АКТУЕЛНО

Суд БиХ не поштује српске жртве: Скандалозна пресуда за Орића и реаговања (фото, видео)


Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је данас ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

„КРВАВИ БОЖИЋ“ у селима око Сребренице – ратни злочинац Орић и његови „војници“

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом су Орић и Мухић ослобођени оптужби за ратне злочине почињене над Србима у Сребреници 1992. године.

Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес прочитао је пресуду.

Изрицању пресуде није присуствовао тужилац, као ни остали чланови Апелационог вијећа.

Образлажући пресуду, Лукес је рекао да су докази Тужилаштва били недовољни да Суд изведе закључак у вези са извршењем кривичних дјела за које се оптужени терете.

Лукес је навео да је кључни свједок Тужилаштва у овом поступку био заштићени свједок „О-1“, те да је Суд цијенио његов исказ из истраге који је дао Тужилаштву БиХ 10. јула 2014. године, као и исказе током првостепеног и обновљеног судског поступка.

Он је рекао да је Апелационо вијеће имало у виду да је прошло више од 20 година од предметног догађаја, те нагласио да је водило рачуна о каквим исказима је ријеч.

„Свједок `О-1` је у оба судска поступка дао различите исказе, па због недопустивих разлика Апелационо вијеће није нашло да је његово свједочење поуздано и вјеродостојно“, истакао је Лукес.

Говорећи о убиству Слободана Илића у Залазју, Лукес је навео да је једино „О-1“ директно дискриминисао Насера Орића, те да је током саслушања у обновљеном поступку он први пут изнио нову чињеницу да је оптужени, након што је Илићу забио нож у врат и уз ударце га оборио на земљу, пуцао рафалом у њега.

Лукес је напоменуо да искази других свједока, очевидаца који су се тада крили у поткровљу куће Драгана Ракића, нису у складу са изјавама „О-1“, те да вјештак Слободан Ракић, због недостатка меког ткива, није могао да утврди тачан начин смрти.

У случају убиства Милутина Милошевића у Лолићима, Лукес је рекао да је Апелационо вијеће закључило да је усљед битних разлика исказ свједока „О-1“ непоуздан.

„У истрази 2014. године, `О-1` уопште не наводи да је био очевидац убиства, него да је чуо од Сафета Мехића да су Орић и Мухић изрешетали Милошевића“, рекао је Лукес.

Према ријечима предсједавајућег Апелационог вијећа, искази овог свједока су контрадикторни и не подударају се са одлучним чињеницама, те су у супротности са исказом вјештака Зорана Станковића који је констатовао само једну рану од метка из пиштоља, а да је смрт наступила усљед крварења.

Лукес је додао да у недостатку квалитетних доказа и у овом случају није доказана Орићева кривица, а самим тим ни Сабахудина Мухића, који се, по другој тачки оптужнице, терете као саучесници.

И за убиство Митра Савића у Куњерцу, Лукес је рекао да су изјаве свједока „О-1“ у оба судска поступка и током истраге контрадикторне.

„Иако је заштићени свједок током судског поступка тврдио да је видио како је Орић заробљеног Савића прво ударао те у њега испалио метак из колта, након чега је Мухић у њега пуцао из аутоматске пушке, током истраге је рекао да не зна да ли је Мухић пуцао у Савића или поред њега“, каже Лукес.

Он је навео да други докази, међу којима је исказ Савићеве супруге, говоре да је он убијен тако што га је у уста погодио метак када је устао из рова. То је, како је рекао, потврђено и током идентификације коју је извршила Весна Ивановић.

„Апелационо вијеће утврдило је да `О-1` 14. децембра 1992. године није учествовао у акцији на Куњерац, јер је 11. децембра тешко рањен, тако да није могао бити свједок тих дешавања“, навео је Лукес.

Ова пресуда је коначна и на њу не постоји могућност жалбе.

Насер Орић, фото РТРС

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес, због битних повреда одредаба кривичног поступка.

Током обновљеног поступка, тужилац Мирослав Јањић је у завршној ријечи нагласио да одбране оптужених ниједним доказом нису оспориле став Тужилаштва, те затражио да оптужени буду кажњени у складу са законом.

Тужилаштво је прије завршних ријечи доставило прецизирану оптужницу, у којој се главна измјена односи на начин убиства у Залазју, те се наводи да је Орић, осим ножем и ударцима, и пуцао на ратног заробљеника.

Браниоци оптужених, Лејла Човић и Сабина Мехић, у својим завршним ријечима затражиле су да њихови брањеници буду ослобођени, јер сматрају да Тужилаштво ништа није доказало, осим да је у том периоду био оружани сукоб.

Уочи изрицања пресуде, испред Суда БиХ окупило се око стотину Орићевих присталица које су узвикивале „Алаху екбер“ и носиле ратне заставе тзв. Армије БиХ.

Чубриловић: Потпуни крах правосудног система БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најоштрије је осудио ослобађајућу пресуду Суда БиХ ратном команданту тзв. Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу, истичући да је то потпуни крах правосудног система БиХ који до темеља руши процес помирења народа и изградње демократског друштва и владавине права.

Недељко Чубриловић, фото РТРС

Он је истакао да ослобађајућа пресуда Орићу представља наставак селективног, политички обојеног, необјективног и неправедног рада највиших правосудних институција БиХ.

– То је још једна у низу бројних пресуда правосуђа БиХ која руши правду, истину и помирење у овој земљи. Суд БиХ наставио је праксу игнорисања злочина почињених над Србима у протеклом рату у предметима у којима бројни материјални докази и изјаве свједока потврђу сва звјерства и страшне злочине почињене над српским цивилима и војницима – нагласио је Чубриловић.

Он је истакао да је другостепена пресуда Орићу зацементирала истину да правосуђе БиХ суди искључиво под утицајем политике упркос обавезујућим међународним декларацијама о професионалном и правичном судском поступку и деценијским болним апелима и вапајима породица српских жртава да се коначно утврди истина о страдању њихових најмилијих и да одговорни за злочине буду адекватно кажњени.

– Ово је увреда за више од три хиљаде српских жртава из регије Бирач. Спаљена српска села, убијени цивили на кућном прагу, крвави пир бошњачке војске у селу Кравица на Божић 1993. године и бројни други злочини над Србима на подручју Братунца и Сребренице очито не занимају људе у правосуђу БиХ који оваквим пресудама руше и најмање зрно повјерења у овој земљи – истакао је Чубриловић.

***

Иванишевић: Ослобађајућа пресуда – легализација злочина над Србима

Ослобађајућа пресуда Суда БиХ ратном команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу је очекивана и њоме су додатно легализовани сви злочини почињени над Србима у 20. вијеку, сматра директор Института за истраживање злочина над Србима у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Миливоје Иванишевић, фото РТРС

Иванишевић је рекао Срни да се у БиХ и уопште на простору бивше Југославије није одговарало само за злочине над Србима почињене у протеклом рату и да то што је ослобађање злочинца Насера Орића данас у Сарајеву дочекано узвицима његових присталица „Алаху екбер“ не изненађује јер су тако у Приштини славили ослобађање Рамуша Харадинаја, а недолично се славио и повратак ослобођених ратних злочинаца у Загреб.

„То су рецидиви понашања из претходних ратова – Првог светског рата, Другог светског рата, ево и након овог трећег. Иста су правила у БиХ. Оно што је дозволио усташки поглавник Анте Павелић 1941. године дозволио је и Алија Изетбеговић 1991. године. Јадној Дрини је суђено да буде увек црвена од српске крви“, рекао је Иванишевић. 

Он је замјерио Београду што није судио и не суди ником ко је починио злочин над Србима. 

„Београд је одличан пример да се тако понаша и Сарајево и свако други. Злочин над Србима је, изгледа, и у Србији дозвољен“, рекао је Иванишевић. 

Као експерт за истраживање злочина почињених над Србима у Подрињу, Иванишевић тврди да се Сребреница 1995. године и масовно страдање Бошњака никада није догодило. 

„Тамо се никада ништа није догодило, осим велике хајке и медијске буке која је уплашила наше политичаре. Они нису имали храбрости да се томе супротставе. Више је страдало цивила у Паризу и Инстанбулу у терористичким нападима него у Сребреници у јулу 1995. године. Из масовних гробница је извађено 1.800 тела војника, а они су то пермутовали у 8.000“, рекао је Иванишевић. 

***

Оштре осуде: Суд БиХ не поштује српске жртве

Из Српске стижу оштре осуде ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да ослобађајућа пресуда команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу представља најгору поруку коју су српском народу могли да упуте Суд БиХ и БиХ у цјелини, те да је крајње вријеме да се престане са омаловажавањем Срба.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је „ослобађајућа пресуда Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу још једна потврда да је правосуђе на нивоу БиХ у функцији бошњачке ратне политике“.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најоштрије је осудио ослобађајућу пресуду Орићу, истичући да је то потпуни крах правосудног система БиХ који до темеља руши процес помирења народа и изградње демократског друштва и владавине права.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је да данашња ослобађајућа пресуда Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу представља пораз БиХ, пораз демократије, правде и једнакости грађана пред законом.

Посланик СНСД-а у одлазећем сазиву Представничког дома парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да су Срби једина мета правосуђа БиХ, али и међународног протектора, јер, штитећи Бошњаке за почињене ратне злочине, међународна заједница пере властиту одговорност и улогу у протеклом рату на овим просторима.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је Суд БиХ данас показао непоштовање према српским жртвама, али да не изненађује такав поступак, с обзиром на селективну правду у БиХ.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да Српска треба да престане да финансира институције правосуђа на нивоу БиХ.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић истиче да Народна скупштина Републике Српске због ослобађајуће пресуде Орићу треба што прије да став ван снаге наметнуте одлуке високог представника о формирању Тужилаштва и Суда БиХ.

Предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић рекао је да правда и право у БиХ не станују под истим кровом.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да ослобађајућа пресуда Орићу само потврђује да у Суду и Тужилаштву БиХ нема правде, већ да у овим институцијам влада политика, због чега треба да их напусте српски представници.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да сви српски представници треба да напусте Суд и Тужилаштво БиХ.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Бранислав Васиљевић рекао је да су породице српских жртава остале нијеме.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да ослобађајућа пресуда Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за евидентне ратне злочине над српским цивилним становништвом представља злочин над правдом и здравим разумом.

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарицa рекао је да ослобођење Орића представља коначан доказ да у БиХ правда за Србе не постоји.

Из ПДП-а је саопштено да ова пресуда поново доказује непрофесионалност, политички рад и селективни приступ правди у БиХ.

Из Социјалистичке партије су поручили да пресуда којом је Суд БиХ ослободио Насера Орића одговорности за доказано почињене злочине над Србима у Сребреници представља злочин над правосудним системом и метак у срце БиХ која је посљедњих 20 година живјела на апаратима.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је ослобађајућа пресуда Орићу још једна потврда да правосудне институције на нивоу БиХ, наметнуте одлуком високог представника, представљају правосудну лакрдију под притиском и утицајем Бошњака.

Директор Института за истраживање злочина над Србима у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је да је ослобађајућа пресуда очекивана и да су њоме додатно легализовани сви злочини почињени над Србима у 20. вијеку.

Грешка
Овај видео запис не постоји

ИЗВОР: РТРС

———

30.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић