АКТУЕЛНО

Новости: Убијени Миша Огњановић је раскринкао британску тајну службу (видео)


Убијени адвокат Драгослав Миша Огњановић je 2015. године гостовао у емисији Ћирилица, када је објаснио како се нашао у тиму који је бранио Слободана Милошевића, али и како су изнели кључни доказ после којег су у Хагу сви занемели!


Новости 3. август 2018.

– Шест година сам провео у Хагу сарађујући са њим, мада га претходно нисам ни познавао. Пре тога сам га видео само на телевизији. Нисам био ни његов политички истомишљеник. Мој колега Бора и ја смо оснивали партију Народна странка правда. Он је био председник, а ја генерални секретар. То је фама са којом никада нисам хтео да се јавно сучелим, писало је да сам члан ЈУЛ-а, СПС-а итд, немам намеру да такве ствари деманtујем – почео је причу Огњановић.

На питање водитеља Миломира Марића како су га одабрали да буде у тиму који заступа Милошевића, Огњановић је тада изјавио да је био најмлађи члан тима, али да не зна којим сплетом околности је позван.

– Ја сам у то време био најмлађи члан тима, било је девет адвоката, на челу са Томом Филом. Неки су одбијали због његове политике. Ја сам позван, заиста не знам којим сплетом околности, а он је чак једном приликом мени рекао да зна да сам бранио неке припаднике Отпора. Оно о чему се овде прича је најболније у предмету који је вођен против њега. Навешћу вам један пример који је фрапантан, а колико се сећам то је било током сведочења генерала Божидара Делића, који је био фантастичан и говорио је са позиције знања. Он је заиста један врхунски војни експерт, широко образован – рекао је тада адвокат.
Како је даље навео, он је „једним транспарентним сведочењем побио све наводе иза којих су стајали експерти тужилаштва у Хагу, Најса и Карле Дел Понте“.
– Ми смо, а то ме немојте питати како, дошли до филма, аутентичног, који је сведочанство о томе да је Педи Ешдаун, изасланик британског премијера, илегално прешао тадашњу границу СРЈ у координацији са припадницима УЧК, непосредно пре бомбрадовања. И то преко Јуничких планина, а то су козје стазе којима не можете да прођете не знам каквим мотором или неким возилима. То се једва надлеће и авиониома и хеликоптерима. Он је прешао границу, дошао у једно село на Косову, једну албанску кућу у којој се у том примаћој соби на шаторским крилима налази гомила наоружања, од митраљеза, пушко-митраљеза итд. Он је прегледао цев по цев, оцењујући квалитет оружја. Припадници УЧК су ћутали и стајали око њега и онда је рекао: „Оружје вам није добро. Ја сам специјални изалсаник првог министра, тада Тонија Блера, и дошао сам овде да вам помогнем да убијате Србе. То се на снимку и види и чује, не постоји никакав трик у овоме што ја вама сада говорим” – присећао се Огњановић.

Сцена која је уследила у Хагу их је све посебно изненадила.

– У том тренутку састав судећег већа тужалашка страна је била комплет британска. По извођењу тог доказа, на затвореној седници било је и тужно и јадно и са одређеним поносом посматрати њихова лица јер су били без текста. Ништа нису рекли, настао је мук. Доказ је изведен, нико ниједну реч није рекао. Ми смо најавили снимак, и он се налази у судским списима. Тај снимак је сведочанство о учешћу страних служби у ономе шта је рађено пре, за време и после свих ових догађаја на Косову – додао је тада адвокат.