АКТУЕЛНО

„Тужићемо НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумом“- адвокат Срђан Алексић гост у студију


Група адвоката из Србије започела је прикупљање доказа за судску тужбу против 19 земаља чланица НАТО организације због тога што је у НАТО бомбардовању СРЈ 1999. године коришћен осиромашени уранијум. Тај експертски адвокатски тим предводи господин Срђан Алексић, познати нишки адвокат. Он ових дана борави у Мелбурну где је посетио студио СБС радија и рекао нам више детаља.

https://www.sbs.com.au/yourlanguage/services/embeds/audioplayer/4fea3a6d-9b29-444c-b148-df0ea7ed4b20

„У Србији једно дете дневно умре од карцинома. У Србији има исти број оболелих од карцинома као у Немачкој која има 80 милиона становника. И тај број драстично расте,“каже господин Алексић, који је већ контактирао са колегама из других земаља, пре свега Италије, Француске, Аустрије.

„Ради се о огромној штети-  у људским жртвама и у материјалној штети. Стручњаци у нашем тиму желе да  помогну да докажемо да је осиромашени ураниум који је свим међународним конвенцијама забрањен, штетан за здравље и опасан за нашу будућност и нашу децу. Такође желимо да се надокнади штета људима који су оболели или преминули, и њиховој родбини.“

Алексић је поменуо и бомбардовања такозваних хазардних објеката, при чему су штетне хемикалије ушле у сливове великих река.

„Сад после толико година јављају нам се стручњаци из Румуније на пример, да нам кажу како је повећан ниво штетних материја у сливовима река, и врло су забринути.“

Алексић каже да „је веома важно да се докази темељито припреме, па тек онда поднесе тужба, како не би било све узалудно.“

Такође Срђан Алексић је финансирао снимање докумантарног филма у коме се примерима указује на штете које је иза себе оставио осиромашени уранијум.

„Уранијум -238. Моја прича“ је докумантарацкоји говори о НАТО бомбардовању и радиоактивном загађењу јужних региона Србије и Косова и Метохије. То су региони који су некада важили за потпуно еколошки чисте,“ каже Алексић.

И Срђаново родно село у Јужној Србији је бомбардовано током НАТО бомбардовања и сад је контаминирано са осиромашеним уранијумом. Његова мајка, као и на десетине других сељана, његових пријатеља и рођака, умрла је од канцера неколико година после бомбардовања. Његов отац је такође дијагностикован са малигним тумором.

ИЗВОР: SBS Radio

———–

4.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »