АКТУЕЛНО

ХАГ: Генерал Младић се поново жалио на здравствено стање


Бивши командант Војске Републике Српске Генерал Ратко Младић се у уторак (6.11.2018), пред међународним судом у Хагу, поново пожалио на лоше здравствено стање, наводећи да много времена проводи у кревету, у боловима.

Он је током расправе о стању у поступку, читајући раније припремљену изјаву, рекао да му здравствено стање не дозвољава да иде на терапије које га умарају, а не лијече га.

Младић је додао да из истог разлога није способан да се бави физичким активностима, као остали притвореници.

„Пуно времена проводим у кревету, у боловима. За више детаља питајте моје адвокате“, рекао је Младић новоименованом председавајућем Апелационог вијећа Приски Нијамбе, преноси Бета.

Младићев бранилац Бранко Лукић рекао је да ће се одбрана Апелационом вијећу обратити само када то буде неопходно и да ће поднијети одговор на жалбу Тужилаштва у року, 14. новембра.

Судија Нијамбе из Замбије именована је у Апелационо вијеће након што су из њега, на захтјев одбране, одлуком судије Жан-Клода Антонетија изузети предсједавајући Теодор Мерон и чланови Кармел Ађијус и Лиу Даћун због „утиска да су пристрасни“.

Изузете судије биле су раније у вијећима која су „за геноцид у Сребреници“ и друге злочине у БиХ осудиле официре Војске Републике Српске који су били потчињени генералу Младићу.

И нови предсједавајући судија Нијамбе била је члан првостепеног вијећа Трибунала које је Младићевог безбједносног официра Здравка Толимира осудило на доживотни затвор „због геноцида у Сребреници“.

Нијамбе се, међутим, тада противила закључку већине судија да је у Сребреници почињен геноцид и да је Толимир крив за то.

Генерала Ратка Младића Хашки трибунал је првостепеном пресудом осудио на доживотни затвор.

Одбрана је на ту пресуду уложила жалбу, али је то учинило и хашко Тужилаштво, тражећи да Младић буде проглашен кривим, осим за Сребреницу и „за геноцид у још шест општина у БиХ“.

Првостепеном пресудом, Младић је био ослобођен кривице по тој тачки оптужнице.

Због изузећа судија, жалбени поступак у којем предстоји усмена расправа, биће дужи него што је планирано.

ИЗВОР: СРНА/РТРС

***

Дарко Младић: Хаг ће ми убити оца!

Због неколико претрпљених можданих удара, мозак генерала Ратка Младића полако отказује што показују и снимци који су недавно достављени његовој породици. Међутим, и поред крајње тешке ситуације и чињенице да је генерал Младић о томе недавно говорио и на статусној конференцији, судије у његовом предмету не одустају од наставка процеса, односно доношења коначне пресуде.

Генералов син Дарко Младић био је у посети оцу прошлог викенда. Он за „Вести“ каже да је ситуација алармантна, те да је здравствено стање његовог оца иза дана у дан све горе, због чега ће одбрана тражити хитну посету нове групе независних лекара који ће предложити начин на који би то могло да се заустави.

Лекари известили да је жив

– Проблем је што се у процесу против мог оца све одвија на истоветан начин као и до сада, а то значи и кад је реч о достављању његове медицинске документације. Док није именовано ново судско веће, ми смо добили само парче папира у коме нас суштински извештавају само да је он и даље жив, а не и колико му је здравствена ситуација алармантна. Тек недавно, с променом судског већа, уз закашњење смо добили читав низ лекарских налаза и снимака из којих се јасно види да је њему све горе. Истовремено, затворски лекар и даље тврди да је он добро и да је све у реду. Нажалост, врти се иста прича и плашим се да ће уколико се нешто не предузме исход бити трагичан – истиче Дарко Младић.

Он додаје да ће ускоро бити формиран лекарски тим који ће проценити све добијене налазе, али да је већ сада јасно из достављених снимака да се алармантно повећавају оштећења изазвана можданим ударима и пропадањем ћелија мозга.

Неквалитетан снимак главе

Дарко Младић указује да је то веома озбиљан податак. Посебно зато што се сада дешава оно на шта су доктори упозоравали још пре две године да ће бити извесно уколико се његовом оцу не пружи адекватна медицинска нега и третман. Дарко Младић каже да се понавља и чињеница да је генерал подвргнут снимању главе, али не на начин и по важећим светским протоколима.

– Невероватно је да је контраст тог снимка лош. То не би смело да се догађа у 21. веку, а ево, сведоци смо да је на случају мог оца и то могуће – истиче Дарко Младић.

Непотпуни извештаји

Дарко Младић каже да се због досадашњег искуства јавља оправдана сумња да ли постоји још нешто кад је реч о здрављу његовог оца, што им није достављено.

– И до сада се дешавало да нам доставе документацију уз коментар да је све ту, а онда се испостави да доста тога недостаје – каже Дарко Младић.

Због болова ни у шетњу

На статусној конференцији одржаној у уторак генерал Младић се и сам пожалио да му „здравствено стање не дозвољава да иде на терапије, које га умарају, уместо да га лече“.

– Због болова не могу да идем ни у редовну шетњу. Третмани које ми дају у Хагу ми некад користе, али у већини случајева ми је од њих све горе и зато сам чак почео да их избегавам. Нећу оптерећивати судије, све о мом здравственом стању и потреби за лечењем пише у лекарском извештају – казао је кратко Младић.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

———–

10.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић