АКТУЕЛНО

Грчки митрополит позвао свештенике да устану против раздвајања Цркве и државе


ПОБУНИЛО СЕ И УДРУЖЕЊЕ ГРЧКИХ СВЕШТЕНИКА – ЦИПРАС НЕЋЕ СКИНУТИ КРСТА СА ДРЖАВЕ  ЗАСТАВЕ

* Митрополит АМВРОСИЈЕ: „Наша митрополија нема новца да постави свештенике на упражњена места, а Влада Грчке државним новцем гради џамије и именује муфтије у Тракији. Нашу цркву прогоне. Ми смо непожељни за атеисте који нама владају“

Архиепископ Јероним и Алексис Ципрас

У ГРЧКОЈ ври због одлуке владе Алексиса Ципраса да покрене уставне промене које би раздвојиле цркву од државе, односно учиниле државу „религиозно неутралном“.

Ципрасова партија (Сириза) иницирала је корекцију члана 3. Устава Грчке, такву да у њему јасно пише да је грчка држава „религиозно неутрална“. Предложила је и `топлу облогу` у виду формулације да је Православна црква у земљи „доминантна религија“.

Митрополит Калавритски и Егиалијски Амвросије позвао је свештенике Еладске православне цркведа устану против таквих реформи, односно – одвајања цркве од државе.

У митрополитовој изјави се упозорава:
„Православље ће бити продато, а црквена имовина изгубљена. Штавише, некретнине Цркве могу завршити у такозваном `суперфонду приватизације`, а онда ће све бити јасно“.

Претходно је „предлог уставне реформе“ осудио Свети савез грчких свештеника, који окупља 9.000 од укупно 11.000 грчких православних свештеника. И отворено затражио да се анулира споразум о раздвајању Цркве и државе.

Тај споразум је оштро критиковао и први јерарх Еладске цркве митрополит Јероним:
„Сада желе да држава престане да свештеницима даје плате иако је то пракса већ неколико деценија. Независно од тога, мора се водити рачуна о историјској чињеници да је држава – у замену за обезбеђивање плата и пензија свештенству – добила на располагање вредну црквену и манастирску имовину“.

Митрополит Амвросије

Митрополит Амвросије сматра проблематичном и неприхватљивом идеју да држава – уместо да да је директно плате свештеницима – Цркви обезбеђује „субвенције за плате свештеника“.

Посебно је притом упозорио: „Наша митрополија нема новца да постави свештенике на упражњена места, а Влада Грчке државним новцем гради џамије и именује муфтије у Тракији. Нашу цркву прогоне. Ми смо непожељни за атеисте који нама владају“.

Упозорио је да се Ципрасова власт према православном свештенству „односи против бољшевика у Русији“: „Грчки православни свештеници, дижите се на ноге! Узимајте у руке заставе отпора!“

Ситуацију нимало није смирила Ципрасова изјава да измене које његова влада `гура` нису у супротности са „вековном традицијом грчког народа“:
„Бесмислене и смешне су тврдње да ће крст бити скинут са националне заставе и других државних симбола. Ми проглашавањем религиозног неутралитета желимо само да обезбедимо да држава буде гарант верских слобода за грчки народ и грчке грађане“.

ИЗВОР: ФАКТИ

————

9.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

  1. Раздвајање Цркве од државе измислили су масони-буржуји, да би се они уденули у тај сектор. Црква је у средњем веку била задужена за: религију, духовност, школство, здравство, науку, технологију, уметност, социјално старање, културу, питала се у политичким и спољнополитичким стварима..

    Свиђа ми се

  2. Нисам сигуран, да ли се црквени клир Грчке Цркве више плаши због плата или зато што им је Црква нападнута?

    Свиђа ми се

  3. ПОМОЗ БОГ БРАЋО И СЕСТРЕ ТАЈ ципрас ЈЕ чифут хазар ЖИВЕЛА ЗЛАТНА ЗОРА ГРЧКИ НАЦИОНАЛИСТИ SERBS STANDING WITH OUR ORTOHODOX BROTHERS AND SISTERS GREETINGS FOR GOLDEN DAWN GREEK NATIONALISTS КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА КИПАР ЈЕ ГРЧКА KOSOVO METOHIJA IS SERBIA CYPRYES IS GREEK LAND GREETINGS FOR ORTHODOX WORLDWIDE

    Свиђа ми се