АКТУЕЛНО

МАКЕДОНИЈА ДАНАС: Референдум – „Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО са прихватањем Споразума Републике Македоније и Републике Грчке?“


Грађани Македоније данас се изјашњавају о важним питањима за будућност. Одлучиваће они који гласају, а они који изостану „неће се бројити“

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА – Младен Станчић, Скопље

ГРАЂАНИ Македоније, њих 1.806.336 уписаних у јединствени бирачки списак, данас ће, на историјском референдуму, дати одговор на питање: „Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО са прихватањем Споразума Републике Македоније и Републике Грчке?“

Потврдан одговор подразумева прихватање да се ова држава убудуће зове Северна Република Македонија. Референдум је консултативни, а највише је полемике око тога шта је право мерило успешности овог народног изјашњавања. Позитиван исход референдума, задовољењем цензуса 50 одсто плус један глас, тешко је очекивати, јер око 600.000 бирача, од осамостаљења државе, никада није гласало.

– Ако већина гласова на референдуму, што је идеја ВМРО-ДПМНЕ, буде против, поништићемо договор са Грчком. Но, ако је већина „за“, онда треба да следимо курс који дају грађани – оценио је македонски премијер Зоран Заев.

Указао је и да ће одлучивати само они који гласају, а они који изостану, „неће се бројити“.

ШЕФ дипломатије Никола Димитров је подсетио да референдум није правни услов споразума. У њему се он спомиње, али као политичко залагање и обећање СДСМ у изборном програму, „баш као и ВМРО-ДПМНЕ још 2005 године“. Легитимација на референдуму, како је оценио, биће велика већина. Индикатори ће бити сагледиви у односу на излазност на претходним гласањима на парламентарним изборима.

– Ако има један глас више „не“, против чланства у ЕУ и НАТО, ми ћемо се поклонити и рећи – ово не пролази. Међутим, само они који гласају могу да утичу на ту одлуку. Ако велика већина грађана буде „за“, чак и да нема цензуса, то ће бити узето у обзир. Зато, избегавање учешћа у овако крупној и значајној одлуци јесте бежање од одговорности – упозорио је Димитров.

Независно од резултата изјашњавања, референдум Македонију само уводи у нову фазу задатих услова на поменутом путу према циљу, чланству у ЕУ и НАТО. Наредна, нимало лака обавеза је да се до краја године усвоји промена дела уставних одредаба, за коју владајућа македонско-албанска коалиција, предвођена социјалдемократама лидера и премијера Заева, у Собрању, са 120 посланика, засада нема потребну двотрећинску већину.

У задовољењу свих услова примене Споразума, за оживотворење решења 27-годишњег спора због имена Македонија, део тешких обавеза очекује и Грчку. И тамошња владајућа коалиција у парламенту такође нема потребну већину, а почетком наредне године треба да ратификује потписани документ са северним суседом.

У РЕДУКОВАНОМ ставу највеће опозиционе странке у Македонији, десничарске конзервативне ВМРО-ДПМНЕ, Кристијана Мицкоског, нема апела за бојкот, на шта отворено позивају неке мање странке, попут левице.

Шеф државе Ђорђе Иванов, поручио је да неће гласати на референдуму о промени имена земље.

ПОДРШКА ЗАПАДА

Владајућа коалиција „За европску Македонију“, током кампање добила је веома снажну дипломатску и осталу подршку за успешно народно изјашњавање директним ангажманом високих представника земаља, пре свега САД, као и готово свих држава чланица Уније и НАТО.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———–

30.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић