АКТУЕЛНО

Хрватски суд продужио притвор Лукајићу, пензионисаном пуковнику ВРС


Бањалука – Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Дане Лукајић у Загребачком истражном затвору остаће још два мјесеца, одлука је то Жупанијског суда у Загребу. Прихватили су приједлог тужилаштва, које очигледно још нема доказа за подизање оптужнице. Продужење притвора правдају потребом за даљом истрагом.

фото: Frontal.RS

“Разлози за одређивање односно накнадно продуживање истражног затвора су у томе што је он држављанин БиХ из којег разлога постоји опасност од бијега, друга ствар су посебно тешке околности извршења казненог дјела за које се терети”, изјавио је  Крешимир Девчић, портпарол Жупанијског суда у Загребу.

Дане Лукајић ухапшен је по полицијској потјерници и то док је путовао на обиљежавање дана страдања Срба и Јевреја у усташком логору Јадовно. Хрватске власти га сумњиче да је починио злочин против ратних заробљеника на Мањачи.

фото: архива – хапшење Лукајића

“Према расположивим документима који постоје, госпоин Лукајић нема никакве одговорности за било шта што се дешавало на Мањачи, чак напротив, према изјавама неких лица, његова улога је била изузетно хумана и помоћ према тим лицима. Оно што је проблем јесте то што Хрватска не жели да процесуира своје држављане.  А баве се оним што се не зове право и оним што се  не зове правда, а то је монтирани процес као што је процес против Лукајића”, рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина РС.

Осуде стижу и из Документационо информационог центра Веритас. Хрватска од Србије тражи да из закона избаци регионалну надлежност за суђење ратним злочинима, а то што траже не примјењују у свом случају, поручује Саво Штрбац.

“Јесте Мањача у Републици Српској, односно у БиХ. Каква је онда веза између њиховог правосуђа и Мањаче? Може бити у томе што су ту били заробљени припадници Хрватских оружаних снага. Али ни то по овој логици њиховој не би било довољно да они имају надлежност над овим судом. Биће да је нешто друго у питању” , рекао је Саво Штрбац, предсједник Документационо-информационог центра “Веритас”.

Хрвати Лукајића  сумњиче да је припадницима Војске Републике Српске у септембру 1992. године,  наредио злостављање заробљеника Хрватских оружаних снага. Из Центра за истраживање рата и ратних злочина РС подсјећају да о Лукајићу постоје бројна свједочења, која су и у рукама одбране, а  која доказују како је он поштено и без мрље обављао своју тадашњу функцију.

ИЗВОР: Глас Српске

***

ПОВЕЗАНО:

*ЈАДОВНО – 77 ГОДИНА ПОСЛЕ: На ходочашћу – Ако жртве усташког геноцида над Србима заборавимо, оне умиру још једном

——

7.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Да несхватљиво је здравом разуму, како је могиће да страна земља лишава слободе човека стране дражаве и поврх тога доноси суд о страној држави и појединцу! Шта раде правници? Шта ради правосуђе на светском нивоу? Упаљен је аларам већ одавно народе, очигледно да треба покренути инцијативу доношења питања права и слобода појединца, група, народа? У каквом то свету живимо? Па човек није дивља звер која се креће опасна па хајде да спречимо с тим што ју ухватимо! Данас није потребно дешавање тихо данас раде средства информисања ако не телевизије има других. Покренимо питања струко зашто ћутиш?

    Свиђа ми се