АКТУЕЛНО

ОТВОРЕНО ПИСМО министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу


РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
др Небојша Стефановић, министар
Београд
info@mup.gov.rs
 
 
Усије, 24. септембар 2018.
 
Господине министре,
 
несхватљиво је да ви као члан Владе Републике Србије, односно министар полиције и колега, нападате јавно министра културе Владана Вукосављевића. Имам право да вам кажем ово имајући у виду мој статус у српској култури, статус у многим институцијама културе и нарочито службени статус председника УО ЗАПРОКУЛ-а на који ме је именовала садашња Влада Републике Србије. Стали сте у заштиту једног скаредног „ријалити“ програма који је оличење простаклука, ниских нагона, електронске порнографије, некултуре и лошег примера деци и младима. Из ваших партикуларних интереса стали сте у заштиту „лика и дјела“ Жељка Митровића који јесте успешан у оснивању електронских медија, јесте способан менаџер, али који у делу програма своје телевизије артикулише најниже нагоне и каљугу људске свести. Господин Вукосављевић није никада тражио никакву забрану, нити је тежио да се меша у било чије уређивачке послове. Он је само критиковао ту срамну појаву у равни културе, што јесте његов делокруг рада. То да некоме приписујете оно што он није, већ оно што сте ви у ствари, у психијатрији је познати механизам одбране, такозвана „пројекција“, којом неко своје жеље, фантазије, пориве и идеје приписује другим особама или приликама.
 
Ви сте министар свих грађана Србије. Зато немате право да за ваша међупартијска препуцавања користите државну функцију. Министар Вукосављевић је изнео, као министар културе, став скоро свих грађана Србије који се односи на једну некултурну појаву. Уместо да га подржите или бар ћутите, ви нападате најбољег министра културе Србије од покојног Миодрага Ђукића до данас. Дакле, ваше речи: „Мени је засметало што Вукосављевићу не смета што је у његову заштиту први притрчао Ђилас. То што њему не смета да отац ријалитија у Србији буде његов заштитник, мени много говори о Вукосављевићу“, чиста су ваша измишљотина, јер сте ви измислили да му не смета Ђилас.
Није министар културе, као личност која није члан ниједне партије, што је исправно, јер је министар културе свих нас, дужан да брани ваше партијске ставове, већ је дужан да указује на одређене појаве у култури, да подстиче добре и куди лоше, баш како је овом приликом и учиниоКренули сте да срушите најумнијег човека данашње српске владе (са становишта културе) користећи се демагогијом. Министар Вукосављевић није ниједном речју поменуо Ђиласа. Откуда вам идеја да му то не смета? Зато што он то није рекао? Лично мислим да човек интелектуалног оквира као господин Вукосављевић има своје мишљење коме ви нисте дорасли. То што сте рекли је чиста клевета.
Мени на пример смета што још нисте навукли, као шеф полиције, робијашку мајицу број 0001, коју је ваш партијски шеф ширио по Скупштини. Ја сам тада подржао вашег шефа. Био је у праву. Шта данас да радим када је ваш шеф тог робијаша број 1, уместо да вам да налог да га ухапсите, довео да ради на осетљивим пословима с Арапима где се врти много новца? А ви то не истражујете.
 
Очигледна је тенденција вас, још неких неолибералних и антисоцијално настројених чланова Владе, и наравно Ане Брнабић, особе уских видика и без хуманистичког образовања, као експонента Билдерберг антихуманих и антисоцијалних ставова у којима нема културе већ само монокултуре кича, да смените министра културе. Вама то није падало на ум док је министар био она пошаст српске културе Иван Тасовац који је у Закон о култури унео „циркус, перформанс и уличну уметност“ и јавно вређао уметнике. Што сте онда ћутали? Па то је скоро ријалити и то са државног нивоа?
 
Знам да вам је култура задња рупа на свирали, јер је ваш посланик Марко Атлагић назвао најбоље уметнике ове земље робијашима и то јавно у Скупштини. Хвала Богу, тада је Александар Вучић одреаговао како треба и спречио Тасовца и Атлагића у њиховој пакосној намери (сећате се изјаве о Милени Дравић – а читајте и њену изјаву ових дана у којој није на вашој страни у вези овога што ви лично подржавате). Недавно сте ставили Министарство културе задње на списак министарстава Владе, а увек је било бар испред Министарства спорта. И то говори о вама.
 
Господине министре, у Влади Србије има само неколико министара на које грађани немају неке посебне примедбе. Један од њих је и министар културе. Озбиљних примедби није имао, а знате да смо ми у свету културе прилично занемарени од стране власти, али умемо да утичемо на јавно мнење. Не заборавите да је суноврат Милошевића почео онда када се разишао са СПЦ, САНУ и Удружењем књижевника Србије. Ви сте кренули тим путем. Наравно, нас уметнике није могуће користити у оквиру политичког клијенелизма, па зато мислите да вам нисмо ни потребни, јер вас то највише интересује. Међутим свако од нас може да убеди много људи да не гласају за вас.
 
Министар Вукосављевић је свеједно покренуо многа системска питања у култури у корист уметника, која претходни министри нису решили више деценија: Стратегија културе, ажурирање Закона о култури који је најгори у историји ове земље (донет за ваше власти) и који ће после Стратегије да се мења на ползу народа српског, успоставио је коректан однос с уметничким удружењима за разлику од својих претходника, подигао је ниво квалитета рада Завода за проучавање културног развитка Републике Србије да буде од користи и Влади и српском народу, а не уским круговима рецидивима жутог картела, и што је најважније, он се труди да врати достојанство српским уметницима, које су претходне власти, укључујући и Вашу до његовог доласка, озбиљно повредиле.
И баш на њега сте се острвили? По ком основу? Као министар полиције на то немате право, а ми у култури мислимо супротно од вас. Будите сигурни да то кажем, јер то добро знам и то могу да докажем. У овом случају сви уметници, који су светли део образа Србије, подржавају министра културе? Погледајте друштвене мреже – општа подршка министру у овом случају и од грађана. Не памтим када смо ми на мрежама подржали неког министра. Уместо да се тиме поносите, јер је он ваш колега, подиже ниво угледа Владе, чиме се ви бавите? Ви немате право да са позиције државног службеника водите партијске трачеве, јер сте министар свих грађана Србије, а не министар ваше партије.
Али, ако вам Ђилас смета толико, и ту вас подржавам, онда истражите трошкове оне џамије на Ади због које су два директора словеначких фирми осуђени у Словенији због давања мита у Србији. Неко је овде примио тај мито. И тај мост кошта пет пута више од новог моста као Газела који је најфункционалнији мост у Београду, функционалнији од Ђиласове џамије (ако ми не верујете, питајте господина Мркоњића, он је веома стручан и тај податак сам од њега чуо). Зато, навуците ону робијашку мајицу број један, коју је ваш шеф партије показивао у Скупштини, ономе што је са шмајсерима ушао у Народну банку Србије. Радите свој посао и оправдајте обећања вашег партијског шефа, а културу препустите ономе ко њу познаје, господину Вукосављевићу.
 
Господине министре, направили сте ужасан гаф и изрекли брдо неистина у вези омладинског Кампа на Златибору, августа ове године. Рекли сте чак да сте дали налог за распуштање кампа – који сте претходно одобрили – због могуће злоупотребе деце и узнемиравања јавности. А нисте реаговали на могућу злоупотребу деце путем ријалитија, нити на узнемиравање јавности путем параде срама. Имате ли ви икакав принцип? Нисте реаговали на моје писмо вама када сам вас на то упозорио. Мислио сам да хоћете, јер и мене је ваша влада поставила на место председника УО ЗАПРОКУЛ-а. Председник Вучић је лично потписао именовање директора, кога смо му ми предложили са мојим потписом. Дакле, треба да имате неки бар службени обзир према мојој функцији, ако га немате према моме угледу у нашој и страној културној јавности. Уместо тога, сада сте починили још већи гаф. Да не рачунам оних пола милиона евра које сте бацили на ријалити параде срама дугиних боја ангажујући полицију државе, уместо да сте их дали да наши сјајни уметници имају више могућности да покажу свету светло лице Србије.
Министар Вукосављевић је само рекао да неке програме треба другачије третирати, ако су на националној мрежи, јер је национална фреквенција опште добро свих грађана Србије. А ви треба да се приклоните вољи већине грађана Србије, ако сте демократа, а не да потпомажете похлепу власника телевизије која нуди содому и гомору као програм.
Ја вам сада још предлажем да забраните било какву параду срама у центру Београда, као промоцију аполидног, хедонистичког, неолибералног егоцентризма усмереног на уништавање породице. Лицемерно је да причате о наталитету, а да бацате паре на параду срама која је негација породице и родитељства. Наравно, ако неко то ипак жели, нека закупи неки стадион, нека плати бар 100 евра по полицајцу за један дан, па нека шета по том стадиону са премијер(ком) колико му воља. Нисам могао да одем да оцу од 93 године однесем ручак тога дана, јер сте ми блокирали пролаз и одузели моје људско право на слободу кретања. Зато, све те параде на Ушће, стадионе, на ливаде… И да вас подсетим, обезбеђивали сте оног Предрага Аздејковића да се шепури са премијер(ком) који је својевремено рекао: „Срећан сам што је Београд коначно изгубио невиност“. Да ли сте свесни шта радите? Да ли сте свесни каква је то увреда за град Београд? Министре, за такве речи увреде грађанима Београда нисте рекли да вам сметају. Ако бих се служио вашом логиком примењеном на министра културе, пошто нисте рекли да се не слажете са тиме, онда бих рекао да сте подржали ове увреде.
 
Тим поводом подносим вама лично пријаву овим путем и молим вас да полицијске службе обаве радње потребне да се државном тужиоцу дају елементи да поднесе пријаву против оне сподобе кој је на паради срама натакла слику Светог Николе, највољенијег свеца у Срба, на свој пенис и шетала центром Београда у присуству и уз подршку премијер(ке). Очекујем вашу истрагу и поднесак државном тужиоцу против организатора параде и оне сподобе. У противном сматраћу вас саучесником у неделу вређања верских осећања православних хришћана.
 
Извините на дужини писма, али осетљив сам на ресор културе као стваралац и културни посленик који све своје функције у култури обавља деценијама волонтерски, па и ову председника УО ЗАПРОКУЛ-а. Најзад смо добили једног министра културе који се труди да са нама из културе учини нешто за Србију, а минирате га ви из Владе. То вам не могу отћутати.
 
А видим да вам се придружује и министар одбране Вулин. И он као и ви превиђа да национална фреквенција није кабловска приватна ствар, већ власништво свих грађана Србије, а да је министар културе дужан да се бори за културу у Србији. И он као ви и Ана одређује колегама шта ће да мисле и говоре.
Министре, у коме правилнику о раду Владе пише да ви можете да преслишавате овако свог колегу у Влади?
Немојте ви да браните Жељка. Па он је са Вулином био у ЈУЛ-у. Сада је демократа и то неолиберал. Он одлично зна да мора да буде са вама да му не бисте уништили ТВ, преживео је више режима – преживеће и Вас. Он је пословни човек. Нажалост мора тако да се понаша у аутократском систему. Можда је осоран и арогантан, али није глуп. Али, будите сигурни да ће вас, као и ЈУЛ, отписати чим паднете са власти. Не слажем се са његовим начином иступа и јавности, не слажем се са неким његовим програмима на ТВ, али га разумем. Али, читам и вас.
 
Примите, као поздрав, моје изразе искреног згражавања због вашег напада на министра културе.
 
 
Драган Мраовић
опуномоћени министар МСП у пензији
књижевник и књижевни преводилац
председник УО Завода за проучавање културног развитка Републике
Србије
————–
24.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »