ВЕРА

Огњен Војводић: Грегоријански глобализам (2)


РЕВОЛУЦИОНАРИ И РИМОКАТОЛИЦИ ЗА ГРЕГОРИЈАНСКИ КАЛЕНДАР

Пише: Огњен Војводић
ognjenvojvodic.info, 27. март 2015.

Повезани текстови: Огњен Војводић: Грегоријански глобализам (1)

Зашто се нерелигиозни астрономи и револуционари брину због непрецизности религиозних календара? Несхватљива је атеистичка паника због календарског мимоилажења православних и римокатолика. Атеистичка тактика релативизовања религиозних разлика у наше вријеме достиже вавилонски врхунац. „Аполитичне” астрономе не забрињава „непрецизност” јулијанског календара, већ зашто православни Срби вјерске празнике не славе у заједници Европске уније, са римокатолицима и протестантима и мањином православних земаља које су прешли на грегоријански календар и постале чланице НАТО, већ са православном већином, Русијом и Русима.

О политичком антихришћанском смислу увођења грегоријанског календара говори и револуционарна историја. Све револуционарне владе, од јакобинске до бољшевичке, уводиле су грегоријански или своје револуционарне календаре, а укидале јулијански. Зашто би револуционари и атеисти одбацивали јулијански „пагански“, а уводиле папски „хришћански“ календар?

Да је папски календар, као и папизам, био препознат као револуцинарни принцип, управо свједоче чињенице да су грегоријански календар уводиле револуционарне власти. Први револуционарни календар је уведен за вријеме Француске револуције. Национални конвент под контролом јакобинаца га је усвојио 24. октобра 1793. године. Вријеме револуционарног календара почињало је бројањем година од 22. септембра 1792. када је проглашена Прва француска република а укинута монархија. Јакобински календар је имао 12 мјесеци од по 30 дана, подијељених у три декаде, а десети дан је био дан одмора. Подјела мјесеца на седмице замијењена је подјелом на декаде, ради расформирања хришћанска седмица, која има слијед и симболику јеванђелских догађаја. Револуционарни календар је укинуо Наполеон првог јануара 1806. године пошто је укинута Прва француска република.

У Совјетском Савезу Лењин је декретом увео грегоријански календар одмах после Октобарске револуције, али је паралелно уведен и револуционарни календар који је коришћен од 1. октобра 1929. до јуна 1940. године. Сви мјесеци су имали по 30 дана а преосталих пет дана године били су револуционарни празници, уметнути као дани независни од мјесеца или недјеља. Укинут је седмодневни поредак, као хришћански где је седми дан дан Васкрсења, а уведене петодневице. Револуционарни календар је укинуо Стаљин, када је и враћена седмодневна недјеља. После Мелетијевог конгреса 1923. руска црква је била обманута од режимске ткз. „живе цркве“ да је руска православна црква прешла на грегоријански календар, али када је патријарх Тихон сазнао право стање ствари, руска црква је остала при јулијанском календару и до данас се придржава јулијанског календарског поретка.

1922. Судски процеси над духовништвом

И у грчку цркву папски календар је уведен под паралелним притиском револуционарне власти у Грчкој и колонијалним притиском европске папско-протестантске војно-вјерске алијансе. У Краљевини Грчкој на престолу је била страна иновјерна династија која се залагала за прелазак на грегоријански клендар. О спрези римокатолика и револуционара свједочи и чињеница да је цариградски патријарх Мелетије за званичну цркву признао режимску бољшевичку тзв. живу цркву, која је прихватила његове одлуке о папском календару у време док је руски патријарх Тихон био у комунистичком затвору. Грегоријански календар је увела и револуционарна власт Кемала Ататурка у републици Турској као тековину секуларизма и револуције, што најбоље показује квазихришћанску природу папског календара.

У Бугарској држави грегоријански календар је уведен у току Првог свјетског рата 1916. године под друговјерном династијом, римокатоличком кућом Сакс-Кобург-Гота. Римокатоличка династичка кућа Кобург је владала Бугарском. У Бугарској цркви је грегоријански календар уведен у вријеме комунистичког режима под неразјашњеним околностима 1969. године, пред смрт патријарха Кирила. Увођење грегоријанског календара у Бугарску цркву је изазвало сукобе унутар цркве који до данас трају. Дјео православног свештенства и вјерника је до данас остао вјеран православном календарском предању. Бугарски манастир Зограф на Светој Гори није прихватио грегоријански календар.

Румунска црква је прешла на грегоријански календар 1924. године одлуком румунског митрополита а према одлуци цариградског такозваног Свеправославног конгреса. Увођење папског календара изазвало је подјелу и протесте међу румунским вјерницима и свештенством. Систематско прогањање свештеника и вјерника вјерних православном календарском поретку трајало је до Другог свјетског рата. Срушени су сви храмови које су саградили „старокалендарци” а многи свештеници су умрли у затворима. После Другог свјетског рата православни вјерници који поштују православну пасхалију нису потпуно онемогућени у вјерском животу, али су прогоњени и није им омогућена потпуна слобода богослужења. У Румунији је први румунски кнез после ослобађања од Османске окупације, Александaр Јоан Куза, свргнут и убијен 1866. године, после свега седам година владавине. Послије њега, до 1946. године Румунијом је владала римокатоличка њемачка кућа Хоенцолерн-Сигмаринген који су били рођаци њемачке царске породице. Римокатоличка династија је радила на прогону ћириличног писма и на преласку на римокатолички календар. O римокатоличком утицају у Румунији довољно говори податак да је румунска патријаршија 1942. године признала тзв. Гермогенову „Хрватску православну цркву” НДХ и послала митрополита Банатског (Темишвар) Висариона (Пују) на устоличење у Загреб, због чега је чувар Пећког трона, мјестобљуститељ патријаршијског пријестола, митрополит Скопски Јосиф, у име Сабора прогласио прекид канонског општења са Румунском црквом.

Дакле, у свим православним земљама, осим у Србији која је имала југословенску вјерски мјешовиту српско-хрватско-словеначку Владу, у вријеме увођења грегоријанског календара су владале римокатолчке династије што је значило чланство у тадашњој Европској војно-вјерској алијанси, или им је на челу била револуционарна власт као у Русији или Грчкој. Револуционарној доктрини је одговарао римокатолички календар као сурогат хришћанства и као прекид континуитета са јулијанскими царским и православним календаром у који је уграђен хришћански канон календара, што доказује да грегоријански календар не постулира хришћанске вриједности већ идеолошки уједињује револуционарне и римокатоличке тежње, као и протестантске реформације у раскиду са континутетом предања Цркве.

РИМОКАТОЛИЧКИ РАСКОЛ КУЛМИНИРА РЕФОРМОМ КАЛЕНДАРА

Почасно право „првог међу једнакима“, додијељено на четвртом Васељенском Сабору у Халкидону 451. године римском епископу као политичка надокнада за царско првенство Рима после премјештања царске престонице на Босфор у четвртом вијеку, злоупотребљено је у политичко-религиозне сврхе. Од осмог вијека папство се издвојило у засебну политичко-религиозну институцију са самопрокламованим религиозним кодексом. Постулат папског учења је папски примат и прејемство на неограничену духовну и земаљску власт, глобалну духовну и политичку саборност, право вршења васељенске власти Василевса, из чега је изведен догмат о непогрешивости римског потифека као наследника апостола Петра, Христовог намјесника на земљи – видљивој глави Цркве. Папа од тада више није поглавар једне од религија, већ духовни и државни самопроглашени суверен васељенске власти.

После пада Цариграда и погибије последњег новоримског византијског Василевса, наследника достојанства римских царева и „такмаца” папском примату, и потпадања цариградске патријаршије и апостолских патријаршија Истока под османско ропство, папство присваја сва знамења царске васељенске власти, од којих је једно и царско право одређивања васељенског календара. Као повод за узурпирање царског права на промјену и одређивање календара, папство користи наводну потребу временског усклађивања календара. Као и „филиокве“ (filioque – „и сина“) папски уметак у Символ вјере тј. тврдња да Бог Свети Дух исходи и од Бога Сина а не само од Бога Оца како је Црква исповиједала од почетка, и папска промјена календара представља демонстрацију папске самовоље и револуционарни раскид са ауторитетом Цара и патријарха у Константинопољу.

Папа Гргур XIII

Папски раскол 1054. године достиже врхунац промјеном јулијанског календара 1582. године, као и формалним раскидом са „старом“, не претхришћанском него претпапском историјом. Чином одређивања календара папизам преузима сва права владарског васељенског достојанства. Раскол који је направио папа Гргур VII у 11. вијеку значио је одрицање саборности Цркве, Васељенских Сабора и Предања, а реформа календара Гргура XIII означава и прекид календарског континуитета са претпапским предањем цркве.

Проглашавање новог календара папизам спроводи и ради обједињавања римокатоличке заједнице подијељене протестантском реформацијом, ради учвршћивања папске суверености у Европи, али првенствено ради оспоравања православног руског Цара, новог Василевса, и трећег Рима – Москве, наследника царског достојанства новоромејских византијиских императора. Промјена календара је била првенствено престиж папизма са православљем као предањском вјером а тиме и претендентом на право „првенства”, док је сукоб са протестантизмом био обрачун са папском политичком фракцијом. Папско-протестантски ратови су били борба за превласт, као и данас, док су то на духовној и религиозној разини узрочно последични процеси. Протестантизам је, као и папизам, заговарао реформу јулијанског календара. Мартин Лутер је имао и радикалније предлоге реформе календара од папских – да се сви покретни хришћански празници јулијанског календара укину а да се празнику Васкрса одреди тачан фиксиран датум.

Папство користи наводну потребу временског усклађивања календара као повод за преузимање монопола и у науци. Заправо, временско „усклађивање” и одређивање календара папство користи и за заштиту религиозно-реформаторског папаског примата. Разлог папског противљења развоју науке није противљење научном позитивистичком просвјетитељству, већ заштита ауторитета и монопола папства у области науке. Римокатоличка историографија програмски истиче да је и први механички сат изумио и саградио опат Герберт (Gerbert de Aurillac; 957–1003), који је касније постао римски папа Силвестер II, ‘а он је био и астроном и конструктор разних направа’.

Осим приграбљивања свештеничке и царске власти, самопроглашени суверен светске моћи промјеном календара себе проглашава и царем учености, недодирљивим и у области науке, што знамо из историје ломача. Усмјереност папске промјене календара на потребе времена и тачнијеи временски прорачун, без усклађивања вјерског поретка календара, открива нехришћанску природу те промјене којом су прекршене одлуке и канони Светих Васељенских сабора о празновању Васкрса, вјековни богослужбени типик заједничке прославе Васкрса свих хришћана.

Папа Гргур XIII (1502–1585), поглавар римокатоличке цркве од 1572. до 1585, познат по промјени календара, програмски је заодјенут ореолом хуманизма, док се његова прозелитска дјелатност прикрива. Прозелитска пракса Папе Гргура је била вишеструка – од обрачуна са протестантима до унијатске мисије на Истоку.

Године 1577. Гргур је основао двије битне институције: Колегијум Грекум и Колегијум Илирикум, ради мисије унијаћења православних Грка и Словена, прије свега Срба на Балкану. Сјетимо се судбине Хугенота, протестаната у Француској, њиховог уништења започетог у Вартоломејској ноћи 1572. године. Убијање преко 10 000 Хугенота трајало је шест седмица а подстакао га је управо папа Гргур XIII. Исте ноћи, праћен кардиналима, папа је повео процесију подршке прогону јеретика, а у славу побједе над јеретицима у ноћи Светог Вартоломеја у Ватикану је скована спомен медаља. Преостали Хугеноти су бјежали широм свијета, једна група доспијева на Флориду, да би их након њихове предаје шпањолски конквистадори и тамо све побили, а на шта је папа Гргур XIII упутио следеће ријечи, благословивши и тај крсташки подухват: „Ми се радујемо што сте ослободили свијет од тих биједних јеретика“.

КУЛТ ВРЕМЕНА

У астрономском смислу, оба календара би се могла прилагођавати тачнијем прорачуну времена, али ни у формално-научном смислу, а поготово вјерском, то није сврха календара. Притом, са научне тачке гледишта, грегоријански календар нема предности над јулијанским, јер су то различити календари по својим принципима мјерења времена. Грегоријански календар је окренут тропској (сунчаној), а јулијански сидеричкој (звезданој) години. Услед гравитационог утицаја Мјесеца, сидеричка година дужа је од сунчане (тропске).

„Тропска година, којом су организатори грегоријанске реформе мјерили своју нову годину, представља величину условну, фиктивну и јако блиску процесима реално доживљаваним на Земљи, тј. равнодневници и солстицију.

Напоменимо да је, почев од времена Птолемаја (2. вијек прије Христа) све до позног средњовјековља, у астрономији као и у гледању на свијет господарио геоцентрични систем према коме је непокретна Земља тобоже центар око кога се врте Сунце и друга небеска тијела. Појам тропске године, који је у основи грегоријанског календара, скопчан је са докоперниковском земљоцентричном теоријом. Тропска година која тако има 365 дана, 5 часова 48 минута и 46 секунди, јесте вријеме за које Сунце завршава своје умишљено кретање око земље. Ипак, свима је познато да није Сунце то које се окреће око Земље, него да се, обрнуто, Земља окреће око Сунца. Зато тропска године не представља реалан временски период, већ фиктивну астрономску величину, која се, уосталом, односи на реалне процесе који се збивају на Земљи, као што су смена (климатских) годишњих доба (прољеће, љето, јесен и зима) и друге природне појаве на нашој планети.

Што се тиче појма сидеричке године, она се заснива на реалној величини једнакој пуном окретању Земље око Сунца. Дужину сидеричке године чине 365 дана 6 часова 9 минута и 9 секунди. Заснивајући се на тој величини, јулијанска година износи 365 дана и 6 часова. Неопходно је притом примјетити да је тропска (сунчева) година оријентисана на ритмове пре свега у вези са Земљом, док је сидеричка оријентисана на ритмове у вези са Космосом у цјелини. У том смислу грегоријански календар је у својој основи геоцентричан, а јулијански космоцентрпичан.“ (Људмила Перепјолкина, Заблуде грегоријанског календара)

Али, поред предности јулијанског календара у односу на грегоријански, православни не теже доказивању тачности црквеног календара законима и потребама времена. Творца подређивати законима творевине, као и претпостављати вољи Божјој вољу демократске већине је не само погрешно него и богохулно. Календарска прецизност и непрецизност праћења временских мијена за Цркву нема битан значај. Закони времена и космоса не оријентишу Цркву на њеном историјском путу. Вријеме и простор као створене категорије не могу руководити Цркву вођену промислим „Творца неба и земље, и свега видљивог и невидљивог“. За историју Спасења није важно да ли се Сунце окреће око Земље или обрнуто, ко о томе води рачуна осим научника? Православни само подсјећају да се Земља окреће у правцу Истока, ка истоку другог доласка Господњег, Великог суда и Васкрсења. Земљоцентричност у хришћанству није последица ненаучности, нити је циљ сама по себи. Земља је центар васионе јер се Бог оваплотио на Земљи. Творац је одредио средиште творевине у свемиру, планету Земљу. Земљоцентричност је последица богоцентричности, као што је историја Оваплоћењем Спаситеља постала Христоцентрична.

„Вријеме земно и судбина људска, два образа највише лудости“, писао је владика Петар II Његош. И у паганском Египту мијешање природних наука и религиозног култа је сматрано одликом примитвних религија. Стари Египћани или Маје митску симболику календара нису реметили својим познавањем природних наука, цикличног кретања времена и планетарног система, астрономски најпрецизнијим временским прорачунима до данас. Али, древне цивилизације Маја, Астека и Инка од папског “покрштавања“ и покоља није спасила ни савршена астрономија, као ни друге историјске културе, потом потрте под налетом папско-протестантске религиозне идеологије и колонијалне војне силе “бледоликог“ европског „човјекобога“.

Има ли истински образованих људи који сматрају да су градитељи византијских архитектонски савршених храмова имали отклон од технологије, математике и физике, или да византијско богословље није разумијевало природу времена? Познато је и да проналазак сатног механизма није западноевропско достигнуће, већ да се користио знатно раније у источним културама, не заузимајући, међутим, култно мјесто, као касније у секуларној Европи, гдје је сатни механизам постао покретач култа времена. Наиме, када је у Европи пронађен и уведен у употребу механички часовник,„концепт времена је замијенио литургијски образац живота”. Часовник је постао више од средства мјерења протока времена, постао је парадигма нове технолошке цивилизације. Већ у 14. вијеку на Западу сатне механизме постављају на црквене торњеве, као симболички почетак и религиозне оријентације према времену и потребама времена, то јест служења времену – заправо симбол владавине времена.

Oднос савременог човјека према времену није повратак природи, већ технократска, потрошачка, економска употреба времена, искоришћавање и трошење времена. Технолошка достигнућа омугућавају све бржу комуникацију, „скраћивање“ времена, коришћење и располагање временом, а календар је средство ефикаснијег и екомичнијег коришћења таквог времена – времена као новца. У општој потрошачкој паници и религија је упакована у службу и потребе времена, у технократској култури „религиозна имагинација је поистовјећена са резултатима растућег техничког развоја“. Религија технолошког еволуционизма нема потребе за вјечним и натприродним. У техницистичкој „космогонији“ важи машинска парадигма која је замијенила хришћанску и магијско-природну. Од проналаска сатног механизма, преко парне машине до компјутера, од технолошког подјармљивања природе до освајања космоса, технологија је постала ново божанство, замјена и за онострано и вјeчно, сурогат за човјекове друштвене и духовне потребе, за метафизику и мит.

(наставиће се)

___________

Повезани текстови:
Огњен Војводић: Грегоријански глобализам (3)

2 replies »

  1. Nikave veze nema novu godinu slavit decembar na januar,a pogotovu imamo 7 meseci 31 dan 4 meseca 30 dana i 1 sa 28,to govori da je to politika i zaglupljivane naroda da nepricamo sto jul i avgust imaju 31 dan i sto se tako zovu.logicno je da godina pocinje na ravnodnevnicu tako se i nekada radilo ida ima 13 meseci kasto su imali pojedini stari narodi maje inke itd veliki um najveci posle TESLE MILANKOVIC predlagao kalendar od 13 meseci.ima tu jos jedna cudna stvar setane vaskrsa kada vaskrs seta treba i bozic u stvari i vaskrs treba da je fiksan……

    Свиђа ми се