АКТУЕЛНО

Мраовић: КУЛТУРА СРБИЈЕ У ОПАСНОСТИ


Драган Мраовић

Пише: Драган Мраовић, књижевник

***

Одавно се воде нису таласале у култури на релацији уметници, уметничка удружења и Министарство културе и информисања, јер од доласка новог министра културе Владана Вукосављевића ствари су потекле нормалнијим током. Дакле, шта је учинио нови министар да смири раније заоштрене односе репрезентативних удружења и Министарства културе? Није у први план ставио себе, већ уметнике. Вратио им је достојанство у односима са Министарством културе. Сетимо се да је Тасовац цели дан у Скупштини понижавао уметнике да би прогурао свој антисрпски и антикултурни Закон о култури у коме је прогласио за уметност чак и уличну уметност и циркус. Министар Вукосављевић је покренуо оно што је била обавеза претходног министра, коју је он намерно занемарио – коначно доношење законом предвиђеног акта Стратегије културе. На основу ње би се сачинио и нови Закон о култури, јер је сада на снази најгори закон по уметнике у историји Србије од Броза наовамо, у коме је Тасовац избрисао све што је национално. Уништио је статус истакнутог уметника. Свео је националне институције на ниво зависности од воље министра, уместо обавезе министарства да их финансира. Али, на путу неопходних промена у култури, министру убацују клипове у точкове и неки чланови Владе Србије.

Власт је увек имала мало практичног разумевања за значај уметника и уметности, осим у време избора када их вуче за рукав да јој буду икебана на изборним скуповима, али и тада је та подршка била вербална и самим тиме стерилна. А то што уметници подржавају садашњи рад Министарства културе или му бар не праве проблеме, за неке државне бирократе није битно. Резултат је да се споро или никако предлози Министарства културе претачу у одлуке. А како би и било другачије када сорошевска и антинационална интересна групација сваки час смењује министра културе у јавности. Смета им једна страница о ћирилици на више од сто страница нацрта Стратегије!? Смета им национална култура у Стратегији!? Смета им византијско наслеђе у нашој култури!? Одбацивањем националне културе лишавају наше уметнике подршке у њиховом стваралаштву. Ваљда паре свих нас треба, по њима, да иду неким центрима за деконтаминацију у којима је култура све што није српско? Још је горе што и неки чланови владе на перфидан начин руше те добре намере министра културе, чак и оне на које је он обавезан законом –  усвајање Стратегије културе.

***

Еклатантан пример опструкције рада министра културе је био његов осврт на разне „ријалитије“, на те перформансе кича и неукуса, на ту бруку за национално достојанство Србије. Министар није поменуо никога именом. Није тражио никакву забрану, већ да се то регулише „затвореним“ телевизијским каналима које ће свако посебно да плати, ако жели да гледа тај шунд.

Уместо да Влада заузме став у коме брани свога министра, на њега су се окомили председник Владе Ана Брнабић, министар полиције др Небојша Стефановић и, гле изненађења, председник Скупштине Маја Гојковић, али и министар одбране Александар Вулин! Јавност које нема у медијима под контролом државе је била згранута. Сви коментари на Фејсбуку су били погрдни на рачун Владе и министар културе је добио плебисцитарну подршку левих и десних, жутих и црвених, опозиције и интелектуалаца. То је стање ствари када није могуће спровести цензуру медија. Фејсбук, иако са много мана, има ту снагу да буде глас народа, а не послушник власти.

Министар полиције се жестоко избламирао својим изјавама. Очигледно је било да брани оно што се одбранити не може и за што није надлежан. А истовремено је показао да је култура за њега галаксија удаљена светлосним годинама. Својим ставом је увредио праве уметнике. Јер, ако брани ријалити, сигурно неће бранити балет. Маја Гојковић одавно важи у јавности за некога ко жели да буде министар културе, иако није вична том послу. Она није свесна тога да се глас уметника не може угушити искључујући микрофон и да је зато тешко да би имала добру комуникацију с уметницима. Дакле, не би могла да води културу онако како води седнице Скупштине, јер би настао хаос. Уметници јој не би то отћутали. Она јесте негирала ту причу о својим амбицијама, али њен став према министру културе поводом ријалитија је или доказ те њене прикривене амбиције или њеног ниског степена културе. У међувремену се чује да је нови кандидат за министра културе и Јелена Триван! Биће гужве пред голом. Министар одбране Вулин се послужио подметањем, јер је напао министра културе да је на страни Ђиласа. Ако је Ђилас измислио ријалити код нас, а министар је за регулисање те ствари законом, онда је министар против Ђиласа, а не за њега. Потом је министар рекао да Жељко Митровић, његов кум, није приватизовао ништа са Задругом, а уложио је паре. Вулин заборавља да Пинк није кабловска телевизија, да се емитује преко националне фреквенције која је власништво свих грађана Србије. Истовремено, није јасно зашто сви ови чланови владе помињу Жељка Митровића, који се врло непристојно и арогантно обрушио на министра културе, иако њега, нити иједну приватну телевизију поименице, министар културе није поменуо, већ је говорио искључиво о ријалитијима као штетној појави у националној култури.

***

Оно што је непознато у јавности је да је министар културе недавно поднео оставку, коју је образложио и тиме да у том часу, шест пројеката или предлога његовог министарства Влади стоји у фиоци, а то зависи од председника Владе Ане Брнабић. Из поузданих извора се зна да је лично интервенисао председник Србије Александар Вучић, који није био сагласан са том оставком, и да су ти пројекти Министарства културе потом ушли у владину процедуру.

ИЗВИЊАВАМО СЕ ЧИТАОЦИМА због експлицитног изгледа фотографије – ФБР

Дакле, за критику ријалитија штетних по свест нације министар културе је уместо подршке Владе добио опструкцију. Да ли то значи да Влада подржава рецимо сцену из једног ријалитија у коме извесна „дама“ врти гузу пред огледалом, а као простирка јој служи државна застава Србије? Зна ли премијер да Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије  („Службени Гласник СР Србијеˮ, бр. 36/09 ) у одељку „Забрањени начини излагања“, у члану 33 каже: „Застава Републике Србије не сме бити изложена тако да додирује тле, нити као подлога, подметач, простирка, завеса или драперија.“ А „дама“ врти полуголу гузу газећи босим ногицама српску државну заставу коју користи као „подлогу, подметач, простирку“. Да ли то кршење закона и понижавање српске заставе брани Ана Брнабић бранећи ријалитије и нападајући свога министра?! Истовремено министар Стефановић уместо да истражи случај и поднесе пријаву тужилаштву за увреду националног симбола, напада министра културе зато што брани достојанство и културу Србије од таквих ријалитија. На то је сва културна јавност, без обзира на политичку боју, стала уз министра културе. Значајан је био и став наше одиве Милене Дравић која је на ту тему реаговала непосредно пред смрт: „Ова количина ријалити шоу програма је апсолутно угрозила нацију. То је озбиљна ствар. Не гледају то само пензионери, то гледају сви на свим каналима. За мене је то највећа опасност“.

Било како било, одавно нисмо имали коректног министра културе, а сада када га имамо, уместо да култури крене боље, и даље се нема осећај да се нешто дешава, јер се оно што је Министарство културе са великим тактом, разумевањем и стрпљивошћу постигло у договорима са уметницима, заглавило у фиокама владине бирократије. Да ли су у питању лични анимозитети, неке личне амбиције, спровођење западне агенде урушавања националне културе, јесте за дискусију, али није дискутабилно да неко у Влади Србије, нема добре намере према култури Србије.

———-

5.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. ДАЈЕМ СВОЈ ПОДРШКЕ ГОСПОДИНУ ВУКОСАВЉЕВИЋУ АМА БРЕ ОНА ГАЗИ СРБСКИ НЕМАЊИЋА БАРЈАК ТО ЈЕ ЕМИСИЈА лудака ЖЕЉКА МИТРОВИЋА И СЛИЧНИХ ЊЕМУ пинк ТЕ МИЛОМИР МАРИЋ СВЕ југословенски комунистички олош СССС

    Свиђа ми се

  2. Одличан, паметан и студиозан текст. Хвала аутору на изношењу правих чињеница и истина. Сви треба да станемо у одбрану Министра културе и да затражимо уклањање „ријалити“ наказа са тв екрана.

    Свиђа ми се