АКТУЕЛНО

ДВЕРИ У БРИСЕЛУ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ


У седишту ЕУ у Бриселу, је 28. новембра одржана Конференција на тему „Косово и Метохија, европски случај насилне сецесије“. Конференција је организована на иницијативу Драгане Трифковић, члана председништва Двери, која је и директор Центра за геостратешке студије и посланика европског парламента из Чешке, Јаромира Кохличека.

С обзиром на реалну опасност да Алексанар Вучић подлегне притиску западних сила и потпише правно обавезујући споразум са лажном државом Косово, Српски покрет Двери користи сваку могућност да се томе супротстави, па је и конференцији  Бриселу пружио пуну подршку. На конференцији су поред Драгане Трифковић и Јаромира Кохличека говорили и народни посланик Марија Јањушевић, проф. др Слободан Самарџић и специјални гост Жак Огар, који је неколико година командовао француским снагама КФОР-а, почев 1999. године.

Господин Огар је изразио своје велико поштовање према српском народу и Држави Србији и изразио велико жаљење због понашања званичне Француске. У то име он је присутнима поклонио књигу коју је написао по повратку из мисије са Косова и Метохије, под насловом „Европа је умрла у Приштини“.

Сви учесници су се сложили да је Косово и Метохија српска територија и да ће пре или касније Србија поново успоставити пуну контролу над својом јужном покрајином. Присутни су се сложили да је Косово лажна држава, без легитимитета и да се ово питање мора што је пре могуће вратити под окриље Уједињених нација. Отворено се говорило о положају Срба и другог неалбанског становништва у јужној покрајини, о степену угрожености њихових живота и имовине.

Активно учешће СП Двери у организацији конференције у Бриселу је само  један у низу корака ка спречавању режима да преда Косово и Метохију Албанцима и очувању територијалног интегритета Србије и свакако није једини догађај ван Србије, који ће Двери организовати ван граница Србије.

Закључци који су донети на Конференцији биће представљени и одбору за спољне послове европског парламента, а гласе овако:

  • ЕУ треба да буде привржена поштовању међународног права. У том смислу не треба да предлаже или усваја документа која крше међународно право и Устав других држава.
  • Бриселски преговори о Косову нису успели. Београд и Приштина треба да наставе преговоре о решавању овог питања у УН у складу са Резолуцијом 1244. 
  • ЕУ треба да пружи подршку Београду и Приштини за повратак избеглих лица са Косова и Метохије. Србија треба да предложи ЕУ стратегију повратка избеглих лица на Косово. 
  • Међународна заједница је дужна да обезбеди услове за нормалан живот Србима на КиМ.

ИЗВОР: Инфо служба Двери

————

29.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић