АКТУЕЛНО

СБ УН о формирању косовске војске: У току седница на захтев Србије (видео)


У Савету безбедности Уједињених нација у току је седница на захтев Србије и Русије поводом одлуке Приштине о формирању војске, а на којој говори и председник Србије Александар Вучић.

ИЗВОР:RT емитује уживо.

***

23:09 – ВУЧИЋ: МОРАМО ДА БУДЕМО КРИВИ КАКО БИ НЕКО ОПРАВДАО ПОГРЕШНУ ПОЛИТИКУ

Председник Србије Александар Вучић искористио је право на реплику на седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији.

“Нисам чуо никога ко се позвао на неки закон или правило које би оправдало потез Приштине да формира војску”, рекао је Вучић.

Он је навео и бројке које доказују да нису Срби починили етничко чишћење јер их је некада било 220.000, а сада их је 106.000. Негирао је тврдње британске амбасадорке која је рекла да се Србија служила силом.

“Морамо да будемо криви да би неко оправдао своју погрешну политику”, поручио је Вучић.

22:52 – УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО: КОСОВО ЈЕ СУВЕРЕНА ДРЖАВА

Амбасадорка Уједињеног Краљевства Карен Пирс рекла је да трансформација КБС у војску спада у надлежност суверене државе, али да то треба да буде у договору са Кфором и међународном заједницом.

22:51 – КАЗАХСТАН ЗАБРИНУТ ЗБОГ ПОТЕЗА ПРИШТИНЕ

Амбасадор Казахстана је рекао да сви унилатерални кораци могу да подигну тензије и угрозе стабилност, исказујући забринутости због поступака Приштине.

22:42 – КИНА ПОДРЖАВА ТЕРИТОРИЈАЛНИ ИНТЕГРИТЕТ НАШЕ ЗЕМЉЕ

Амбасадор Кине при УН Ма Жаохсу је рекао да Пекинг подржава суверенитет и територијални интегритет Србије.

22:36 – САД: СВЕ ЈЕ У СКЛАДУ СА РЕЗОЛУЦИЈОМ 1244

И представник Сједињених Држава је подржао трансформацију КБС-а у војску, наводећи да је то у складу са Резолуцијом 1244. Дијалог, каже, треба да буде приоритет и позивамо обе стране да одмах предузму кораке како би се смириле тензије.

22:21 – ФРАНЦУСКА И ХОЛАНДИЈА ПОДРЖАВАЈУ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА

Амбасадори Холандије и Француске поновили су да подржавају независност Косова. Такође, они су позвали су „обе стране“ да наставе дијалог.

Француски представник Франсоа Делатр је позвао Приштину да укине таксе и позвао „обе стране да своје разлике решавају кроз дијалог“.

22:10 – АМБАСАДОР РУСИЈЕ: ХИТНО ДА СЕ ПОВУЧЕ ОДЛУКА О ТЗВ. КОСОВУ

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да дели забринутост Србије. Истакао је да је Кфор селективан у испуњавању свог мандата.

Подсетио је да су недавно одржане велике вежбе на северу Космета, што је застрашило Србе. Кфор делује и изван свог мандата, обучавајући косовске снаге, рекао је Небензја.

Он је поручио да одлука Косова да створи војску представља флагрантно кршење резолуиције 1244 која захтева апсолутну демилитаризацију покрајине. Појава војске на тзв. Косову прети понављању оружаног конфликта у региону.

Европа је, према његовим речима, „безубо“ реаговала на стварање војске Косова, што је, како је рекао, разочаравајуће.

Он је позвао да одлука буде хитно повучена.

Руски представник у СБ: Одлуку о војсци Косова укинути

Представник Руске федерације у СБ Василиј Небензја рекао је да се одлука о војсци Косова мора укинути. „Надамо се да ће ЕУ употребити своје капацитете да спречи даље погоршавање ситуације и да ће помоћи да се укину трговинске тарифе и одлука о формирању војске“. Наводи да СБ треба пажљиво да прати ситуацију, да је та војска опасност по регион.

Небензја је поздравио присуство председника Србије и навео да се слаже са забринутошћу које је изразио због ситуације на Косову. Забринути смо и због ситуације безакоња која је пропратила одлуку о формирању оружаних снага Косова, додао је. „Због безакоња у процени и оцени те одлуке које смо већ видели у изјавама европске осморице, чућемо то од оних за које међународно право не постоји“, рекао је додајући да „они делају на основу наредби и незаконитих одлука“ које су у складу са њиховим политичким интересима.

Последњих година стално смо указивали на то да би ситуација у региону могла да се отргне контроли, навео је. „Тражили смо пажљиви мониторинг СБ и на наш позив се није одговорило. Став Приштине је често штићен и покриван, и због тога је ситуација постала експлозивна. Пркос и одбијање Приштине да током пет година имплементира кључне обавезе споразума (ЗСО), довела је до других повреда – одлука о претварању БСК у војску Косова, то се претворило у кршење Резолуције 1244, што остаје фундаментални правни оквир за Косово“, рекао је.

Мисија ЕУ није дала никакве резултате, наводи представник Русије. Дошло је до инцидената и упада на север Косова, постоји акутно питање о заштити православних светиња на Косову и континуирано долази до узурпације имовине СПЦ, навео је. Тамо се крију повратници, терористи из Сирије и Ирака, навео је. Стопа повратка је на незадовољавајућем нивоу, Србима прети хуманитарна криза после такси, додао је.

Кфор је селективан, оценио је, подсећајући да је одржана вежба уз учешће на десетине борних кола на северу Косова, али не и у другим деловима, с албанском већином. Оценио је да је то изгледало као застрашивање Срба.

„Стварање Војске Косова је претња по безбедност у региону, што би могло да доведе до понављања сукоба“, истакао је Небензја. Истакао је да постоји бојазан од упада на север Албанаца. Нисмо сигурни у спремност међународне заједнице да спречи могућност блитзкриега, навео је.

Он је навео да КФОР обучава специјалце на Косову у Бондстилу и наводи да је потребно испитати одговорност Кфора што се тиче СБ, а поводом коришћења ресурса Бондстила, за који каже да је формиран супротно Резолуцији 1244.

„Надамо се да ће ЕУ употребити своје капацитете да спречи даље погоршавање ситуације и да ће помоћи да се укину трговинске тарифе и одлука о формирању војске“, навео је. Не можемо да искључимо могућност ескалације, ситуација треба пажљиво да се прати, додао је.
ИЗВОР: Н1

21:51 – ТАЧИ: НИШТА ВАНРЕДНО СЕ НИЈЕ ДЕСИЛО

Хашим Тачи је рекао да се „ништа ванредно није догодило прошле недеље“ на Космету.

„Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука“, рекао је Тачи и додао да су каснили јер су „чекали добру вољу оних који то нису показали“.

21:47 – ВУЧИЋ НА СРПСКОМ ПОСЛАО ПОРУКУ СУНАРОДНИЦИМА НА КиМ

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас са седнице СБ УН Србима на Косову да ће Србија увек бити уз њих.

„Браћо и сестре Српкиње, користим прилику да вам се захвалим на свему што сте издржали, на мукама које сте прошли и кроз које пролазите и да вам кажем да је Србија уз вас и да ће увек бити уз вас“, рекао је Вучић.

Савет безбедности Уједињених нација данас одржава седницу на захтев Србије и Русије поводом одлуке Приштине о формирању војске, а на којој говори председник Србије Александар Вучић.

21:38 – ВУЧИЋ: ПРЕКЛИЊЕМО ВАС ДА СПРЕЧИТЕ МЕРЕ КОЈЕ НИСУ У СКЛАДУ СА 21. ВЕКОМ

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас Уједињене нације да преузму већу улогу у процесу дијалога Београда и Приштине.

„Немамо ништа против да дијалог буде под покровитељством ЕУ, али желимо да се Уједињене нације много више укључе у тај процес“, рекао је Вучић на седници Савета безбедности УН, коју је, након формирања војске Косова, тражила Србија.

Вучић је рекао да је, поред свега, Србија спремна да настави процес дијалога, након што Приштина врати у ствари на пређашње стање.

„Ми морамо да видимо кораке и потезе које ће повући Приштина, морају да повуку те ужасне тарифе и друге потезе и ми ћемо наћи начина да обезбедимо безбедност нашег народа“, рекао је Вучић.

Председник Србије апеловао је да се спрече мере Приштине.

„Преклињемо све вас да спрече те људе јер су те мере које су преузели нешто што није у складу са 21. веком и то кажем на благ начин“, поручио је Вучић.

21:33 – ЛАКРОА: ЗАБРИНУТИ СМО, БГ И ПР ДА НЕ ПОГОРШАВАЈУ СИТУАЦИЈУ

Генерални подсекретар УН за мировне операције Жан-Пјер Лакроа рекао је вечерас да су недавни догађаји на Косову додатно погоршали односе између Београда и Приштине, али је позвао обе стране да избегавају било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију.
„Забринути смо због ситуације на терену, посебно на северу Косова, и зато је неопходно да Приштина и Београд избегну било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију, већ радије да нађу начине да побољшају дијалог и међусобне односе“, рекао је Лакроа отварајући ванредну седницу Савета безбедности о Косову и Метохији.

Истакао је да је УНМИК посвећен блиској сарадњи са КФОР-ом у складу са Резолуцијом 1244.

Генерални подсекретар УН за мировне операције је представио амбасадорима последње догађаје на КиМ, од гласања у Интерполу до увођења такси на робу из централне Србије и одлуке косовске скупштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску и оснивању министарства одбране.

21:18 – МИЛАНОВИЋ: СБ УН У ПРАВОМ ТРЕНУТКУ

Седница СБ УН, коју је тражила Србија након формирања војске Косова, одржава се у правом тренутку, јер је време да УН и чланице те организације чују шта се дешава у региону, у којем се компликује ситуација, рекао је вечерас амбасадор Србије у УН Милан Милановић, уочи почетка седнице.

Многе државе желе да добију праву слику о ситуацији у региону и на тај начин помогну, уверен је Милановић.

Он је за РТС рекао и да верује да ће дебата бити отворена и добра, што не значи да ће бити лаких речи, већ да ће се чути истина.

„Сувише се дуго ситуација у нашем региону компликује, поједине земље затварају очи, али чини ми се, од колега у УН, да све више и више желе да имају праву слику и на неки начин помогну“, рекао је Милановић.

Он предвиђа да ће седница бити отворена и да ће се разговор одвијати без суздржавања, што је, каже, добро.

Милановић је додао и да су поједине земље, које су биле амбивалентне по питању Косова, подржале отворену седницу СБ УН о тој теми.

Објаснио је да је, након што је Србија у петак ујутру поднела захтев за одржавање седнице, првобитна идеја била да се седница не одржи, али да је после додатних консултација и разговора и у Њујорку и у Београду одлучено да седница буде затворена, што би значило да јој присуствују само представници Србије и Косова и 15 чланица СБ УН.

То је многим земљама било неприхватљиво, јер нема разлога да се крије истина, казао је Милановић и истакао да је у недељу одлучено да седница буде отворена.

21:15 – ВУЧИЋ: СТРАХУЈЕМ ЗА БУДУЋНОСТ СРБА

У седишту Уједињених нација у Њујорку нешто после 21 сат почела је ванредна седница Савета безбедности, чије је одржавање тражила Србија због формирања тзв. војске Косова.

Председник Србије Александар Вучић упознао је вечерас Савет безбедности УН, али и светску јавност, са настојањем Приштине да правним и политичким насиљем, економским притисцима и једностраним потезима, попут увођења такси и формирања тзв војске Косова, створи нову ситуацију на терену и изнуди признање од Србије, мимо дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Вучић је рекао да је уплашен за будућност српског народа, али и целог региона.

Председник Србије истакао је, на хитно сазваној седници Савета безбедности УН, поводом ситуације на Косову, да Приштина није испунила обавезе из споразума које је потписала у Бриселу, као и да крши ЦЕФТА споразум и С СП.

Ситуација је, истакао је српски председник, ужасно компликована.

„Уплашен сам за будућност народа у целом региону“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је захвалан што се седница одржава по хитном поступку, јер је јако битно и и праведно да се тако учини због ужасно компликоване ситуације на терену.

„То значи да се ми суочавамо са све више потешкоћа у области Косова и Метохије. Морам рећи да сам јако забринут, и чак помало уплашен за будућност не само мог народа и наше земље Србије, већ целокупног региона“, казао је он.

Вучић је додао да је пажљиво слушао уводни говор подгенералног секретара УН Де ла Кроа, и казао да би желео нешто другачије од онога што је рекао да пренесе, иако се слаже са пуно ствари из тог излагања.

„Желео сам да кажем да је Србија уложила огромне напоре и пуно труда како би успоставила мир и стабилност на целокупном Западном Балкану. Чинили смо све како би се суздржали од одговора на разне провокације које су долазиле из Приштине. Ми не прихватамо такву врсту фразе да неко позива „обе стране да несто учине или не учине“. Србија, као што знате, учинила је скоро све како би спровела у дело све што је до сада договоре. Као што знате потписали смо први договор Београда и Приштине, и Србија је испунила све своје обавезе. Учинили смо пуно уступака и било је јако тешко за нашу јавност да то прихватимо, али смо спровели“, рекао је он.

Вучић је подвукао да с друге стране једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, а то је формирање Заједнице српских општина.

„То је једна једина обавеза и данас је 2.070 дан како није спроведено у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно“, нагласио је он говорећи на енглеском језику.

Подсетио је да је Србија упозоравала Приштину и људе из ЕУ, јер смо имали и даље смо у процесу дијалог под посредовањем Уније, која треба да реши наше проблеме кроз дијалог, да на не терају у тешку ситуацију која ће створити ужасну атмосферу између нас, када желе да постану чланица међународних организација, што сматрамо провокацијом, јер је Србија једина међународно призната држава по Резолуцији УН 1244.

„Осим ако се нешто није променило“, казао је даље.

„Преклињали смо да не иду на гласање за чланство у Интерпол, УНЕСКО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто гласова. Онда су почели да окривљују Србију као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева“, рекао је он.

Вучић је указао да је потом Приштина, одједном, успоставила тарифу супротно ЦЕФТА споразуму и С СП, тарифе против Србије и БиХ.

„Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавност реаговала добро на то, повећали на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Косова. Чак шта више угрозили су целокупну српску заједницу на Косову и Метохији, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ“, објаснио је он.

„Ставимо то све на страну. Можете ли замислити неког у 21. веку који забрањује и спречава слободну проток људи и добара, само што не воли политичке одлуке друге стране“, упитао је Вучић.
Србија ће тражити да се поштује међународно право и Резолуција 1244, која предвиђа демилитаризацију свих војних формација косовских Албанаца.

Седница је важна да би се видело какав став чланице Савета имају због кршења Резолуције 1244, као и формирања тзв. војске Косова, мада је мало вероватно да ће бити донета одлука о њеном укидању.

На седници први говори потпредседник Ун за мировне операције Пјер Лакроа.

Приштину ће представљати Хашим Тачи, без државне функције.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Данас седница Савета безбедности УН на захтев Србије

17.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. Ovo je komentar postavljen na jedan od intervjua Vojislav Kostunice:

    Izgubili smo sa politicke scene najveceg drzavnika kojim bi se svaka zemlja sveta ponosila. Nase licemerje i lakomislenost naplatili su se u danasnjem stanju u svakom pogledu. Nadajmo se da su nasi neprijatelji izgubili znacajno vreme za vreme politickog uticaja Vojislava Kostunice. Posebno licemerje pripada svima nama koji znajuci kvalitete ovog drzavnika, nikada i niko ne nadje shodno da bar navede primer postenog i drzavnickog vodjenja Srbije. Zaparavo se nalazimo tacno tamo gde nas je dovela nasa bezumnost. Verujem da je Vojislav Kostunica plodonosno iskoristio vreme baveci se onim za sta mu ne treba nas sud.

    Свиђа ми се