АКТУЕЛНО

Столтенберг: НАТО шири демократију, стабилност и просперитет


Генерални секретар Јенс Столтенберг је поручио да је Црна Гора „пример“ како чланство у НАТО позитивно утиче на њену, не само сигурност него и економски просперитет. 


„Од 1999. 13 земаља се придружило Алијанси, помажући у ширењу демократије, стабилности и просперитета у Европи. Од када се Црна Гора придружила прошле године, стране инвестиције од земаља Алијансе су се тамо удвостручиле,“ рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу уочи почетка дводневног састанка министара одбране земаља чланица НАТО.

Истакао је да НАТО остаје посвећен стабилности и безбедности овог „важног дела Европе“.

NATO злочиначка агресија на Србију 1999.

Говорећи о БЈР Македонији, генерални секретар је казао да су будно пратили консултативни референдум.

„Разговарао сам са премијером Зораном Заевом јуче и остаћемо у блиском контакту. Поздрављам ‘да’ глас на референдуму. НА Скопљу је да донесе одлуку о својим наредним корацима. НАТО је спреман да дочека земљу као нашу 30. чланицу. Али једини начин је да се примијени споразум о имену. Нема другог начина за чланство у НАТО“, казао је Столтенберг.

Столтенберг је рекао да су већ почели преговори са БЈР Македонијом, те да он очекује да они буду окончани до јануара сљедеће године.

„У Србији ћу присуствовати нашој највећој вежби за управљање последицама катастрофе, на којој ће учествовaти 40 земаља. Ово је прва таква вежба чији ће домаћин бити Србија, што одражава снажно и веома цењено партнерство између Србије и НАТО,“ рекaо је Столтенберг.

Он је рекао да ће тема разговора у Београду бити и последње тензије на Косову, поручујући да се мора поштовати споразум Београда и Приштине.

„Остајемо забринути због мањка руског поштовања својих међународних обавеза, укључујући Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИМФ). Споразум је кључан елемент за нашу безбедност. Сада је овај Споразум угрожен због руских акција. Након година негирања, Русија је недавно признала постојање новог ракетног система названог 9М729. Русија није доставила никакве поуздане одговоре о новом ракетном систему,“ казао је он.
ИЗВОР: ВОСТОК
***

ПОВЕЗАНО:

————
3.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Kud nato prođe trava ne raste, vidi se demokratija od Afrike do balkana sve sami jad i beda. Plaćen je da laže i to dobro radi, samo je problem što ga niko u narodima ne smatra ozbiljno, narod je svestan manipulacija. Pošto su mediji u rukama okupatora može trabunjati dokle mu volja, pitajte narod a ne okupacione strlete!

    Свиђа ми се

  2. Zlošinac Stiltenerg fašista, satanista, zlkikovac je bez stida i srama izjavio? „NATO ŠIRI DEMOKRATIJU, STABILNOST i PROSPERITET“po civilnom stanovništvu i nevinoj sepskoj deci,i to humanim „pacifističkim“ sredstvima. osiromašenim uranijumom, kasetnim i razornim bombama bačenim na Fabrike, Mostove, vozove, auutobuse, bolnice, škole, staračke domove i na malu Milisu Rakić u njenom kupatilu.HATO JE ZLOČINAČKA , MAFIJAŠKA FAŠISTIKO.NACISTIČKA SATANISTIČKA vojska sastavljena od belosvetskih hohštaplera , ubica, antiljudi,NATO je Antisrpska, antiruska i antiljudska alijansa. Sve slobodne demokratske Države sveta Rusija Kina Brazil, Indija, itd. udruženim snagama treba da unište najveće svetsko zlo HATO (po cenu upotrebe i nuklearnog oružja). STOLTEMBERGA potomka SS majora Hitlerove fašističke armije treba obesiti za primer.Treba zbrisati sa lica zemlje cente zla London, Pentagon, Indžirlik, Bondstil, Avelino, Sve zločinake američke i NATO vojne baze. Tada će u svetu , narednih hiljadu godina, zavladati DEMOKRATIJA, STABILNOST i PROSPERITET

    Свиђа ми се