АКТУЕЛНО

НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО: Убиство породице Зец је монструозни злочин припадника специјалне јединице МУП-а Хрватске „Јесење Кише“ коју је основао Томислав Мерчеп, у ноћи 7. децембра 1991.


zec 1

Убиство породице Зец или „случај Зец“ је монструозни злочин који су у ноћи 7. децембра 1991. године, у Пољаничкој улици у Загребу, починили припадници специјалне јединице МУП-а Хрватске „Јесење Кише“ коју је основао Томислав Мерчеп. Убице је предводио Синиша Римац. Том приликом су убијени Михајло и Марија Зец и њихова најстарија ћерка Александра. Злочин су преживела деца Душан и Гордана Зец, која су била сакривена у кући.

Убице никада нису одговарале за овај злочин, упркос томе што су исти признали неколико дана касније пред истражним судијом своје злодело. Међутим, признање је проглашено неважећим, јер је узето без присуства адвоката. Синиша Римац, који је учествовао у овом злочину, осуђен је 2005. године на 8 година затвора, због злочина над Србима у Пакрачкој Пољани, 1991. године. 2010. године Стјепан Месић је помиловао Синишу Римца за годину дана.

 

ПРЕТХОДНИЦА

СФР Југославија је била федеративна држава састављена од 6 република(СР Словенија, СР Хрватска, СР Босна и Херцеговина, СР Црна Гора, СР Србија и СР Македонија). И Југославија и ЈНА су биле по својој дефиницији замишљене на братству и јединиству свих народа и народности који су живели у СФРЈ . Друштвено-економско уређење СФРЈ је био социјализам. Устав Југославије од 1974. године донео је децентрализацију СФРЈ , која је касније омогућила сепаратистичким снагама у Словенији и Хрватској, а касније и у Босни и Херцеговини, да започну разбијање Југославије, праћено крвавим ратовима и прогонима. У свим Уставима Југославије, Југословенска Народна Армија је била дефинисана као једина оружана сила на територији СФРЈ , а самим тиме и једини међународно признати војни субјекат. Крајем 1989. године, Скупштина СФРЈ доноси амандмане на Устав, па тако се једнопартијски систем замењује вишепартијски систем. Што је значило да поред једине до тада партије СКЈ, сада могу да се оснивају и друге странке.

Крајем јануара 1990. године долази до распада Савеза Комуниста Југославије, на чувеном 14. конгресу СКЈ у Београду, када је дошло до оштрих вербалних сукоба словеначких и делегата из СР Србије, око виђења будућности заједничке државе СФРЈ. Словеначка делегација напушта заседање, одмах затим и делегација СР Хрватске, чиме је рад конгреса доведен з питање. Након њих и делегације СР Босне и Херцеговине и СР Македоније напуштају рад конгреса. Тако је после 45 година прекинута владавина комуниста у СФРЈ.

Ситуација у СР Хрватској

Након одржаних вишестраначких избора у СР Хрватској 22. априла 1990. године у Хрватској је победила странка ХДЗ која је у свом политичком програму јасно истицала жељу за независности тј. одвајање СР Хрватске од СФРЈ. У целој СР Хрватској владала је велика еуфорија због победе ХДЗ на изборима, а након тога све чешће су се могле јавно видети слике усташких злочинаца (Анте Павелића, Алојзије Степинац, Вјекослав Лубурић …), усташки поздрави и чути усташке песме. Србима у СР Хрватској је то будило аветна сећања на прогоне и геноцид из времена НДХ.

Власт СР Хрватске у Загребу, коју су маја 1990. године формирали ХДЗ и Фрањо Туђман је током лета донела одлуку да формира себи и оружане снаге. Већ у пролеће су преузели контролу над полицијом, медијима, Тужилаштвом и државном управом. Тако је октобра и новембра 1990. године у СР Хрватску илегално увезена велика количина наоружања за потребе резервног састава полиције, чланова ХДЗ и ХОС. Ту акцију су водили Мартин Шпегељ и Јосип Бољковац, министри у тадашњој влади Хрватске. КОС ЈНА је снимио филм о овом подухвату, а 27. јануара 1991. то и објавио на ТВ Београд. 22. децембра 1990. у Сабору је свечано проглашен „Божићни Устав„, којим су Срби изгубили конститутивност, а Хрватска избацила назив „социјалистичка“ из свог назива.

Од маја 1990. до септембра 1991. године ситуација се из дана у дан погоршавала и Срби у Хрватској су били страховито уплашени за своју личну сигурност и своје имовине. Редовно су се могли видети и усташки графити, а велики број Срба је преко телефона добијао претње да морају да се иселе из својих кућа и оду у СР Србију. Добијали су чак и претећа писма у којима је стајао потпис „ХДЗ“. Срби у Хрватској су добијали отказе на послу, а чак су им и деца у школама психо-физички малтретирана. У стамбеним зградама постојали су одређени чланови ХДЗ који су имали задатак да пазе на кретање својих комшија Срба.

Током пролећа 1991. дешавају се појединачни напади на насеља у којима живе Срби или нехрвати: Пакрац, Плитвице, Задар, Борово Село. 25. јуна 1991. Сабор Хрватске проглашава независност, док Влада СФРЈ дан касније ту одлуку проглашава неважећом. 7. јула 1991. је склопљен договор на Брионима између представника Словеније, Хрватске и остатка Југославије, уз посредовање Европске заједница, где су Словенија и Хрватска пристале да замрзну своје одлуке о независности три месеца.

 

БИОГРАФИЈА

Михајло Зец је Србин рођен у српском селу Драготиња, крај Приједора (БиХ), у подножју планине Козаре. Потиче из партизанске и комунистичке породице, а његов деда је убијен од усташа још 1941. године. Пуно његових рођака је одведено у логоре Јасеновац и Стара Градишка, одакле се нису вратили. Цео живот су га пратиле приче из времена НДХ, али се никога није бојао.

zec 2Михајло Зец се након завршене средње школе упутио возом у Загреб да тражи посао. Ту се запослио у Индустрији меса „Крижевчанка“ и успут ишао у вечерњу школу. Тако је од месара напредовао до пословође у центру града. Оженио се девојком Маријом, која је рођена у Оточцу (Лика), али је и она дошла у Загреб 1970-их у потрази за послом. Саградили су кућу у насељу Трешњевка и изродили троје деце: Александра, Душан и Гордана. Врло брзо по склапању брака су отворили и своју приватну производњу меса и месних прерађевине, а касније и трговину мешовите робе. Посао им је ишао врло добро, па су тако купили и викендицу на јадранском мору у Цриквеници. Марија Зец је држала кафић у насељу Долац. Све је било у реду, док се у пролеће 1990. није променила власт.  Претње породици Зец су од стране хрватских ултрадесничара, почеле још пре распада СФРЈ 1990. године. Претећа писма су се односила на прогон Срба из СР Хрватске у тадашњој СФРЈ.

Михајло Зец је одбио да стави шаховницу у своју месару и тиме навукао бес локалних чланова ХДЗ који су врло брзо почели да га уцењују и да му траже новац, међу њима се истицао Муниб Суљић. Та уцена се стално повећавала. У зграду полиције Михајло Зец 1990-1991. је био приведен најмање 10 пута на информативни разговор. Из куће су му однели ловачко оружје за које је имао легалну дозволу.

ЗЛОЧИН

У ноћи 7. децембра 1991. године око 23 часа, припадници специјалних јединица МУП-а Хрватске „Јесење Кише“, провалили су у стан породице Зец у Пољаничкој улици у Загребу. Михајла Зеца убили су на лицу места, када је покушао да побегне. Његову супругу Марију и ћерку Александру, која је тада имала 12 година, одвезли су у планинарски дом Адолфовац на Сљемену изнад Загреба, где су их ликвидирали.

Деца Александра, Гордана и Душан Зец су те ноћи били на спавању. Александра Зец је устала јер је чула буку, тако су је злочинци заробили и одвели са мајком. Гордана Зец је отишла до комшије Боже, коме је позвонила на врата, а успут је видела мртвог оца како лежи на земљи. Комшија који је дошао узео је децу и одвео код себе, а малом Душану је прекрио очи да не гледа ужасан призор у дворишту.

ПОСЛЕДИЦЕ

zec 3Децу породице Зец је њихова стрина (жена официра ЈНА) која је дошла из Приједора, одвела у касарну ЈНА, одакле су евакуисани авионом прво у Београд, а онда у Приједор код бабе Босе, где су провели две године. Душан и Гордана су били убеђени да су се њихова мајка и сестра Александра успеле склонити негде, али су тек у Приједору чули страшну вест. У Приједору их је чувала баба Боса и страшно је бринула за њих, после свега што се догодило. Није никоме могла да верује. Џип који је остао иза њихових родитеља, баба је продала да би направила надгробни споменик у Приједору.

Њихова баба Боса Зец (очева мајка) је била енергична жена иако слабо писмена. Била је поносна на своје унуке Душана и Гордану, што су били одлични ђаци у школи. У Приједору су живели са комшијама муслиманима и нису са њима имали никакви проблема. Касније су Душан и Гордана Зец отишли у Бања Луку да живе. Тамо су успели да замене своју кућу из Загреба за кућу неких муслимана из Бања Луке. Пошто су били у тешкој финансијској ситуацији морали су да продају своје некретнине. Неки „пријатељ“ њиховог оца Михајла Зеца је дошао код њих у Приједор и понудио им је 33% од продате вредности за кућу у Цриквеници, што је касније прави купац показао Душану Зец купопродајни уговор.

Душан Зец се оженио и добио сина коме је дао име по свом оцу.

ИМЕНА ЗЛОЧИНАЦА

За убиство три члана породице Зец, одговорни су чланови састава резервне полиције под командом Томислава Мерчепа, познати као „мерчеповци“. Починиоци овог злочина су:

 1. Синиша Римац, припадник јединице „Јесење Кише“
 2. Муниб Суљић, припадник јединице „Јесење Кише“
 3. Игор Микола, припадник јединице „Јесење Кише“
 4. Небојша Ходак, припадник јединице „Јесење Кише“
 5. Сњежана Живановић.

СУЂЕЊА

Злочинци, међу којима је био и Синиша Римац су ухапшени дан касније после овог свирепог злочина. Саслушани су неколико дана касније пред истражним судијом Окружног суда у Загребу, где су признали злочин, али је признање поништено због процесних недостатака (нису дали изјаве у присуству адвоката). Ова јединица МУП-а Хрватске „Јесење Кише“ била је под командом Томислава Мерчепа, који је тада био саветник Ивана Векића, министра унутрашњих послова СР Хрватске. За своје учешће у рату у Хрватској, Синиша Римац је одликован 8 пута. Неки извори наводе да је Синиша Римац лично убио Михајла Зеца.

2006. године Хашки Трибунал је проследио хрватском Тужилаштву „Досије Мерчеп“ на 14.000 страница под шифром „Атлантис“, где су документовани сви докази о свирепим убиствима иза којих стоји лично Мерчеп и његова јединица којом је командовао. Ту су обухваћени злочини које је починио у Загребу, Пакрачкој Пољани и Кутини, али не и Вуковару.

Тек 9. децембра 2010. године Томислав Мерчеп бива ухапшен на захтев Жупанијског државног тужилаштва Хрватске. Томислав Мерчеп је за овај злочин поново оптужен у јуну 2011. године, јер је било процедуралних грешака у ранијем суђењу.  Па се тако и данас води поступак пред Жупанијским судом у Загребу, за убиство најмање 52 српска цивила 1991. године.

Синиша Римац је осуђен 2005. године на 8 година затвора за обично убиство (али не за ратни злочин) НН лица у Пакрачкој Пољани. Он није оптужен и осуђен за убиство породице Зец у Загребу. Хрватски председник га је помиловао, тј. смањио казну за годину дана. Фрањо Туђман када је одликовао Римца, говорио је „Ето му орден, да буде узор другима“.

Муниб Суљић је осуђен 2005. године на 12 година затвора у Хрватској за убиство НН лица са именом Саша у Пакрачкој Пољани. Он се бранило са слободе, па је за њим била расписана међународна потерница Интерпола. 1. јуна 2006. године се предао Хашком Трибуналу, где је требао бити важан сведок. Али му је здравствено стање погоршано и враћен је у Хрватску након 3 недеље. Ту је и умро 25. августа 2006. године.

ОДШТЕТА

Хрватска влада донела је одлуку да се преживелим члановима породице Зец: Душану и Гордани, исплати једнократна новчана помоћ у висини од 1,5 милиона куна (око 200.000 евра). Одлука је донијета јер су „дјеца као малољетна остала без родитеља и хранитеља“.

zlocininadsrbimacom

Да се не заборави и не понови!

zlocininadsrbimacom1

————-

*кратка веза за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-MFR

6. 12. 2015. zlocininadsrbima.com, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. НЕЋЕ курвати ДА ОПТУЖЕ СВОЈЕ ДОК банда комунистичка ИЗ БЕОГРАДА ЈЕ СВЕ СРБЕ КОЈИ СУ БРАНИЛИ СРБСКИ НАРОД ОД курвата И балија хан ар дивизије УХАПСИЛА И ПОСЛАЛА У хаг У ТЗВ суд ЛЕПО ЈЕ РЕКАО БРАТ РАДОВАН ДАМЈАНОВИЋ КО ЈЕ ТЗВ суд У хагу НОВАКОВИЋУ СКИДАЈ БРЕ ТУ комунистичку поганију ТЗВ заставу крваве комунистичке југославије КОЈА ЈЕ УБИЛА ПРЕКО МИЛИЈОН СРБА И СРБКИЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ ТО ЈЕ ЗБОРИЈО НАШ ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА МОМЧИЛО Р ЂУЈИЋ У СТИХОВИМА БЛАГОСИЉА МИТРООЛИТ ЈОАНИКИЈЕ БРАТИМЉЕЊЕ ИЗМЕДЂУ ДВОЈИЦЕ СРБСКИХ ВОЈВОДА ЂУРУШИЋ ПАВЛА И МОМЧИЛА ЂУЈИЋА ДА СЕ БРАТИМЕ И АКО СЕ ВИДЂЕЛИ НИКАДА НИЈЕСУ САДА СУ ОБА ГОРЕ У НЕБЕСКОЈ СРБИЈИ И ЗАЈЕДНО СУ У РАЈУ И ЗБОРЕ НАШЕ НЕВОЉЕ ТУГЕ ЈАДЕ ОД КОСОВА МЕТОХИЈЕ ТО ТРОМЕДЂЕ И ДО СПАРТАНСКЕ ПРОШИРЕНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ДОК ЈЕ СПАРТАНАЦА СРБИЈА ИМА КОД ХЕРЦЕГ НОВОГ БУДВЕ БОКЕ КОТОРСКЕ ИЗЛАЗ НА МОРЕ МИ КОЈИ СМО ИЗ ЧЕТНИЧКИХ ФАМИЛИЈА ЗНАМО КОЛИКО ЈЕ СРБИМА зла ДОНЕЛА крвава петокрака КОЈА КА ђаволски знак СИЈА СЕ ГЛАВИ ОНИХ КОЈИ СУ НОСИЛИ КАПУ рогату НА ЈЕДНОЈ СТРАНИ СУ ИМАЛИ петокраку А СА ДРУГЕ СТРАНЕ СУ СТАВЉАЛИ КОКАРДУ ДА УДЂУ У СРБСКА СЕЛА И УБИЈАЈУ СРБСКЕ СЕЉАЊЕ ОНЕ КОЈИ ЖИВЕ У СЕЛУ ТО СУ РАДИЛИ ОНК КОЈИ НОСЕ НА крваву петокраку НА ЧЕЛУ СССС

  Свиђа ми се

 2. Obitelj ZEC iz Zgreba je od strane USTAŠKE HRVATSKE VLASTI 1991 godine na antropofagijski način ubijena – MAJKA I OTAC ZEC I NAJSTARIJA DJEVOJĆICA FAMILIJE ZEC JE LIKVIDIRANA – INTERESANTNO DA USTAŠKO HRVATSKO PRAVOSUĐE DO DAN DANAS NIJE KAZNENO PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV POČINITELJA TOGA STRAŠNOGA ZLOČINA NAD FAMILIJOM ZEC I DAN DANAS ZLOČINCI SE NALAZE NA SLOBODI – GODINAM IH JE ŠTITILO PRAVOSUĐE *** ŠEKSA VRIJEME JE DA SE UKLUČI MEĐUNARODNI SUD I POKRENE DUBOKA ANALITIČKA ISTRAGA IZ KOJIH RAZLOGA JE USTAŠKA HRVATSKA BARBARSKA VOJSKA 1991 LIKVIDIRALA TU FAMILIJU I KRIVCI DRAKONSKI KAZNE.

  Aron Ezra Polak Vukelić
  Aron Ezra Polak Vukelić *** ZLOČINCI ŠTO STE CIVILE I DJECU KLALI *** USTŠKU HRVATSKU SKRIVATE PO OTOCIMA UBOJICE KOJI SU 34 SRBINA UBILI – DA BOG DA DA VAS RUSKE BULVE SPRŽE BANDO ZLOČINAČKA KOLJAČKA HRVATSKA – IZUZIMAM SVE POŠTENE I PLEMENITE HRVATE TO SE PO SEBI RAZUMIJE.

  Свиђа ми се