АКТУЕЛНО

Судија Мерон повукао се из већа пресуде Радовану Караџићу


Председник судског Механизма судија Теодор Мерон донео је данас одлуку да се повуче из жалбеног већа које треба да одлучи о жалбама на пресуду којом је први председник Републике Српске Радован Караџић осуђен на 40 година затвора.

ЕПА (Robin Van Lonkhuijsen)

Караџић је јуче затражио изузеће Мерона због сумње у његову пристрасност, имајући у виду одлуку о изузећу тројице судија због пристрасности у случају генерала Ратка Младића, коју је почетком месеца донео судија Механизма Жан Клод Антоанети.

У одлуци коју је данас објавио Механизам у Хагу, Мерон тврди да би у наставку жалбеног процеса против Караџића наставио да поступа непристрасно, али да одлуку о свом повлачењу из жалбеног већа доноси јер би прослеђивање Караџићевог захтева судији Антоанетију могло да доведе до даљег одуговлачења жалбеног поступка.

То би, како је навео, могло да штети интересима Механизма (наследника Хашког трибунала).

Судија је ипак подсетио да је Караџић, како га цитира: „поштовао његову процесну правичност током жалбеног поступка и његову изванредну бригу о његовом здрављу и условима боравка у притворској јединици, као и да Караџић „не тврди изричито да је (Мерон) пристрасан против њега.

Указао је и на одличан напредак жалбеног поступка у којем је и поред одлагања од 217 дана, жалбено веће планирало да изрекне другостепену пресуду до краја године.

„Међутим, да у циљу спречавања одуговлачења поступка по жалби у овом случају, у интересу је правде да се повучем из овог случаја“, навео је судија Мерон.

Караџићева одбрана је у свом захтеву навела да изузеће Мерона тражи јер „се у великој мери суочавао са доказима и налазима у вези са спорним чињеницама и питањима која су предмет жалбе и извукао је закључке у којима је потврдио осудујуће пресуде против подређених Карадžићу“.

Карадžић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Жалбени поступак у њеогвом случају ушао је у поодмаклу фазу, па Караддзицвхева одбрана жали што га и сама није раније поднела, указујући да су се правни основи за то стекли након одлуке судије Жан Клод Антоанетија о изузећу тројице судија из Младићевог жалбеног већа, такође због пристрасности.

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

*ХАШКИ ТРИБУНАЛ: Караџић затражио изузеће Теодора Мерона

———–

27.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић