АКТУЕЛНО

Вујовић за ИН4С: Црну Гору су створили Срби


Тужно је да је данас Србин једнако обесправљен у двије српске престонице – Цетињу и Призрену, казао је за ИН4С Мишо Вујовић, новинар, публициста, главни уредник „Националне ревије Србија“ и ТВ емисије „Од злата јабука“ на РТС 1. Према његовим ријечима, Црна Гора је географски простор чију државотворност је створио српски етнос.

фото: ИН4С

-Ниједан припадник мањинских заједница ни под каквим условима неће постати Црногорац. Црногорци, дакле, могу бити само Срби, што они у ствари и јесу, истакао је Вујовић.

Он је навео да је СПЦ једина “сигурна кућа” Србима и циљ режима је управо њено свођење на обредне радње што је и била до краја осамдесетих година прошлог вијека.

*Колико је у данашњој Црној Гори лако бити Србин, односно остати вјеран поријеклу и традицији предака. На који начин је могуће заштитити Србе од даље дискриминације у Црној Гори?

-Црна Гора је настала као последњи слободни крстоносни бедем српства. Вјековима је представљала симбол отпора једној огромној мухамеданској империји која се протезала од мале Азије до средње Европе, истовремено прикљештена Хазбуршким и Млетачким интересима и перманентним покушајима наметања духовне јурисдикције Ватикана.

Познато је како је једном приликом са Цетиња Симо Кођошија “испратио” папске емисаре. Данас је, нажалост, постала располућена арена апсурда у којој доминира склоност рушењу духовних и културолошких вриједности за које су Црногорци, под барјаком српства, нештедимице давали животе.

Плашим се да то води самоуништењу. У таквом амбијенту шизоидне пројекције свијести дошло је до изопачене кризе идентитета чији одбрамбени механизам постаје канцерогена мржња према сопственим коријенима. Црна Гора је географски простор чију државотворност је створио српски етнос и то је свима јасно.

Заштита Срба је једино могућа стварањем јединственог српског националног фронта Црне Горе, предвођеног младим часним и некомпромитованим људима, који ће, прије свега, сломити механизам страха и раскринкати мимикрију појединих добро ухлебљених лидера српског народа у Црној Гори.

Свођење аутохтоног бића на мањински заједницу у држави која нема већински народ, такође је један од апсурда или феномена којима обилује Црна Гора. Да би се створио већински народ, власт употребљава све расположиве методе асимилације Срба.

Ниједан припадник мањинских заједница ни под каквим условима неће постати Црногорац. Црногорци, дакле, могу бити само Срби, што они у ствари и јесу. У Србији расте анимозитет према људима из Црне Горе, без обзира што је већина тих људи остварена у разним областима друштвеног, јавног, привредног и културног живота и готово да нема области да људи са ових простора нијесу оставили печат или дали ванредан допринос од медицине до било које друштвене или научне области.

фото: ИН4С

Због познатих потеза власти у Црној Гори у народу полако расте тензија и нетрпељивост са једном лазентном тенденцијом криминализације тог дијела српског етноса.

Нажалост медији у Србији ћуте о обесправљености Срба у Црној Гори, стога грађани Србије своје незадовољство издајом руководства генеришу према свим људима у Црној Гори с нагласком на београдске Црногорце који су мета режима у Црној Гори о чему сам већ писао на вашем порталу.

Тужно је да је данас Србин једнако обесправљен у двије српске престонице: Цетињу и Призрену.

Мило шампион камелеонства

*У сусрет нам иде прослава вијека година од ослобођења и уједињења, односно од славне Велике подгоричке скупштине. Званична идеологија у Црној Гори има изразито негативан став према том чину. Да ли Вас то изненађује?

-Шта било кога у Црној Гори и ван ње од њених окупационих власти више може изненадити!? Ти исти људи су били све и постали ништа. Такво камелеонство није забиљежено нигдје у свијету. Афрички и јужноамерички диктатори су спроводили идеологију чизме и то нијесу мијењали деценијама.

Црногорска власт је шампион конвертитства и у том контексту треба посматрати све те и актуелни екстремизам према свему што има српски префикс.

Мислите ли да их Трамп случајно понижава на скуповима. Он као послован човјек и те како има искуства са таквим профилом људи. А његове службе и те како имају прецизно скениране личне профиле црногорских лидера.

Званична идеологија са наглашеном компонентом бјежања од стварности свакако да не жели било какво подсјећање на заједништво. Обнова државности је конципирана на потирању уједињења као вјековне жеље народа. Међутим, комплекс преваре је константа наших простора.

Оно што је најфаталније је прекрајање историје и манипулација чињеницама, пласирањем приче о наводнима злочинима србијанске војске након ослобођења и уједињења. Пропаганда усташких плаћеника Секуле Дрљевића, Савића Марковића Штедимлије и њихових наследника постала је лектира којом се нараштаји контаминирају мржњом.

*Црна Гора је једина европска земља у којој није било смјене власти. Писали сте много на ту тему, па и роман „Господар глади“, шта мислите о томе да Црна Гора није успјела да промјени режим Мила Ђукановића за скоро три деценије?

-Тек када сам спознао десетак ликова у једном тијелу и ту еволутивну изопаченост од једног стидљивог младића, марљивог и послушног омладинског функционера комунистичке партије, пучисте, еуфоричног бранитеља Југославије, носиоца српског буђења, највећег ратног јастреба у одбрани два ока у глави, оданог Милошевићевог следбеника, до сепаратистичког жонглера и радикалног дукљанина наглашене антисрпске провинијенције.

Али феномен Мила Ђукановића није само његова способност трансформације, већ феномен масе да, и поред разних механизама манипулације, те мутације прихвати.

Црногорци воле ауторитет и  господара

*Црна Гора је за 120 година имала само три „господара“ Краља Николу, Тита и Мила. Треба ли нама демократија?

-Познато је да Црногорци воле ауторитет и да су одани господару. Краљ Никола је на сличан начин владао дуже него што актуелни господар има живота и коријени цијепања аутохтоног српског бића у Црној Гори су управо последица његове владавине.

Сукоб бјелаша и зеленаша, који је био чисто династичке природе, комунисти су претворили у сукоб Срба и Црногораца, иако су се у то вријеме и најекстремнији припадници династије Петровића, на челу са Јованом Пламенцем и осталим учесницима Божићне побуне, декларисали и осјећали као елитни Срби, што је, уствари, био и сам последњи суверен, краљ Никола.

Он је, владајући мачем и бруталним обрачунима са неистомишљеницима, у многоме допринио раздору у Црној Гори. У тако располућеној Црној Гори, подијељеној између југословенске војске у отаџбини и осталих четничких јединица, федералиста Крста Поповића и партизана, комунисти су створили нову нацију, утемељену на мржњи према сопственим коријенима, а најоданији људи те нове антисрпске идеологије били су управо Црногорци.

Тито је спознао ту суровост поданичког додворишта и окренуо их једне против других. Сви голооточани, без обзира што су припадали комунистима, које сам лично упознао имали су јако изражену српску националну свијест.

Дакле осим погрома свештенства, интелектуалне елите, виђених људи и домаћина у току рата и након њега, комунисти су направили чистку и у сопственим редовима. Феномен актуелног господара има веома јако упориште управо у том континуитету. Власт се није мијењала од 1944. године, а ОЗНА ма како је данас звали и даље ради свој посао, с разликом што се више бави материјалним него идеолошким или јавним аспектом живота. Може да јавно говори ко шта год хоће али до границе која не угрожавања финансијске токове. То се једино не прашта као и издаја и покушај извлачења из тог добро организованог система.

*Како коментаришете најављено доношење закона о слободи вјероисповијети, који предвиђа отимање имовине СПЦ?

-Мислим и поред свега да то Европа неће дозволити, уколико се цијели тај пројекат укључујући догађања са Украјинском црквом и расколничким ставовима Васељенске патријаршије, не одвија под диригентском палицом Ватикана, који никада није престао да прозелитички наступа према Црној Гори.

У таквим околностима сваки сценарио је могућ. Ђукановићева изјава да је СПЦ носилац великосрпског хегемонизма и нестабилности у региону готово да је идентична са Лењиновом тврдњом, двадесетих година прошлог вијека и ставовима Конгреса КПЈ у Дрездену да је СПЦ носилац великосрпске хегемоније те да једино њеним разбијањем комунизам може овладати овим просторима.

Црква у Црној Гори је једини опонент тој конвертитској шизофренији и једина “сигурна кућа” Србима и циљ режима је управо њено свођење на обредне радње што је и била до краја осамдесетих година прошлог вијека.

*На који начин је, по Вашем мишљењу, могуће ријешити питање статуса Косова и Метохије?

-То питање треба вратити тамо гдје му је мјесто у Уједињене нације. Европа се показала пристрасном и немоћном.

Сматрам да се КиМ рјешава једино уз договор Русије и Америке у склопу других геоплитичких процеса од интереса за ове двије велесиле. Преседан звани Косово*, као нарко држава створена личним ангажманом клана Клинтон – Олбрајт, није само погазио међународно право већ отворио врата даљим сукобима и крвопролићима широм свијета. Примјер Косова и Метохије само потврђује да су државне администрације великих сила у служби интереса војне индустрије и мултинационалних компанија које су стварни господари свијета уз већ познату финансијску хоботницу која више од једног вијека суверено влада светом. Дакле, ако је интерес Кока-Коле да загосподари неким тржиштем, САД ће ратовати за остварење тог циља као што данас ратује за енергенте убијајући цијеле народе и државе да би се запосјела нафтна поља. То је стратегија контроле територија, тржишта, токова новца и ту нема емоција према било коме. Принцип је да се увијек игра на оног ко успјешно може да одговори задатку. То објашњава како терористи постају жртве партнери центара моћи. Све остало је статистика – на једној страни се броје мртви на другој долари и златне полуге.

ИЗВОР: ИН4С

——-

30.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. ТЗЦ ЦРНОГОРЦИ КА НАРОД И ДРЖАВА НЕ ПОСТОЈЕ СВИ ВЕЛИКИ ЉУДИ КА МАРКО МИЉАНОВ КУЧ СЕРДАР ЈАНКО ВУКОТИЋ ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА ПАВЛЕ ЂУРИШИЋ СУ ВАЗДА ЗБОРИЛИ ДА СРБИ НИЈЕСУ НИКАКВИ ЦРНОГОРЦИ ПОШТО ЈЕ ОНАЈ малисор ПРИЗНАО ТЗВ косово реоубљик ЈЕДИНО ЗА СПАС СРБСТВА ОСТАЈЕ ДА СЕ СТАРА ЕРЦЕГОВИНА И СРБСКО ПРИМОРЈЕ БРДА СЕДАМ ОДВОЈИ ОД дукњања ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ И ДО БИЈЕЛОГ ПОЉА БОКЕ КОТОРСКЕ ДА СЕ УЈЕДИНИ ТЕРОТОРИЈАЛНО И НА ПАПИЈЕРУ СА СРБИЈОМ ДА СЕ САЧУВА ОБРАЗ ЧОЈСТВО ПОШТЕЊЕ КОЈИ ЈОШ ИМА ПРОШИРЕНА ЦРНА ГОРА ВУЈОВИЋУ НЕМОЈ ЖИВОТА ТИ НИКОГА НАЗИВАТИ ЦРНОГОРЦЕМ ЈА САМ СТАРО ХЕРЦЕГОВАЦ СРБИН ВАЗДА СРБИН КОЈИ КОСОВСКИ ЗАВЕТ И КОСОВО МЕТОХИЈУ НОСИ У СРЦУ И ВАСКОЛИКО СРБСТВО КОЛИКО ЈА ЗНАМ ОНИ СРБИ КОЈИ СУ БИЛИ У партизанима СУ ПОСТАЛИ ЦРНОГОРЦИ СВАКО НЕК СЕ СЕТИ ШТА СУ ПРЕЦИ БИЛИ А ОД КАКО ТЕТИЊЕ ЦЕТИЊЕ НАСЕЛИ СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА БИЛИ СУ СРБИ СРБСКИ БЈЕЛАШ И ЂУРИШЛИЈА ДО СМРТИ СССС

  Свиђа ми се

 2. Давно сам реко и написо
  Украјинац који није рус није ни украјинац
  тј
  Црногорац који није србин није ни црногорац
  То ће остат за на вјеки вјека
  А вјетрови господара вазда ће пуват

  Свиђа ми се

 3. ПРОШИРЕНА ЦРНА ГОРА ЈЕ СРБСКА СПАРТА ВАЗДА БИЛА И ОСТАЛА ВАЗДА БЈЕЛАШ И ЂУРИШЛИЈА ПОЗДРАВ ЗА СРБСКИ СЈЕВЕР И БОКУ КОТОРСКУ ЊЕГОШ ЈЕ РЕКА СВЕ ШТО СЕ НЕЋШЕ ВЕЗАТИ У ЛАНЦЕ СЕ ЗБЈЕЖЕ У БРДА ДА БРАНИМО ПРАДЂЕДОВСКУ ВЈЕРУ АМИН БОЖЕ ДАЈ СССС

  Свиђа ми се