АКТУЕЛНО

Данас седница Савета безбедности УН на захтев Србије


ЊУЈОРК – Савет безбедности Уједињених нација одржаће данас седницу на захтев Србије и Русије поводом одлуке Приштине о формирању војске, а на којој ће говорити председник Србије Александар Вучић.
Седница ће бити одржана у 15 сати (21 по средњоевропском времену) и биће отворена за јавност.

EPA (ANDREW GOMBERT)

Председник Вучић изјавио је у суботу увече да ће ићи на седницу како би рекао истину о томе колико је Србија труда и енергије уложила како би био постигнут компромис, а колико други то нису желели. Он је истакао да је Србија упозорила целу међународну заједницу на потезе Приштине, пет сталних чланица СБ УН, 10 осталих чланица, Генералну скупштину УН…

„Покушаћу да кажем да смо прихватили Бриселски споразум, као тежак споразум, све смо изнели на својим плећима, али смо знали да је Србији потребан мир“, указао је председник и подвукао да Србији не требају нови сукоби и ратови.

Он је поновио да је Србија испунила све ставке Бриселског споразума и тешке услове, а Приштина ниједну.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је председавајући СБ УН из Обале Слоноваче заказао хитну седницу на основу захтева Србије.

Дачић је рекао и да је веома важно да се на седници СБ чује став Србије о формирању косовске војске, као и да очекује да ће излагање председника Александра Вучића наићи на велику подршку чланица СБ УН.

Дачић је изразио сумњу да ће СБ донети било какву одлуку поводом потеза Приштине због, како је рекао, неслагања великих сила.

„Биће тешко променити ставове великих сила о том питању, али је веома важно да се укаже на кршење Резолуције 1244 као јединог правно валидног документа који се односи на Косово и Метохију и којим није предвиђено формирање било каквих оружаних снага“, рекао је Дачић.

Истакао је да је веома важно што на седници учествује председник Србије Александар Вучић што је, каже, био и један од разлога што је прихваћено да се седница одржи.

„Председник ће изнети ставове Србије и очекујем да ће наићи на велику подршку чланица СБ, али Савет неће бити у стању да донесе било какву одлуку због неслагања великих сила“, рекао је министар и додао да је веома важно да се чује осуда чина Приштине и став Србије у међународној јавности.

Дачић сматра важним и то што ниједна чланица СБ није била против сазивања седнице, али напомиње да су САД, Велика Британија, Француска, Пољска и Холандија тражиле затворену седницу, док су захтев Србије да седница буде отворена подржале Русија, Кина, Екваторијална Гвинеја, Етиопија, Боливија и Казахстан.

Седници СБ присуствоваће и Хашим Тачи.

Албанци најавили протест испред седишта УН у Њујорку

Албанци у САД најавили су да ће данас одржати масовни протест испред седишта Уједињених нација у Њујорку, уочи ванредне седнице Савета безбедности посвећене ситуацији на Косову, објавила је Бота сот онлајн.

Они ће, како се наводи, захтевати од СБ УН да осуди Србију због наводног „геноцида и 20.000 силованих жена“ током конфликта на Косову.

Очекује се да ће протесту присуствовати и дипломатска представница Приштине у САД, Влора Читаку.

ИЗВОР: РТВ

———–

17.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић