АКТУЕЛНО

На КиМ управо истиче рок мобилним компанијама за увођење броја +383


Очекује се да сепаратисти са КиМ, уз раније дату сагласност режима из Београда, дефинитивно почетком 2019. изврше укидање српског међународног кода +381 и почну да користе само телефонски код +383.

Иако је било предвиђено да се јуна 2018. у потпуности укине српски али и остали страни телефонски кодови које сепаратисти користе у свом систему, и да се користи само код +383 који је, по речима Марка Ђурића додељен „географској области“ Kосова, то није реализовано.

Председник борда такозване „РАЕПK“ у оквиру система албанских сепартиста, Kрешник Гаши за Радио Слободна Европа каже да иако у 2018-ој није укинута употреба српског и страних кодова, процес спровођења те одлуке је забележио велика достигнућа.

„Једно од достигнућа које може да се помене је потпуно укидање кода Србије који је функционисао на Kосову (и Метохији) дужи временски период за фиксну телефонију. У фиксној телефонији, сви оператери, било они велики или мали, комплетно су спровели код +383, док су код мобилне телефоније отворене могућности да се врше и примају позиви са кодом +383. На овај начин, сада позиви из читавог света у правцу Kосова (и Метохије) могу да се обаве са +383 и у мобилној и у фиксној телефонији. У овом процесу омогућено је и коришћење кода +383 у великом броју апликација које се користе на друштвеним мрежама“, рекао је Гаши.

Други рок за укидање српског али и страних кодова био је 31. октобар 2018. Због немогућности испуњења овог рока, два мобилна оператера Ваља и ИПKО су тражили одлагање рока, међутим, тај захтев није прихватио такозвани „Регуларни ауторитет за електронске и поштанске комуникације“ при систему сепаратиста на КиМ. Изречена је завршна опомена и тражено да се елиминишу остали позивни кодови што је пре могуће, а са казненим мерама ће се почети од 15. јануар 2019. 

Тренутно, 15. јануар 2019. је последњи дан када би оператери мобилне телефоније на Косову и Метохији Ваља и ИПKО требало да почну са спровођењем новог међународног телефонског кода +383 или ће сносити последице. Гаши наводи да је ова одлука донесена са циљем да се оператерима постави услов и дефинитивно каже да неће бити додатног толерисања због неувођења кода.

Како подсећа Радио Слободна Европа, Међународна унија за телекомуникацију (ИТУ) дођелила телефонски код шиптарским сепаратистима децембра 2016. Ово је директни резултат Бриселског дијалога вођеног између делегација албанских сепаратиста са Kосова и Метохије и централне Владе у Београду, уз посредовање Европске уније.

Добијање међународног телефонског кода, албански сепаратисти са Косова и Метохије, сматрају важним за „суверенитет и субјективност државе и међународно признање независности у области телекомуникација“.

 

ИЗВОР: КМ НОВИНЕ

—————-

8.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић