АКТУЕЛНО

РЕАГОВАЊЕ: Драгослав Бокан – Српски народ има континуитет трагичног мученика и сталне жртве


ДОКЛЕ ИДЕ И СА КАКВИМ СВЕ ПОСЛЕДИЦАМА СИГУРНО НАЈСТРАШНИЈИ ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ У ПРОШЛОМ ВЕКУ

Драгослав Бокан

У Првом светском рату су Хрвати у аустроугарским униформама убијали по Мачви и другде (у Србији) – без икакве казне и последица. Чак су и, ничим изазвано, за то награђени приступањем савезничким снагама (преко самоубилачке одлуке српске владе на челу са перстолонаследником Александром Карађорђевићем о стварању троимене југословенске државе).

У Другом светском рату су Хрвати у усташким униформама и са подршком немачких оружаних снага убијали Србе где год су стигли – без обзира на пол, старост и ”кривицу”. Поубијали су нас између 700.000 и милион (по нимало нам наклоњеном рачунању немачких статистичара и војних заповедника). Све то, опет, без многоструко заслужене казне и ма каквих праведних последица.

У последњем од балканских ратова у двадесетом веку (од 1991. па до 1995. и даље) Хрвати су нас прогањали, избацивали са посла, мучили, малтертирали, преузели приватну и сву другу српску имовину. Да би све то гарнирали неописивим злочинима у сплитској Лори и на другим местима (било их је, оваквих, на стотине), у којима су нас дословно касапили – по ко зна који пут некажњено.
Чак су, супротно од свега што би здрав разум могао да претпостави – НАС ОПТУЖИЛИ ЗА ГЕНОЦИД (?!!!), све настављајући бестидну, свенародну прославу усташких злочина, са све величањем Старчевића, Франка, Мачека, Радића, кардинала Степинца, надбискупа Шарића, али и Кватерника, Павелића, Лубурића, Францетића, Артуковића…

И шта сад?
Шта очекивати од оваквог биланса, уз просто невероватну чињеницу да се само у данашњој европској Хрватској некажњено може славити ултра-нацистички, расистички и крволочни став усташких мострума, на свим нивоима (од средњошколаца, преко најпопуларнијих спортиста и универзитетских професора, па до председнице државе)?

Шта рећи, а не заплакати или се претворити у бело усијање чистог беса и немилосрдног осветника из вестерн филмова?

Из неких нама нејасних разлога, чак ни језиви Јасеновац нам није помогао да свету некако укажемо на нашу континуирану улогу трагичног мученика и сталне жртве у оваквој конц-логорској ”комуникацији” са хрватским бојницима и крвницима. Ни Јадовно, ни Јастребарско, ни десетине хиљада ПОБИЈЕНЕ СРПСКЕ ДЕЦЕ.
Ништа. И нико,сем ретких појединаца, без шире и озбиљније подршке великих светских медија и иначе (сем кад смо ми у питању) моралистички оријентисаних европских званичника.

Морамо да се саберемо, УОЗБИЉИМО, скупимо под једну заставу и заједничко осећање потребе за јединством.

Ако то не успемо бићемо овако исмевани, као што се то описује у овом тексту.
И поново побијени. До коначног нестанка.

Драгослав Бокан

 

ИЗВОР: ФБ Dragoslav Bokan

***

Бокан је реаговао на текст о Јасеновцу који је објавио хрватски Вечерњи лист, преносимо коментар и вест са портала Б92 у целини, да бисте имали заокружену слику догађаја….

„Sramotan tekst o Jasenovcu: ‘U logoru je bilo zabave'“

Zagreb — Tekst koji je „Večernji list“ objavio o Jasenovcu, u kom se, između ostalog, navodi da je u tom logoru bilo zabave, je sramotan, objavljuje Indeks.hr.

IZVOR: INDEX.HR 

Sporni tekst je napisao Milan Ivkošić, koji je u svojoj kolumni za „Večernji list“ logor u Jasenovcu, naime, predstavio kao radno-rekreacijski kamp u kojem su se logoraši – zabavljali, navodi hrvatski portal.

Index.hr potom navodi da bi svakom razumnom to izgledalo toliko nerealno da bi odmah pomislio da u stvari to nije tako napisano, ali nažalost jeste. „Tačno je tako napisano“, navodi portal Indeks i prenosi odlomak iz teksta:

„U logoru je bilo dosta radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu i svoje kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim, rad je obeležavao svakodnevni život.“

Indeks piše da je po desničarskom kolumnisti Jasenovac bio mesto koje je zatvorenicima Jevrejima i Srbima, ustaškom režimu nepogodnim Hrvatima i drugima, omogućavao priliku za kreativnost, suprotno, uvaženom mišljenju da je to bilo zatočeništvo u kom su ljudi bili terani na prisilni rad i ubijani.

Ali to nije sve, navodi Indeks i dodaje da tekst postaje još odvratniji: „Ali u tom je životu bilo i nečega što je prenosiocima mita o isključivo zločinačkom Jasenovcu najteže priznati. To jest, u logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, pozorišnih predstava među kojima su izvođena i dela što su ih stvarali sami zatvorenici.“

Autor teksta Ivkošić pozvao se na detalje iz knjige Igora Vukića kog je opisao kao „hladnog istraživača predanog činjenicama“, ali čija je biografija više nego sporna, objašnjava dalje Indeks i dodaje da na kraju svoje kolumne Ivkošić, predvidljivo, umanjuje broj stradalih u Jasenovcu, a knjigu „filoustaškog revizioniste Vukića“ naziva „golemim doprinosom istraživanju istine o Jasenovcu očišćene od ideologizacije, pristranosti, afektivnosti i nasleđa koje čine velikosrpske i komunističke krivotvorine“.

„Odvratno čak i za Ivkošića“, zaključio je hrvatski portal.

b92.net/info

***

***

22.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. „Кога су једном некажњено клали препоручује се за сва будућа клања!“ (Владан Десница)

  Свиђа ми се

 2. Бокан рече доста тога али једну веома важну чињеницу пренебрегну. Случајно или намјерно, просудите сами.
  „…Хрвати у аустроугарским униформама убијали по Мачви…“,
  „…Хрвати у усташким униформама и са подршком немачких оружаних снага убијали Србе где год су стигли…“
  „… (од 1991. па до 1995. и даље) Хрвати су нас прогањали, избацивали са посла, мучили, малтертирали,…“

  А уз чији благослов сва ова злодјела починише Хрвати? Пошто је Бокан заборавио да напомене, ево ја ћу:

  Сва ова злодејла чинише Хрвати уз благослов злочиначке римокатоличке црвке.

  Свиђа ми се

  • Јест, да говори ИСТИНУ о ватикану и идеолигији римокатолицизма па да се замери екомунистима у СПЦ, то није „политички коректно“, мора да буде на линији синодалаца који су добили бискупска прстења и напрсне крстове из руку папе.

   ВАТИКАН СТОЈИ ИЗА МАСОВНИХ ГРОБНИЦА И УНИШТЕЊА СРБА И ПРАВОСЛАВЉА, ХРВАТИ СУ ЕГЗЕКУТОРИ И ИЗВРШИОЦИ!

   Свиђа ми се