АКТУЕЛНО

Обележен Дан Народне Републике Кине, присуствовао и Вучић


Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг организовао је данас пријем у амбасади поводом 69 година Дана Народне Републике Кине коме је присуствовао председник Србије Александар Вучић, као и представници Владе Србије.

– Данас славимо Дан Народне Републике Кине и велику историјску посету председника Александра Вучића нашој земљи – рекао је Ли и подсетио да је током те посете потписано 12 споразума у укупној вредности од три милијарде америчких долара.

Навео је да је кинеско-српска сарадња од инфраструктурне прешла на индустријску и изразио задовољство што је председник Кине Си Ђинпинг обећао да ће поново доћи у Србију и што је позвао Вучића да у априлу поново посети Кину.

– То се ретко дешава – рекао је амбасадор и подсетио да је Вучић тај позив добио одмах након Путина.

Ли је подсетио да се првог октобра 1949. године „родила нова Кина“ и да од тада та земља „стоји на својим ногама и спроводи независну и самосталну политику“.

Он је подсетио и да су 1978. године почеле реформе, те да се од тада Кина отворила према свету и напредује крупним корацима.

– Пре седам година, на 18. конгресу Комунистичке партије Кине наш председник Си Ђинпинг је изабран за председника те партије. Кина је ушла у ново доба – социјализам са кинеском бојом. Кинези хоће да остваре свој велики сан – сан обнове кинеског народа – рекао је амбасадор.

Он се захвалио пријатељима, а посебно Србији на подршци коју пружа Кини.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———–

24.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић