КМ Новине

КМ Новине, ексклузивно: САНУ забранила научни скуп о Косову и Метохији!


20. октобар 2018. КМ Новине

Округли сто под насловом „Економски и социјални аспекти Косовско – Метохијског проблема: корени и алтернативни исходи решавања”, званичним закључком Председништва Српске академије наука и уметности опстриран је а учешће њених чланова на њему перфидно забрањено.

Фото колаж: СРБски ФБРепортер

Два одбора САНУ – за економске науке и за проучавање становништва,организовала су округли сто о Косову и Метохији чије је одржавање заказано за 24. октобар 2018. године али је Председништво САНУ одбило да на њему учествује на било који начин, према документу до кога су дошле КМ Новине.

Закључак Председништва САНУ до кога су дошле КМ Новине

Ово је, у најмању руку, чудна и ретка појава цензуре у оквиру САНУ каже за КМ Новине инициајтор и организатор овог округлог стола, академик Часлав Оцић.

Никаквих пропуста у процедури, а ни у организацији, округлог стола о КиМ планираног за 24. октобар у организацији Одбора за економске науке и Академијског одбора за проучавање становништва није било. 

Досад сам, у последњих петнаестак година, као председник тих одбора организовао десетак трибина и округлих столова на којима су учествовали и страни, не само домаћи научници и никаквих проблема није било. Пре месец дана најавио сам овај скуп и замолио техничку секретарицу одбора да резервише салу за одржавање скупа, што је она и учинила. Пре отприлике три недеље она је упутила позив, с образложењем теме скупа, члановима оба одбора да учествују у раду округлог стола, да до 5. октобра пријаве наслов свог саопштења, а да до 15. октобра доставе сажетак свог излагања. Досад је стигло двадесетак пријава, односно сажетака. И пријаву теме и сажетак учесници скупа достављали су и техничкој секретарици и председнику одбора. Дакле, ништа тајанствено, ништа у потаји, све транспарентно. Нико из врховништва САНУ до јуче није имао никакву примедбу на процедуру, нити ме је на неке пропусте упозоравао, нити најављивао разговор на ту тему„, наводи академик Оцић за КМ новине.

Он је убеђен да је наводно питање процедуре само маска иза које се крије сплет личних и дневнополитичких интереса.

др Часлав Оцић / Фото: Печат

Главни разлог за забрану је тема скупа – Косово и Метохија. Не знам да ли по сопственом убеђењу о штетности (по кога!?) тог округлог стола, или по нечијем налогу, налогу неких Србима ненаклоњених моћника, председник САНУ академик Владимир С. Костић забранио је скуп.

До овог тренутка нисам добио одговор од њега на ком Председништву, под којом тачком дневног реда и ког датума је та одлука донета, тако да постоји основана сумња да Председништво није ни заседало а ни разаматрало питање одржавања поменутог скупа, већ да је то израз Председникове самовоље, да не помињем злоупотребу службеног положаја. Ако у међувремену добијем доказе да је седница Председништва одржана и да је одлуку донело Председништво а не Председник, доставићу вам их уз дужно извињење вама и Председнику због неоснованог сумњичења невиних људи“, рекао је Оцић, али до овог тренутка таква потврда није стигла у нашу редакцију.

„О забринутости за научни квалитет  округлог стола могло би се нашироко расправљати, али то спада у смешнију страну проблема. О том потом када се реше озбиљнија питања у вези с овим скандалом” каже незадовољно Оцић који не одустаје од организације најављеног скупа.

И на крају, скуп ће бити одржан, без обзира на покушај цензуре, 24. октобра или недељу дана касније, у просторијама САНУ или негде у близини. Пре тога ћемо одржати конференцију за штампу где ћемо подробно обавестити јавност о овом, досад незабележеном, чину цензуре„, резигнрано је закључио академик Оцић у изјави за КМ Новине.

Извор: КМ Новине

2 replies »

  1. Језуита Костић је непријатељ Србије и Светог Православља! То је на делу више пута сам доказао.НЕДОСТОЈАН !

    Свиђа ми се