ДЕШАВА СЕ...

ФИЛМ „72 САТА“ на филмском фестивалу у Индији


Немачко-српски филм „72 САТА“ (SEVENTY TWO HOURS) биће приказан на филмском фестивалу у Делхију (Delhi International Film Fest), у Индији, који траје од 14 до 18. октобра 2018. године.

Тема филма, који је снимљен у жанру комедије је однос деде и унука, показује колико су сличне њихове карактерне особине, али и приближавање и баланс емотивног прихватања сличности, на крају. Снажни импулси за контролом које има деда прелазе у врсту опсесије и фиксације на одређене животне теме и ситуације. Ово иритира унука, младог човека до чије личности деда ипак проналази пут.

ОДГОВОРИ НА НЕКА ПИТАЊА О НАСТАНКУ ФИЛМА

ЦИЉ
– Урадили смо филм да покажемо да добра воља и намера могу спречити, односно уклонити много баријера или чак болести, али и помоћи да се приближимо нама драгим људима, без обзира на генерацијски, културни или други јаз, који постоји између нас и оних до којих нам је стало. Ти изазови у повезивању и балансирању наших односа су често веома велике животне лекције.

ИНСПИРАЦИЈА
Инспирација је била смешна ситуација у којој се нашао унук када је морао да проведе три дана са својим дедом. Он не воли да проводи време са својим дедом због његове јаке потребе да импулсивно контролише унука, догађаје и има савршени „тајминг“ за све. Био је изазов урадити такав филм који ће бити образовне, али и забавне природе.

СНИМАЊЕ
Филм је сниман у Штутгарту у Немачкој, али је већина екипе дошла из Црне Горе и Србије. Једна сцена је снимљена на острву Кох Панган, на Тајланду.

КОМЕДИЈА
То је некако вечна тема, питање сукоба између генерација и менталног стања особа. Сви смо имали те сукобе у нашим животима, али ово је један од начина како то превазићи и доказ да је добра воља и намера основни фактор којим се може пребродити проблем у одређеном односу, ако су обе стране заиста заинтересоване за то.

УЛОГЕ
Helmut Seeger из Немачке игра улогу деде. Докторанд београдског Универзитета уметности Стеван Лутовац игра улогу унука, Душка Ора из Хрватске игра сестру, учитељица јоге је Соња Војводић, Thomas је Данило Вулетић, Jürgen је Александар Маројевић, и поред њих играју и  Pappaya, ADD и Борис Поповић.
Камера Frank Heinig из Немачке, дизајнер звука је Марко Вељковић из Београда, музику за филм су компоновали и извели Данило Вулетић, Миливоје Кљајић И Милутин Радоњић из Никшића, Büdi Siebert из Немачке, бенд East Elysiym из Црне Горе и Немачке, и Daniel Waples из Енглеске. Монтажу потписује Весна Анастасија Божовић из Никшића, Црне Горе и Милан Лакић филмски продуцент из Београда, Србије. Аниматор је Ален Реџеповић из Београда, Србије.

Редитељ Susanne Horizon Fränzel је познат, међународно награђиван немачки уметник, a Весна Анастазија Божовић je редитељ музичких видео спотова, фотограф и писац из Црне Горе.

Трејлер филма можете погледати овде:

72 SATA FILM (Trejler)

 

2 replies »

 1. Немачко-српски?
  Немачко-ј“U“гословенски?
  Немачко-монтенегрински?
  Ко би то знао?
  Мени свакако више ништа није јасно.
  Мислим на то , шта и када је нешта српско а шта и када то није?

  Свиђа ми се