АКТУЕЛНО

Кинези враћају питање Косова и Метохије у Савет Безбедности УН


У плану рада светске владе поново ће бити КиМ. Пекинг ће у дневни ред за новембар уврстити два Гутересова извештаја

Си Ђинпинг / Фото АП

Захваљујући Пекингу, Савет безбедности Уједињених нација поново ће дискутовати о питању Косова и Метохије на седници у новембру – сазнају „Новости„.

Кина ће следећег месеца бити председавајућа светске владе и извештај генералног секретара Антонија Гутереса о ситуацији на КиМ уврстиће у дневни ред, за разлику од Велике Британије која је спречила да се овај рапорт разматра током августа, када је она имала председавајућу позицију. Редован термин за дискусију о КиМ падао је баш у августу.
Стопама Лондона пошао је и Вашингтон који је по ротирајућем редоследу кројио план рада за септембар, па су и САД исто тако избегле да се расправља о КиМ.
С обзиром на то да су се извештаји свих генералних секретара УН, од 1999. године, правили за тромесечни период, а да ће до новембра проћи нова три месеца од последњег написаног, али не и разматраног Гутересевог рапорта, пред СБ ће се у том тренутку наћи два извештаја првог човека светске организације. Први који се односио на период од 16. априла до 15. јула 2018. године, и други, који ће покрити дешавања од јула до средине октобра. Тако ће ово бити први пут да се заседање посвећено КиМ одржи после пола године, јер је последње било у мају.
Чланице СБ УН, којих има 15, на председавајућем месту мењају се сваки месец, по енглеском абецедном реду.
У Гутересовом извештају који је био спреман за август, речено је да је општа ситуација на КиМ од априла до јула била стабилна, али да су се неки инциденти показали као потенцијал за обнову тензија. Он је „са растућом забринутошћу“, констатовао да је убиство Оливера Ивановића и после шест месеци остало нерешено и позвао косовске власти да интензивирају истрагу.
Генерални секретар је и побројао инциденте из овог периода, наводећи да су званичници СПЦ пријавили оштећења цркава у два наврата 17. маја у општини Урошевац, као и да је 26. маја покренута изградња на транзитном путу у оквиру Специјалне заштићене зоне манастира Високи Дечани, који је на листи светске баштине Унеска. Ово питање, како је оценио, остаје ствар „за бригу“.

НЕ МАРЕ ЗА СТАВ СРБИЈЕ

Бeоград је у јулу сазнао за планове Лондона да скине питање КиМ са дневног реда. Зато је одмах послато упозорење британским дипломатама да ће се такав чин третирати као антисрпски акт, али се они на то нису освртали.
Западне земље већ неколико година заговарају проређивање седница на којима се дискутује о КиМ, као и њихово затварање за јавност, па чак и укидање, аргументујући то опаскама да има питања у свету која су преча од косовског. Њихова права намера, заправо је да се Резолуција 1244, по којој су ови извештаји обавезни, учини испразном.
————-
2.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ПОРУКА СВИМ западњацима И окупаторима ТРГУЈТЕ ВИ СА СВОЈИМ ЗЕМЉАМА НЕ ДИРАЈТЕ СРБСКУ СВЕТУ ЗЕМЉУ КОСОВО И МЕТОХИЈУ western country YOU SELLING AND GIVE YOU CONTRY TO THAT siptari DONT PLAY GAME WITH SERBS WE DONT THAT BELEGRADE regime GO HOME SERBS ONLY BELIVING IN GOD AND SERBIANS SAINTS WE DONT NEED YOU OCCUPATION SELF CALLED WORLD PARLAMENT MEANS SOMETHING ELSE

    Свиђа ми се