, који тачно знају какав квалитет мора да има нови производ, у овом случају чизма. Такав предан рад и квалитет су препознали они који одлучују о набавкама обуће за војнике у Норвешкој, Финској и Шведској- каже Владимир Илић, директор компаније „Тигар АД“, за „Новости“.

Он додаје да је последњих месеци у заслужену пензију отишло доста производних радника, али да су њихова радна места практично заузели њихови синови.

– Можда помало чудно звучи, али та деца се врло брзо обуче и за најзахтевније операције када је реч о производњи. Обуку савладавају у кругу својих познаника и родитеља и врло брзо постају вешти у раду са гумом, што је за нас и те како важно – напомиње Илић.

Златне руке пиротских гумара, обувају и ватрогасце у многим земљама света па и у далеком Хонгконгу. Реч је такође о обући за екстремне услове, само што у овом случају ватрогасне чизме морају да издрже страшно високе температуре, односно да сачувају ноге спасилаца од ватрене стихије и жара, па и предмета који могу да повреде ногу. Реч је о чизмама у комбинацији гума-метал. И истој комбинацији овдашњи гумари израђују и резервоаре за борбене авионе, тачније за ловачку авијацију, као и друге делове за нашу наменску индустрију. У сарадњи са Сектором за ванредне ситуације развија се производња балистичких блокова, али и оплата и панела за заштиту од поплава.

ИЗВОЗ ПРЕЛОМИО

„Тигар“ је после вишегодишње агоније, крајем прошле године преломио када је реч о пословању. Забележени су одлични извозни резултати, а фабрика „Техничка гума“ после деценија бележења губитака, први пут је пословала са профитом.

– Један од разлога су управо и уговори са Јужноафричком Републиком, Канадом, нордијским земљама. Држава Србија је своја потраживања претворила у акције тако да је један од највећих акционара – каже Илић.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———–

8.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић