АКТУЕЛНО

Рамуш Харадинај назвао Србију малом Русијом на Балкану


31.12.2018. Кососвски фронт
Превод: СРБски ФБРепортер

Премијер самопроглашеног Косова, Рамуш Харадинај, назвао је Србију малом Русијом, препоручио Београду да делује у складу са америчким и европским стандардима и да што је могуће пре призна независност Приштине. Заузврат, политичар је обећао да ће укинути увдене царине на српске производе.

„Ако се Србија не промени, таксе ће остати заувек“, претећи је изјавио Харадинај на програму КТВ. – Ако Србија жели да се договоримо о узајамном признавању и да ради у складу са европским и америчким стандардима на Балкану, још данас ћемо укинути царине. Србија је мала Русија на Балкану.”

rusija

У међувремену, косовски лидери не крију чињеницу да су они спроводиоци америчке политике у региону. Тако је пре неки дан шеф „Косова”, Хашим Тачи, у интервјуу локалном тв каналу РТВ21, рекао да ће споразум са Србијом бити постигнут у првим месецима 2019. године. Притом, политичар је поздравио могућност посредничке улоге Вашингтона, наглашавајући да „где год су Сједињене Америчке Државе учествовале, Косово је увек побеђивало.”

„И у овом случају, САД подржавају Косово, као и обавезујући споразум са Србијом… Нема разлога да не слушамо савете САД, будући да смо најпроамерички народ на свету” – рекао је Тачи.

Истовремено, важна је и чињеница да су Рамуш Харадинај и Хашим Тачи заузели највише позиције на Косову само захваљујући директним напорима Вашингтона и Брисела. Ни европски ни амерички партнери притом нису осећали нелагодност поводом тога што је у извештају ПАСЕ бившег швајцарског тужиоца Дика Мартија јасно показано да су ти исти политичари раније били на челу албанских мафијашких кланова специјализованих за кријумчарење оружја, дроге и људских органа. Очигледно, Западњаци су били изузетно заинтересовани за долазак на власт у самопроглашеној републици управо таквих контрадикторних политичара који би им помогли да утичу на Србију и истисну Русију из региона.

Према речима вишег истраживача Института за славистику Руске академије наука, Петра Искандерова,  „Вашингтон и Брисел су забринути због могућности формирања осовине Београд – Бања Лука у циљу одбране заједничких интереса, одбијања уласка у НАТО и јачања сарадње са Русијом путем укључења на гасовод „Турски тока”, који је у изградњи.

„То би довело у питање планове ЕУ и САД да у потпуности увуку Балкан у своју орбиту“, истиче стручњак.

Управо на ове планове упозорио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров у интервјуу за грчки дневник Ефимерида Синдактон: „Видимо да НАТО и Европска унија појачавају напоре за даље „освајање региона”. Од земаља региона се упорно тражи да направе лажни избор: или са Москвом, или са Вашингтоном и Бриселом. Такве акције доводе до даље дестабилизације безбедносне архитектуре у Европи, повећања тензија и појављивања нових линија раздвајања.“

Ако сагледатмо ситуацију са прагматичне позиције и покушамо да схватимо које циљеве следе Американци на Балкану, онда кораци Приштине постају сасвим логични. Очигледно је да САД намеравају да искористе створену „војску” Косова за сопствене интересе који су усмерени на слабљење улоге Београда на Балкану и стварање претњи српском територијалном интегритету на рачун коначног решења косовског питања. Притом, по свему судећи, Бела кућа више не сматра ЕУ за успешног играча у региону, покушавајући самостално да врше мисију балканског полицајца уз помоћ НАТО-а.

Осим тога, представници Вашингтона више не крију да притисак на српско руководство представља најбољи начин да се сачува државност Косова, као и да се ограничи утицај Русије у региону. У међувремену, руски амбасадор у Београду, Александар Чепурин, припремио је ауторски текст за лист Политика, у коме је резимирао руско-српску сарафњу у 2018. години и открио детаље о предстојећој посети руског председника Владимира Путина Србији у јануару 2019. године: „Имамо богат програм посете. Русија и Србија се нису удружиле „против некога”. Ми ћемо наставити да побољшавамо наше стратешко партнерство, освајајући нове просторе за побољшање благостања народа Русије и Србије. Да ли треба да будемо успешни у томе? Немамо других опција.“

Индикативно у том смислу је била и данашња изјава председавајућег у Председништва Босне и Херцеговине (БиХ), Милорада Додика, који је нагласио да становници Републике Српске очекују посету Владимира Путина и да је председник Руске Федерације увек добродошао.

“Добро дошли код нас у госте. Верујем да ће он доћи у Бања Луку. Отварање руско-српског центра (храма посвећеног светим царским мученицима) у Бањалуци ће бити одличан повод за Путинову посету, рекао је Милорад Додик у интервјуу за Новости. – Русија је озбиљна земља. Да није Републике Српске, у БиХ би се доносиле само лоше одлуке у односу на Русију. И то знају у Русији. Није нас брига шта Запад мисли о томе. Не може Запад овде имати више утицаја од Русије. Исти тај Запад никада се није интересовао за интерес Републике Српске.”

3 replies »

 1. Сиња кукавица на челу Србије у брк нам се смеје и прави будалама, потписао бриселски споразум који је укинуо државу Србију. Он је директно одговоран што постоји царина на Космету, а сад као фол кукумавчи над судбином Срба.

  Па кога бре он више завитлава и прави лудим при здравој памети. Он са његовима, преко 10 пута више отме од грађана Србије и стрпа у џепове него што је целокупни увоз ткзв косова репубљик из ткзв снс Србије.

  Нек харадинају стопира градњу по Србији и нека заустави путеве дроге и проблем решен са шиптарима, од чега издржавају нацију него од тога,

  Баца прашину у очи фол спасава Србе са Космета, забринут прави драму, тј припрема терен да уради оно што је западу обећао, а све наводно због опстанка нашег народа.

  БАГРРРА!

  Свиђа ми се