Комнен Коља Сератлић

Комнен Коља Сератлић: СКОТИЗАМ


Траг у времену из црног шешира

Пише: Комнен Коља Сератлић
27.10.2018.

*Аутор је дугогодишњи дипломата, члан УНС-а, прим. ред.

Скотић је мали скот, Скот је средње величине скот, а Скотина је велики скот. Да подсетим шта је скотизам: настао је по Дунсу Скоту (од 1265. до 1308. Године), оснивачу млађе фрањевачке школе, који је истицао улогу слободне воље и љубави.

Тако је Скотина, својом „слободном вољом и великом љубљвљу према Србији“, посебно као пријатељ Председника Србије, изјавио: „да влада Косова није такозвана, јер је реч о независној држави“.

Амбасадор Норвешке, Скотић, такође слободном вољом и великом љубављу (неки залуђеници би рекли да постоји традиционална љубав имеђу Србије и Норвешке још из доба Дргог светског рата, прим. ККС) изјави у сред земље Србије: „… да је Косово за Норвешку држава која испуњава све захтеве да буде независна и суверена“. Додао је да је Вучић у праву када каже: „..,.да уместо о поразима из прошлости треба размишљати шта може да се учини за будућност“.  А, ја бих додао да је Вучић изговорио још једну „мудрост“: „… Срби више воле да плачу за нечим што је далеко, него да нешто имају у својим рукама“ (говорећи у контексту отетог Космета).

Из наведених изјава, осим што су непримерене Србима, произилазе разне поруке: „Ја сам изнад вас Срба“; „Ја нисам Србин“; „Космет је за мене нешто далеко“, „У својим рукама имамо један метар Космета“, „Срби су у прошлости губитници“, „Србима обећавам светлу будућност“ (по „светлој будућности“, били су познати Коминтерна, Стаљин, Тито, комунизам).

Да у Србији постоји држава, поштовала би Бечке конвенције и ове скотине и скотиће би проглашавала непожељним особама (persona non grata, не постоји множина, односно не може се рећи persone non grate – ово је опомена неким новинарчићима, као и неким „великим“ аналитицима). Међутим, од чувене пироманске октобарске револуције, Србија, боље речено Досизам, који у овим временима доживљава врхунац (настао је 2000. као један од најгорих ИЗАМА у историји човечанства, види текстове, „Досизам“, „Досизам и даље влада у Србији“), крши Бечке конвенције (текст „Србија крши Бечке ковнеције“, објављен је у доба владавине извесног Коштунице, који је без милости, боље речено незнања, газио по Бечким конвенцијама, дипломатским и конзуларним иако је упозораван и у земљи и у иностранству).

Да није Бечких конвенција, међу државама у целом свету владао би хаос. Чак се и Империја позивала и позива на Бечке конвенције, Повељу ОУН и друге међународне норме када су њени интереси у питању (напади на њене дипломатске мисије, прислушкивање, „угрожавање њене безбедности“). Сурово је кажњавала земље или починиоце, позивајући се на Повељу ОУН, Бечке и друге конвенције, чак и за измишљена злодјела, остављајући по земљином шару убиства, пустош, крв, сузе.

Посебно и овом приликиом указујем, ради младе генерације, да су државе уговорнице Бечке дипломатске конвенције „свесне циљева и начела Повеље ОУН у погледу суверене једнакости држава, одржања међународног мира, безбедности и развоја пријатељских односа међу народима“. Бечка конвенција о дипломатским односима „доприноси унапређењу дипломатских односа међу земљама, ма какава била разлика између њихових уставних и друштвених система“.

У држави код које се акредитују амбасадор и дипломати нижих рангова имају имунитет и привилегије тако да у члану 41., Бечка дипломатска конвенције прецизира: „Не дирајући у њихове привилегије и имунитете, сва лица која уживају те привилегије и имунитете (носиоци дипломатских звања и пасоша, прим. ККС) дужна су да поштују законе и прописе државе код којих се акредитују. Она су такође дужна да се не мешају у унутрашње ствари те државе“ (државе пријема, прим. ККС). Да се не бих понављао, види текст „Америчка моћ и кршење међународног права“ и десетине других текстова о свим амбасадорима Империје зла, затим Енглесске, Француске, Немачке, који се годинама, посебно од 2000., директно мешју у унутршњи живот Србије.

Да именујемо кривце – то су, пре свега, председници Србије, председници влада, министри иностраних послова. Да су знали (посебно ови садашњи) било који члан Бечких конвенција, не би се тако понашали.

Свеколико понашање оних који су нас водили и који нас воде спада у велико ЗЛО које се догодило на Космету, а оно се догодило зато што су управо они, наши владари, погазили Резолуцију СБ ОУН 1244. Управо та Резолуција признаје територијални интегритет и суверенитет Србије (види резолуцију 1244 и анекесе у целости), регулише статус шиптарске националне мањине и статус АП Космета и стотине других правних норми које гарантују целовитост Србије.

Дакле, наши владари су починили властито ЗЛО, које је много веће и опасније од туђег – шиптарског, Империје зла, Немачке, Енглеске, Француске и др., онога момента када су први пут са шиптарима сели за сто (у Бечу). Јасније – непромишљено политички и правно, дали су им статус равноправног субјекта у међународним односима, а тај „равноправни“ субјект је, мимо Резолуције 1244 издејствовао независност, односно фантомску државу Косово. Од првог седања за сто до данас наши починиоци ЗЛА стално мољакају шиптаре и светске лутајуће циркузанте да се преговара. Лудило, незапамћено лудило (председник Русије, Путин, годинама говори да Русија никада неће гласати у СБ ОУН да се повуче Резолуција 1244, јер зна тежину те Резолуције.)

На другој страни, Председник Србије на конференцијама за новинаре или неким другим двадесеточасовним наступима понавља као покварена грамофонска плоча како Га може ко год хоће да критикује, псује, пријети, назива најружнијим речима и у том заносу узвикује: „Никога нећу тужити, причајте, пишите шта год хоћете“.

Ау, господо, другови, поштена и непоштена интелигенциjо, Предеседник, тако ми Бога, не зна шта је институција Председника земље Србије. Док је Председник, он не сме да помисли, а некмоли да изговори да неће штитити ту институцију. Нема Тај госпон (није на одмет употребљавати и неке искривљене српске речи) право да урушава институцију Председника, да по тој институцији било ко у Србији и изван Србије баца блато, посебно примитивци, барабе, плаћеници, осиони – иза којих стоје страни силници, као и обучени, школовани у камповима за обуку које финансира УСАИД а организује НАЛЕД.

Када су ОНИ схватили да Председнику није стало до институције зване Председник, осоколили су се, свашта пишу, говоре, хоће да силују, да вешају, називају Га најцрњим погрдама. Обнашатељ Председника Србије набраја све медије који Га прљају, али ниједном не спомиње један медиј, јер у страху размишља: „ако ме оволико и овако тај медиј пљује, мора да му леђа чува неки велики страни силник“, што је вероватно тачно. Узео сам насумице два броја тог медија у којима се деведесетдевет посто страница (уводник, кометари, анализе, колумне, вицеви) односи на обнашатеља функције Председника земље Србије, односно треба сваки пут нагласити унесрећене земље Србије: „Он је тешко болестан“, „Он носи пелене“, „Како успокојити лудака“; „Упишани шизофреник који ровари западним Балканом“; „Режим суманутог патолошког лажова…“, „Олош и Сорош“; „Ђубре чисти ђубрад“, сви вицеви у сваком броју тог медија односе се на Председника, на институцију Председника, што је недопустиво, примитивно (нисам цитирао стравичне псовке и вулгарности, као и вулгарне вицеве).

Шта желим рећи и поручити?

Прво, да поновим, наведено и много тога ненаведеног урушава институцију Председника земље Србије у земљи и иностранству (страни дипломати свакодневно преносе својим земљама и коментаришу шта објављују писани и електронски медији).

Друго, много тога, посебно сумануте вулгарности, нису тачне, оне се морају доказати на суду, а ако се не докажу тај медиј се гаси а актери се процесуирају, а ако се докажу Преседник нема више право да обнаша ту функцију.

Треће, није Србија Империја зла, нису Срби Амери – Срби су православци, припадају медитеранској цивилизацији, имају другачију културу, морал, међусобну комуникацију. Надасве, ти кравари, уместо Индијанаца, над којима су извршили геноцид, сматрају да смо сви ми у свету Индијанци.

Међутим, на питања упућена институцији Председника земље Србије, да ли ће ОНИ (из тзв. опозиције) да одговарају за своје неке радње, изјаве, за милионе Евра које имају на рачунима у земљи и иностранству и др., Председник каже: „да када би се почело са применом правде, опозиција би рекла да је реч о политичком притиску на оне који другачије мисле“ (иза ове изјаве лежи нешто друго, али то друго оставимо за нека друга времена). Овде се не ради о мишљењу.

Ово је велика опасност за све нас. Значи, свако може да ради шта хоће, да прича шта хоће, да краде (или да се накрао), да крши Устав, да шпијунира за стране об. службе, да доводи земљу у катастрофално безбедносно стање… правда се неће примењивати.

Ко је овластио Председника (институцију Председника) да самовољно одлучи да се правда не примењује, што урушава Правосуђе, које је иначе у катастрофалном стању, посебно Више јавно тужилаштво, које мора покретати кривичне поступке након било које информације и најмање дојаве.

То Више јавно тужилаштво има препуне фиоке доказа, докуманата о крађама, корупцији, криминалу, годинама обећава да ће покретати кривичне поступке али их не покреће, јер су углавном актери тих радњи познати политички и др. силници, бивши и садашњи. Другим речима, огрезло је у корупцију, а након наведене изјаве Председника, очито су годинама имали његову подршку, поготово што је у његовим рукама сконцентрисана сва власт, иако се (осим што представља државу у земљи и свету; предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе; има право да стави вето на донет закон и да га врати на поновно разматрање…; поставља и опозива указом амбасадоре; ужива имунитет; има право да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике; проглашава ванредно стање; додељује помиловања и одликовања; расписује изборе и референдуме) децидирано наводи „да не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност“. Нажалост, ОН обавља све функције на унутрашњем и спољнополитичком плану. До када, то само Свевишњи зна.

Како је урушена институција министра спољних послова, како се њен обнашатељ понаша, шта неконтролисано и непримерено прича, пријети страним земљама и државницима, све је речено и написано.