АКТУЕЛНО

„Цариград подрива јединство православља“


„Одлука Цариградске патријаршије да прихвати аутокефалност Украјинске цркве представља легализацију раскола и довешће до непоправљивих последица по православно хришћанство“, изјавио је портпарол московског патријарха Кирила.

Порошенко и патријарх Вартоломеј

– Ово легализује раскол. Својим делима, Цариград је прешао црвену линију и катастрофално подрио јединство православља – рекао је портпарол Владимир Легојда.

Према његовим речима, Руска православна црква ће 15. октобра званично оценити потезе Цариградске патријаршије, која је саопштила да ће започети процес давања независности цркви у Украјини у односу на Руску православну цркву. Та одлука је саопштена након јуче одржаног редовног Синода, јавио је АП.

Из Цариградске патријаршије је саопштено да је укинута одлука из 1686. године, према којој је Кијевска митрополија предата Московској патријаршији. Цариградска патријаршија укидањем те одлуке полаже право на цркву у Украјини, јавио је Спутњик.

Руски медији преносе и да је прес секретар патријарха Кирила да је та одлука легализација раскола и да представља катастрофалан потез којим је предена црвена линија. Руска православна црква је фактички „прекинула дипломатске односе“ са Цариградском патријаршијом, наводи Спутњик. 

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да је Цариградски патријархат већ донео одлуку о додељивању аутокефалности Украјинској цркви.
– Одлука је већ донета – рекао је он новинарима у Кијеву, коментаришући исход тродневног синода Цариградске цркве.

Према његовим речима, то је питање украјинске безбедности, државности и светске геополитике.
– То је пад трећег Рима – рекао је Порошенко и додао да ће Украјина гарантовати верске слободе припадницима свих конфесија.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

12.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »