АКТУЕЛНО

Комерсант: Вучић од Путина није добио одобрење за своју верзију признања Косова


Председник Србије Александар Вучић у разговору са руским председником Владимиром Путином није постигао циљеве које је поставио уочи посете, односно није добио „одобрење за своју верзију признања Косова“, пише данашњи московски дневник Комерсант

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: НСПМ)

Лист наводи да српски председник често бива у Русији, „чешће од свих других председника“, додајући да је Путин доста популаран на Балкану, те да за српског председника још један долазак у Москву значи пораст популарности за неколико процената.

Комерсант пише да се уочи доласка Вучића у Москву, „догодила непријатност“ са појавом косовског председника Хашима Тачија на северу Косова.

„Вучић је хтео да скрене пажњу Путина на забринутост због те ситуције, тим пре што, по информацији Комерсанта, у Србији очекују седницу Савета безбедности УН, на којој ће Кина поставити питање о коначном признању Косова од стране светске организације… А Вучић и није против тога, посебно јер осећа притисак руководства ЕУ и Федерике Могерини: она, могуће да жели да остане упамћена на својој функцији као неко ко је коначно затворио проблем Косова за свет“, пише дневник.

Зашто он толико пренаглашава своја обећања Русији да Србија неће ући у НАТО?

Лист наводи, позивајући се на неименоване изворе да је Вучић „за време разговора са Путином хтео да добије његову подршку за признање Косова“, додајући да је сам председник Србије спреман на такво признање, ако се одвоји север Косова.

„Зашто Вучић енергично обећава Русији да Србија неће ући у НАТО? Али, зар он то не пренаглашава? У таквим случајевима бива да се све завршава тако да оно за шта си се клео да нећеш урадити ипак на крају урадиш“, пише дневник.

„Очигледно да су руски преговарачи схватили да није све тако једноставно, примајући Вучића. На почетку је био само Путин, преговори у четири ока трајали су више од сат, а 40 минута је било посвећено управо Косову“, пише извештач листа из Кремља.

Путин не разуме зашто Русија не треба да стави вето у СБ о чланству Косова у УН

Дневник додаје, позивајући се на неименоване изворе да Вучић „није наишао на разумевање код Путина зашто Русија не треба да стави вето у СБ УН, ако Кина заиста и постави питање о чланству Косова у УН и о цени тога за Србију у Вучићевој варијанти“.

„Треба рећи да је српски председник говорио са Путином искључиво на руском језику, мада протокол, без сумње, то не предвиђа, чак ако саговорници и говоре језик другог не лошије него сопствени: сматра се исправним да шеф државе на преговорима говори на језику своје земље“, наводи Комерсант.

 

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 3. 10. 2018)

———–

4.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Није случајно Путин заказао долазак у Београд баш на Светога Николу,
  19. децембра.
  Може се десити да АВ приликом те посете Путина прође као и Арије у сусрету са Светим Николом, добио шамарчину, да му се завртело у глави.
  Овде мислим на “политички шамар“, где би Путин, без увијања, јасно ставио до знања да не прихвата никакву поделу за КиМ, јер никада не
  би то учинио за било који део руске територије.
  Путин је човек од речи и не може да пљује па да лиже.
  По тој Вучићевој формули о разграничењу, могло би се и Русима предложити
  да са Јапаном “поделе“ Курилска острва и тако “реше“ тај проблем.
  Тај модел би се могао сугерисати, онда, Грцима и Турцима – за Кипар; Кини – за Тајван; Аргентини – за Фокланде; Шпанцима – за Гиблартар…
  Али не, то се никада неће десити да се било која од поменутих земља одрекне дела своје територије, ни по цену рата, већ остаје при томе
  да полаже историсјко право на део своје територије, без икаквих “разграничења“ на сопствену штету.
  АВ је умислио, а то и јавно и рекао, да би желео да остане у историји забележен као онај који је макар покушао да “реши“ “вековни“ проблем размирица између Срба и Албанаца?!
  Србија је Божије ограђено имање, и неће је делити нико.
  Уколико Америка, Немачка, Турска, Британија, ЕУ… буду и даље инсистирали на томе, биће и саме подељене и раздељене на просте
  чиниоце.

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 2. У таквим случајевима бива да се све завршава тако да оно за шта си се клео да нећеш урадити ипак на крају урадиш“, пише дневник.
  znaci komersant aludira da je vucic IZDAJNIK

  Свиђа ми се

 3. LIST, DNEVNIK, misli se na ‘komersant’, zar ne, i on se citira;
  „није наишао на разумевање код Путина зашто Русија не треба да стави вето у СБ УН, ако Кина заиста и постави питање о чланству Косова у УН и о цени тога за Србију у Вучићевој варијанти“.
  p.s. nas ne interesuje na kom su jeziku razgovaral, ali ovo nas interesuje da bude napisano decidirano jasno, i postavljen link

  Свиђа ми се