АКТУЕЛНО

Монтенегрини не дају ни прађедовима да буду Срби – мењају им ради тога надгробне споменике


РЕКТОР УНИВЕРЗИТЕТА ЦРНЕ ГОРЕ ДАНИЛО НИКОЛИЋ У УЛОЗИ ПРАЂЕДОУБИЦЕ
* Његов прадеда Станиша Николић – херој Првог балканског рата – одредио да му на гробу пише да је ратовао за слободу домовине и „спас српских идеала“, а он заменио надгробну плочу да га уназад десрбизује

МОНТЕНЕГРИНИ су чудо невиђено.

Мало им је било да се прогласе за оно што им дедови – а многима ни родитељи – национално  никад нису били. Премало, па су – да би уништили све што их може узнемирити – кренули и да затрпавају и прекрајају не само прошлост Црне Горе него и својих породица.

Присвојили су себи право за које су се на Западу изборили они који нису ни мушко ни женско, или не би да буду ни мушко ни женско, већ нешто између или изван Нешто треће, четврто или пето.

Матија Бећковић је Монтенегрине назвао људским бићима која немају ђедове. Самим тим ни прађедове.

Јединим таквим на планети.

Међутим, имају их они само што су их се одрекли. А неки им не дају ни да почивају у миру, па им ударају на гробове и надгробне споменике. Раде оно што нису ни све непријатељске и окупаторске војске радиле, али Шиптари и Хрвати јесу у свакој прилици која им се пружила и са насладом.

Не дају својим ђедовима и прађедовима да буду оно што су били. Мењају им идентитет уназад и последњу вољу.

Једно од таквих монтенегринских чудовиштва је ректор Универзитета Црне Горе Данило Николић.

Прађедоубица – Данило Николић

Има све људске делове, а није човек.

Мучио га прађед Станиша Николић. Србин Станиша Николић.  А како он – Милов ректор Данило – да има прађеда Србина. Ту се нешто морало чињети.

Смишљао ректор Данило и смислио. Ударио на властитог прађеда. Обрачунао се с њим. Постао прађедоубица.

Прађеду Станиши – у складу са његовом вољом – све до до узлета ректора Данила на надгробном споменику писало:

„Нек ти вјечно спомен свијетли
са крвавог Бардањолта
с Муселима и Брдице
где су твоје хаубице
смрт сијале душманину
за спас српских идеала
и слободу домовине“
(из ратова 1912 године)

Досетио се Милов ректор  да замени надгробну плочу на прађедовом гробу и да са ње уклони „за спас српских идеала“.

Да властитог прађеда расрби. Да би он на миру могао да буде Монтенегрин-Дукљанин.

Ово је за Миловог ректора пожељни споменик прађеду Станиши

Хроничар Митрополије црногорско-приморске Јован Маркуш указује да се гроб официра Станише Николића, носиоца Обилића медаље, налази на гробљу код Храма Пресвете Богородице у Озринићима код Никшића.

Мештани памте да је официр Станиша Николић одредио за живота који епитаф треба да буде на његовом гробу, што је породица испоштовала, о чему сведочи фотографија некадашње надгробне плоче која је до скоро била на свом месту.

Све до Миловог ректора прађедоубице који је поставио нову надгробну плочу без речи „за спас српских идеала“.

ИЗВОР: ФАКТИ

***

ФБР ДОДАТАК

ФБ Јован Маркуш:

92.члан ЗАКОНИКА ДАНИЛА ПРВОГ установљен 1855. године на Цетињу
(на српском и њемачком)
,,И ако у овој земљи нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне, то опет сваки иноплеменик и иновјерац може слободно живити и ону слободу и ону нашу домаћу правицу уживати како и сваки Црногорац и Брђанин што ужива.“

&92
Obwohl in diesem Lande ausser der serbischen Nationalität keine andere Nationalität, und ausser der rechtgläubigen morgenländischen Kirche keine andere Kirche besteht, so kann dennoch Jeder, der einer anderen Nationalität und einer anderen Kirche angehört, unbehindert in demselben leben und die Freiheit und unsere vaterländischen Gerechtsamen gleich einem jeden Montenegriner und Berdaner gemessen.

——–

21.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ЖИВЕЛА НАША СРБСКА СПАРТА ВАЗДА СЕ КРВ ТВОЈИХ СРБСКИЈ ЈУНАКА ЛИЛА ЗА СЛОБОДУ СРБСТВА И СРБИЈЕ БРАТЕ МАТИЈА СВАКА ТИ ЈЕ ЊЕГОШЕВА ЖИВЕЛА ВЕЛИКА СРБСКА ПОДГОРИЧКА СКУПШТИНА ЖИВЕЛЕ ЉУТЕ ЂУРУШЛИЈЕ ВОЈВОДЕ ПАВЛА ЂУРИШИЋА КОМАДАНТА ЛИМСКО ЧЕТНИЧКИХ ОДРЕДА СВЕ ЈЕ РЕКАО У СТИХОВИМА НАШ БРАТ МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ИЗ РОВЦА ОД ВЕЗИРОВОГ ДО ЗИДАНОД МОСТА ТУ НА ЖАЛОСТ МОЈИХ ДОСТА ЧЕТНИКА ВЕЧНО ОСТА НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ ВЕЧНА ИМ СЛАВА И МИТРОПОЛИТ ЈОАНАКИЈЕ ЛИПОВАЦ И ПРЕКО 70 СВЕШТЕНИКА СПЦ ЖЕНА НЕЈАКЕ ЂЕЦЕ НЕМОЋНИХ СТАРИХ ЉУДИ МИЛИ НАШИ ПОЧИВАЈТЕ У НЕБЕСКОЈ СРБИЈИ ЂЕ СУ ОД ВАЗДА СВИ СРБИ БИЛИ И БИЋЕ КОД ГОСПОДА ЈОШ РАДЂАЈУ МАЈКЕ ОБИЛИЋЕ СССС

    Свиђа ми се

  2. Црна Гора је српска земља била и остала. Тренутно је под окупацијом, али сваком тиранину и издајнику, прије или касније дође крај. Питали су дјечака из Подгорице, шта је природа, а он је између осталих ствари рекао: природа је да смо Срби!

    Свиђа ми се