АКТУЕЛНО

Поништена смртна казна реци Височици


Врховни касациони суд Србије поништио је пресуду Управног суда и потврдио решење Министарства за заштиту животне средине којим се забрањује изградња мини-хидроелектране на овој старопланинској реци

Стара планина – Одлуком Врховног касационог суда Србије спречена је изградња хидроелектране „Паклештица” на реци Височици на Старој планини. У овој правосудној установи поништена је пресуда Управног суда у Београду, донета у априлу ове године, којом је ван снаге стављено решење Министарства за заштиту животне средине Србије којим је била забрањена свака градња на овој старопланинској реци, што би иначе потпуно угрозило и уништило биљни и животињски свет и природу на овом делу планине.

Мештани сеоских насеља на Старој планини и пиротском крају, који су још пре две године покренули акцију „Сачувајмо реке Старе планине” и који су добили званичну подршку од Европског покрета за воду, после ове најновије одлуке Врховног касационог суда одахнули су и кажу да је овом праведном одлуком спречен велики злочин против природе и живота. Додају да је ово њихова друга победа против покушаја да се поремети природа и угрози живот на једној од најлепших планина у нашој земљи. Пре него што су успели да докажу посебну вредност реке Височице и биљног и животињског света у њој, одбранили су и Рудињску реку. И, како наводе, наставиће своју борбу и убудуће ће се придружити мештанима Раките у звоначком крају, који се такође боре против изградње мини-хидроелектране на Ракитској реци. Додају да су „ветар у леђа” у својим настојањима да се сачувају и планине и реке, добили од министра животне средине Горана Тривана, који је рекао да изградњу малих хидроцентрала на Старој планини треба зауставити како не би била нарушена нетакнута природа и њени садржаји.

Пресуда Врховног касационог суда је једина могућа и једино логична, јер да је на снази остала пресуда Управног суда држава Србија би биле једина на планети Земљи у којој се суди рекама и уништавају вредни водни ресурси, кажу активисти иницијативе „Одбранимо реке Старе планине”. „Претходном пресудом Управног суда Височица је била осуђена на смрт, а на исту казну осуђене су и строго заштићене врсте животињског света попут поточне пастрмке и поточног рака, којих има ретко где у Србији и све их је мање”, рекли су нам активисти ове иницијативе и Савеза месних заједница Старе планине, који се боре за очување планине, њених река и здравог живота на њој.

Најновијом и коначном пресудом Врховног касационог суда случај „Височица” дефинитивно је решен и мини-хидроелектрана „Паклештица” неће бити грађена. Овај суд је својом одлуком потврдио решење Министарства за заштиту животне средине о забрани изградње које је донето на основу извештаја меродавне установе, односно Завода за заштиту природе Србије да се у Височици поред свега осталог налазе строго заштићене врсте животињског и биљног света. Налази овог завода, утврђено је током судског поступка, битно се разликују од налаза у „Студији о процени утицаја пројекта изградње хидроелектране на животну средину”.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

ПОВЕЗАНО: 

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*„НЕ“ централама на Старој планини

*Протест у Пироту: Ако се не обустави изградња малих хидроелектрана, прогласићемо еколошку аутономију Старе планине

*Стиже 5000 људи из ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: у недељу у Пироту велики протест против електрана на Старој планини

*„Србијаводе“ дају у закуп корита река?!

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*ОДБРАНИМО РЕКЕ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: Подршка за мештане који не одустају свесни значај овог природног блага

***

МЕШТАНИ БРАНЕ РЕКУ РАКИТУ НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ – ДАНАС

***

***

***

А ВЛАСИНА ЈЕ ВЕЋ УНИШТЕНА – СА ПЕТ МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНА!!!

——-

25.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Почните да објављујете имена судија , који доносе ненародне пресуде у име народа. Овај случај је карактеристичан упровао по томе, што ни Министарство ни Завод за заштиту животне средине нису допринели незаконитој и неморалној пресуди. Шта се може закључити? Само то, да је инвеститор лично ступио у контакт са судијом Управног суда и да је стога лична корист судије , једини разлог пресуде. Значи нису увек криви министри, ни судске инстанце у целини, већ поједине судије, са личним именом и презименом.Зато та имена морају бити позната јавности, нарочито кад се уништава наше природно богатство. Одговорност судије у овом случају је потпуно одређена, конкретна и сасвим лична.

    Свиђа ми се