АКТУЕЛНО

„Аваз“ сазнаје: Предсједавајући Предсједништва није потписао меморандум – Изетбеговић одбио сарадњу са САД у борби против тероризма!


Документ омогућава брзу размјену обавјештајних података, али и значајну обуку кадрова из БиХ

ФОТО: avaz.ba

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ, спријечио је потписивање меморандума о разумијевању између Босне и Херцеговине и Сједињених Америчких Држава о размјени података у вези са сигурносним провјерама о тероризму, сазнаје „Дневни аваз“.

Изетбеговић је, како нам је незванично потврђено из извора у Предсједништву БиХ и Министарству сигурности БиХ упућених у овај случај, на уобичајеном консултативном састанку који претходи свакој сједници колективног шефа државе, одбио дати сагласност да се тај меморандум уврсти као тачка дневног реда једне од недавних сједница Предсједништва.

Превенција криминала

Наводно је Изетбеговић свој став правдао тиме да се он радије залаже за потписивање споразума о овом питању него меморандума, али прави разлози због којих се он успротивио доношењу овог изузетног значајног документа за нашу земљу и даље су непознати.

Сазнајемо да Министарство сигурности БиХ, које је меморандум и упутило у процедуру, није званично обавијештено о разлозима због којих није дошло ни до разматрања меморандума у Предсједништву БиХ. Но, како нам је рекао извор из те институције, ово је први пут да се неко од државних званичника успротивио доношењу једног оваквог акта.

– Потписивањем и реализацијом овог меморандума требала је додатно бити унапријеђена борба против тероризма у БиХ кроз сигурну размјену тајних података важних за превенцију и борбу против тероризма, али и других облика међународног криминала – казао нам је извор.

Како нам је појашњено, реализацијом меморандума држави би био омогућен и приступ информацијама у базама података, који тренутно нема. Конкретно, када би неко, примјерице, из Јемена резервирао авионску карту за БиХ, сигурносни органи БиХ веома би брзо након тога имали податак је ли та особа сигурносно интересантна и на шта је потребно обратити пажњу. А то је само једна од непроцјењивих користи које би БиХ имала да је Изетбеговић дао у Предсједништву сагласност на тај документ.

Даље, Изетбеговић је одбијањем овог меморандума спријечио и знатна улагања у одређене пројекте и обуке и опремања домаћих полицијских агенција неопходних за квалитетну борбу против тероризма. Такођер, на овај начин онемогућено је и бх. сигурносним снагама да се користе капацитетима које нуде агенције за проведбу закона САД у борби против тероризма.

Ко је на губитку

– Све је то сада на чекању. Али, дефинитивно смо на губитку, јер спречавањем потписивања овог меморандума ми смо ускраћени за правовремено располагање тачним и ажурним тајним и обавјештајним подацима које има једна од највећих сила на свијету, САД – каже наш извор.

Упућени истичу да је у овом случају Изетбеговићево тражење да буде потписан споразум, а не меморандум, само изговор, иза којег очигледно стоје неки други разлози.

Тврде да се на потписивање меморандума, умјесто споразума, ишло због једноставнијих процедура и брже проведбе овог документа у пракси те да то није била сметња многим од европских земаља да га потпишу.

Отказане авионске карте и састанак у Вашингтону

Сазнајемо да је ово први пут да је Министарству сигурности БиХ неко одбио дати сагласност чак и на разматрање једног документа који подразумијева сарадњу БиХ с неком земљом у борби против тероризма.

Колико је Изетбеговићев поступак био неочекиван, говори и податак да је делегација Министарства сигурности БиХ чак била резервирала авионске карте за Вашингтон, гдје је меморандум требао бити потписан. Наравно, и карте и састанак на којем је требао бити потписан меморандум су отказани.

ИЗВОР: Дневни аваз

——–

24.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић