АКТУЕЛНО

Москва: ЕУ да изврши притисак на Приштину да испуни обавезе из Резолуције СБ УН-а


Министарство спољних послова позива Брисел да изврши притисак на Приштину како би се регулисала ситуација на Косову, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

„Брисел треба да изврши већи притисак на Приштину, како би је приморао да испуни своје обавезе према резолуцији Савета безбедности УН-а“, рекао је Грушко у интервјуу за „Известија“.

Према речима Грушка, преговори између Београда и Приштине уз посредовање Брисела треба да буду доведени до логичног краја — пре свега, што се тиче нормалног функционисања Заједнице српских општина на Косову.
Заменик шефа Министарства спољних послова Русије је такође истакао да Европска Унија, која је преузела на себе улогу посредника, „мора да пронађе друге инструменте утицаја на приштинску страну, која данас преговарачки процес, не само да саботира, него га и својим поступцима компликује“.
Преговори између власти самопроглашене републике и српског руководства посредовањем ЕУ у Бриселу заправо су ушли у ћорсокак почетком септембра. Хашим Тачи и председник Србије Александар Вучић нису желели да се лично сретну, те су разговарали са шефом дипломатије ЕУ Федериком Могерини, а стране нису успеле да постигну никакав договр.

Датум наредне рунде дијалога између лидера Београда и Приштине није одређен.

Москва је више пута нагласила да ће подржати свако решење које подржава српски народ, уз поштовање Устава Србије и Резоулиције 1244 СБ УН-а.

ИЗВОР: ВОСТОК
————
17.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић