АКТУЕЛНО

РЕПУБЛИКА СРПСКА: „Дуге цеви код Добоја“, протест 40.000 људи – траже правду за Давида, завршни предизборни митинг СНСД (ВИДЕО)


Скуп грађана „Правда за Давида“ у Бањалуци најављен за 18 часова, почео је са закашњењем. Како јављају медији из Српске, на Тргу крајине се налази око 40.000 људи.

Истовремено, у 19 сати у центру Бањалуке је најављено одржавање завршног предизборног митинга владајуће СНСД Милорада Додика.

Данијела Ратешић из групе Правда за Давида је подсетила на рестроспективу дешавања у последњих пола година, од нестанка до проналска мртвог Давида Драгичевића за кога је полиција рекла да је извршио самоубиство, након чега је тужилаштво тај случај оквалификовало убиством.

Данијела је нагласила да више од пола године траје борба за правду и истину. „Ко је убио Давида“, одјекивало је Тргом Крајине.

Сузана, мајка убијеног Давида, каже да је заједно са Даворем најпоносниј родитељ на свету.

– До правде ћемо доћи – рекла је она, поручивши Млораду Додику да га од понедељка нема.

– Дали смо им доста времена да им дође до мозга. Нема више људи за њих времена. Други треба да дође да видимо шта ће урадити…“ , казала је она и рекла не заборавите Давида. Милораде, види колико нас је 40 хиљада… Колико је код тебе у шатору…Где је Жељкица – рекла је Сузана и поручила да је готово.

Скуп неће почети док не дођу сви који су кренули у Бањалуку, поручила је Давидова мајка, обраћајући се грађанима окупљеним у великом броју на Тргу Крајине.

„Милораде, ми имамо времена. Чекаћемо све до недеље”.

Организатори пуштају Давидову песму. Упућен је и позив полицији да стану уз народ.

„Убице, убице…“ Ко је убио Давида? Даворе, Даворе…“ узвикују грађани.

Окупљеним грађанима обратио се и Давор, Давидов отац, који је рекао да скуп неће почети док не буду сви грађани дошли на Трг Крајине. Он је оптужио врх МУП-а и врх СНСД-а да су криви за убиство његовог сина…

– Чекамо људе, убицама и злочинцима овдје није мјесто – рекао је Давор Драгичевић, додајући да је сва одговорност на Лукачу и Ћулуму који су забранили грађанима да уђу у Бањалуку.

„Убице знамо, биће брзо приведени, ако не буду побегли. Хватаћемо их…“

Ко је убио Давида, одјекивало је Тргом, на што је Давор одговорио, „врх МУП-а…“

Бањалучки таксисти са заставама и сликама кандидата СНСД-а Милорада Додика и Жељке Цвијановић у колони круже градом. Према информацијама БН ТВ, таксисти ће за те активности бити награђени са по 100 КМ.

И поред опструкције, грађани су у великом броју дошли на Трг Крајине како би још једном дали подршку породици убијеног бањалучког студента Давида Драгичевићада да дођу до истине и правде.

Из групе Правда за Давида су поручили да скуп треба бити миран и достојанствен.

У Бањалуку је стигао и велики број грађана из других градова Републике Српске.

Скуп обезбјеђују јаке снаге полиције.

Део медија у Републици Српској и Федерацији БиХ извештавају, међутим, да су припадници поллиције Републике Српске наводно спречавали долазак грађана на протеста Правда за Давида, да су контролисали возила и да су одвраћали грађане од одласка у Бањалуку, док део бањалучких медија јавља да је Давор Драгичевић, отац страдалог младића Давид, и присталице те групе заустављали учеснике у саобраћају и ударали у аутомобиле у центру града.

У Бањалуци и Сарајеву се данас одржавају скупови грађана окупљих око група „Правда за Давида“ и „Правда за Џенана“.

Тачно у 18 сати Давор Драгичевић, отац страдалог Давида изашао је на улицу у центру Бањалуке и заједно са члановима групе „Правда за Давида“ блокирао саобраћај.

Претходно он је окупљене грађане на Тргу Крајине обавестио да скуп неће почети док се сви учесници не окупе.

Медији подсећају да је Давор Драгићевић раније рекао да, ако убице његовог сина не буду идентификоване и хапшене до 5. октобра, 7. октобра неће бити избора, као и на његову изјаву да ће се „данас прикључити своме сину“.

У исто време у Сарајеву се одржава протест подршке Правда за Џенана, које предводи отац Џенана Мемића, младића који је пре две и по године страдао под још неразјашњеним околностима на Илиџи.

Нападнута екипа РТРС-а у центру Бањалуке

Екипа РТРС-а је нападнута док је радила анкету за емисију „Рачуница“, објављено је на порталу те тв.

РТРС је објавила видео записе напада на новинара Николу Марића, познатијег као Ниџо Радозналац.

Сарајевски портал: Дуге цеви код Добоја, „чешљају“ возила

Припадници полиције РС наоружани дугим цевима поставили су наводно пункт код Добоја, пренео је сарајевски портал Klix.

Портал наводи да они прегледају сва возила за која се посумња да превозе демонстранте у Бањулуку, посебно аутобуси.

Из Центра јавне безбедности Добој том порталу је, како се наводи, потврђено да је пункт постављен због дојаве да ће аутобуси с особама које намеравају да протестују у Бањалуци проћи кроз тај град. Наводи се да није јасно да ли полиција само контролише путнике или покушава да их одврати од одласка у Бањалуку.

На Тргу Крајине у Бањалуци за вечерас у 18 сати је најављен скуп Правда за Давида, којем ће се придружити и припадници опозиционих странака обједињених у Савезу за побједу, који су претходно отказали своје предизборно окупљање.

Иначе, за вечерас је у Бањалуци заказано и завршно предизборно окупљање владајуће СНСД Милорада Додика.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Да ли је на сцени покушај 5. октобра и у Републици Српској?

Да ли је, на 18. годишњицу од демонстрација у Србији, на сцени покушај 5. октобра и у Републици Српској.

Скуп групе „Правда за Давида“ на Тргу Крајине, у почетку борба за правду и истину, одавно је исполитизован – оног тренутка када су представници опозиције почели отворено да га подржавају.

Та подршка стигла је и од ветерана тзв. Армије БиХ, који су и најавили долазак у Бањалуку. Међу њима су примјећене и групе из Федерације, од раније познате безбједносним агенцијама у БиХ.

Та неколицина од окупљених на Тргу Крајине има добре намјере, сматрају стручњаци. Бивши министар унутрашњих послова Томо Ковач, увјерен је да је на дјелу покушај рушења Републике Српске и њених институција. Иза свега, каже, стоје стране службе, којима је само требао окидач да се умијешају, и групу “Правда за Давида” искористе за дискредитацију МУП-а једног од стубова Републике Српске.

– И сва суштина дјеловања према МУП-у је да га направе ненародним, и то већ дуже траје – каже Томо Ковач, бивши министар унутрашњих послова Републике Српске.

Да је Покрет „Правда за Давида“, одавно исполитизован, сада је већ свима јасно, каже СНСД-ов Сташа Кошарац. То је, каже, видљиво и у отвореној подршци политичких партија из Федерације, који су послали своје представнике у Бањалуку.

– Овај појачан однос плитичких структура и Федерације и навијачких скупина као и група екстремиста и људи који су чинили злочине над српским народом говоре о томе да се Федерација и те како покушава да мијеша у овај случај у Републици Српској што не доприноси рјешавању тог прпоблема. Ова група очигледно прераста из групе “Правда за Давида” у групу за унитарну БиХ – истиче Кошарац.

Од раније је познато да су навијачке групе из Федерације најавиле долазак у Бањалуку. Слично је урадио и командант 4. батаљона Бугојанске бригаде тзв. Армије БиХ Самир Садиковић. На фотографији, заједно са још једним лицем који на мајици, носи лик њиховог ратног команданта Атифа Дудаковића пружа подршку групи Правда за Давида. На друштвеним мрежама и фотографије и видео снимци представника бошњачких политичких партија и ветерана, како најављују долазак на Трг Крајине.

А правду, тако бар кажу, на Тргу Крајине траже и представници опозиције који су отказали завршне скупове у Бањалуци, истовремено позивајући своје чланове да се придруже окупљенима на тргу.

– Они који су потпуно свјесни губитка избора размишљају једино у том правцу да би уз инциденте могли да тај крах и пораз сакрију или избјегну и траже неку врсту алибија од властитог пораза, не схватајући колико је то опасно у смислу грађанских немира или нереда у Српској – напомиње  Ненад Стевандић, потпредсједник НСРС.

Према сазнањима МУП-а, у Бањалуци су примјећене двије групе лица из Федерације склоних криминалу и од раније познатих безбједносним агенцијама БиХ.

– Они који су против нас ратовали 90-тих и данас то раде у форми специјалног рата. Зато представници разних екстремитичких и сличних организација желе да дођу у Бањалуку да би запалили сукоб који треба да прерасте у српски пожар који би на крају довео до уништења Републике Српске – напомиње Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

И није случајно, што све организује баш данас, тврде стручњаци. Србија, кажу, и данас трпи посљедице обојене револуције. Српска то не би могла да преживи, упозорава посланик СНС-а у Скупштини Србије, Владимир Ђукановић.

– Упамтите сви ви, људи су гинули за Републику Српску. Не може нико да дозволи да због политичких трзавица Република Српска, не дај боже дође у једну тешку ситуацију. Зато вас молим, поучени нашим искуством од 5. октобра 2000. године, драга браћо у Републици Српској, не дозволите да било која западна амбасада покуша вама да уруши вашу Републику Српску – поручио је Владимор Ђукановић, поласник СНС-а у Скупштини Србије.

– Чињеница је да све користе стране амбасаде у Сарајеву да мотивишу људе да изађу на демонстрације против режима и да нанесу зло Републици Српској – наводи Војислав Шешељ, предсједник СРС-а.

Медији у Србији и БиХ већ данима најављују покушај рушења Републике Српске, у који су, како се наводи, укључене водеће западне обавјештајне службе и њихове амбасаде у Сарајеву.

ИЗВОР: РТРС

———–

5.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић