АКТУЕЛНО

Лустрација, порекло имовине политичара, борба против политике сиромаштва…: Свих 30 тачака програма око ког се окупља Савез за Србију


Недељник премијерно објављује програм највећег опозиционог блока с којим планирају да изађу пред грађане, а у којем се дефинишу решавања најважнијих националних питања, али и правци политичких и друштвених тема на којима ће се највише инсистирати

фото: nedeljnik.rs

Формирање Савеза за Србију улази у завршну фазу, а Недељник ексклузивно објављује програм од 30 тачака, односно стратешке правце деловања овог опозиционог блока, с којим ће изаћи пред бираче.

Споразум ће имати уводни део у коме ће бити прецизирана прелазна нестраначка влада стручњака, а план је да се у израду статута и регистрацију удружења грађана чији ће оснивачи бити лидери организација које приступају Савезу, крене после 28. јула када је заказана седница Главног одбора Двери.

Савез засада чине: Демократска странка (Зоран Лутовац), Народна странка (Вук Јеремић), Левица Србије (Борко Стефановић), Здрава Србија (Милан Стаматовић), Заједно за Србију (Небојша Зеленовић), Покрет за преокрет (Јанко Веселиновић), Синдикат Слога (Жељко Веселиновић); чека се ГО Двери (Бошко Обрадовић), као и Демократска странка Србије (Милош Јовановић), која може да се прикључи касније. Неформални лидер од кога је и кренула иницијатива за стварање опозиционог блока је Драган Ђилас.

Програм који ће понудити је следећи:

1. Изградња демократског, уређеног и праведног друштва и владавине права по највишим европским стандардима.

2. Стварање услова за фер и поштене изборе, без притиска на бираче, без куповине гласова и без коришћења државних ресурса за страначке интересе. Уређивање Јединственог бирачког списка, измена изборног система, модернизација спровођења изборног процеса увођењем могућности електронског гласања и видео-наџора, уз забрану уношења мобилних телефона на свим бирачким местима, формирање наџорног одбора НСРС, прописивање прецизних надлежности изборних комисија, прецизирање надлежности РЕМ-а у контроли предизборних кампања, уз равноправан третман свих учесника у изборима. Процесуирање виновника свих досадашњих изборних манипулација.

3. Остваривање пуних медијских слобода, заустављање притисака извршне власти на медије, гарантовање грађанима права на правовремено, објективно, потпуно и непристрасно информисање, са посебном пажњом на заштиту грађана од стварања медијске атмосфере линча, сензационализма, лажних вести, као и заштиту од даљег загађивања медијског простора непримереним садржајима и ријалити програмима. Остваривање пуне независности и непристрасног информисања јавних медијских сервиса.

4. Борба против политике сиромаштва коју спроводи власт у Србији држећи плански грађане на рубу егзистенције, као и солидарна заштита угрожених породица.

5. Залагање за постизање праведног и одрживог решења за Косово и Метохију, кроз дијалог са косовским Албанцима, а уз пуно поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 и међународног права, а противећи се било ком акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући и чланство у УН, тзв. „државе Косово“.

6. Неспровођење било каквог референдума, укључујући референдум о Косову и Метохији, у постојећим недемократским условима.

7. Очување независности и суверености Србије, изградња достојне позиције наше земље на међународној сцени.

8. Доношење, разрада и примена мера породичне политике за повећање наталитета, кроз програме за подршку младима, који ће укључивати стамбени додатак за младе брачне парове, стипендије за младе таленте, као и подстицаје за младе предузетнике. Стварање услова за останак младих у земљи и омогућавање повратка што већег броја оних који су отишли из Србије.

9. Спровођење нове економске политике, која ће се базирати на већим јавним инвестицијама, подршци домаћим предузетницима и елиминисању партократије из јавног сектора. Стопирање даљег привилеговања страних инвеститора и тренутног економског модела који се заснива на фаворизацији увоза, експлоатацији јефтине домаће радне снаге и јефтиних сировина. Спровођење свеобухватне заштите корисника банкарских услуга, кроз спречавање остваривања екстрапрофита пословних банака неправедним и додатним оптерећивањем грађана и привреде.

10. Укидање постојећег и доношење новог закона о раду у складу са највишим европским стандардима заштите радника и конвенција Међународне организације рада, као и обнова свеобухватног социјалног дијалога.

11. Заустављање продаје националних ресурса и стратешких државних компанија, као и увођење професионалног менаџмента у јавна предузећа и предузећа у већинском државном власништву.

12. Образовање као врхунско јавно добро мора бити квалитетно и доступно свима. Увођење обавезног средњошколског образовања и укидање дуалног образовања. Забрана рада у јавном сектору свима који су купили или фалсификовали диплому.

13. Успостављање независног судства и самосталног тужилаштва ослобођеног утицаја извршне власти. Лакши и ефикаснији приступ грађана правди. Укидање неправедног система јавних извршитеља.

14. Оштра борба против криминала и корупције, увођење специјалног тужиоца за високу корупцију по угледу на румунски модел, незастаревање кривичних дела потеклих из процеса приватизације.

15. Лустрација свих који су злоупотребили јавне функције и државне ресурсе. Хитно доношење закона о пореклу имовине, који ће се примењивати на све јавне функционере од 1990. године до данас.

16. Заштита стечених права грађана и забрана њиховог укидања. Враћање противуставно отетих пензија грађанима на стечени ниво, уз надокнаду свих претходних умањења. Заштита угрожених категорија становништва са посебном пажњом на побољшање положаја ратних војних ветерана и радника оштећених кроз процес приватизације.

17. Остваривање друштва пуне равноправности жена и мушкараца у коме ће бити једнако плаћени за исти посао, имати једнаке шансе за запошљавање, напредовање и започињање приватног посла. Стварање механизма за спречавање директне и индиректне дискриминације по било ком основу.

18. Изградња суштинске самоуправе. Непосредно изјашњавање грађана о томе како ће бити инвестиран новац од пореза на имовину, у местима у којима они живе. Изградња комуналних система који ће грађанима пружати најквалитетније услуге, по најповољнијим ценама.

19. Запошљавање у јавном сектору искључиво на основу јавног конкурса и испуњавања стручних критеријума.

20. Побољшање квалитета и доступности здравствених услуга и доношење нове стратегије за унапређење јавног здравља, са посебним освртом на мере за борбу против болести зависности. Против ГМО.

21. Неговање најбољих вредности наше традиције и културе, уз стратешки приступ развоју културне политике и заштити ћирилице.

22. Заштита права и интереса, као и побољшање положаја српског народа у региону и дијаспори. Неговање и развој посебних веза са Републиком Српском.

23. Заштита права националних мањина по највишим стандардима.

24. Подстицање и развој спорта и услова за вођење здравих начина живота, нарочито код деце и омладине. Борба против хулиганизма и насиља у спорту.

25. Побољшање услова рада и друштвено-материјалног положаја запослених у здравству, просвети, науци, култури, војсци и полицији.

26. Партнерство државе и домаће пољопривреде. Обнова и развој села, спровођење политике реалног субвенционисања домаћег пољопривредника. Противљење продаји државног земљишта.

27. Плански приступ развоју инфраструктуре и осавремењивању саобраћајница и путних мрежа за речни, друмски, железнички и авио саобраћај.

28. Развој енергетике, рударства и обновљивих извора енергије уз заштиту животне средине и поштовање највиших еколошких стандарда.

29. Увођење системских мера подршке и подстицаја туристичких услуга и капацитета Србије.

30. Подстицај иновацијама у циљу омогућавања интензивнијег присуства на тржишту дигиталне економије.

 

Извор: nedeljnik.rs

———-

26.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

8 replies »

 1. Ма нема проблема са том веселом дружином, него зезнули су се код тачке 15: провера имовине државних функционера од 1990 до данас.
  То ако примене остаће без свог комплетног руководства, па шта ће онда?

  Свиђа ми се

 2. Нове подвале за старе потрошаче!!!

  5. Залагање за постизање праведног и одрживог решења за Косово и Метохију, кроз дијалог са косовским Албанцима, а уз пуно поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 и међународног права, а противећи се било ком акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући и чланство у УН, тзв. „државе Косово“.

  А гдје је овдје господо залагање за поништење издајничког Бриселског Споразума и хапшење потписника?

  6. Неспровођење било каквог референдума, укључујући референдум о Косову и Метохији, у постојећим недемократским условима.

  А кад се стекну „демократски“ услови онда може референдум???

  Није ми јасно шта Стаматовић тражи у овој новој превари.

  Свиђа ми се

 3. Нови ДОС за нове преваре. Па зар они мисле да смо идиоти, сличан споразум су имали пре двадесет година. Ово је дно!

  Свиђа ми се

 4. „Савез засада чине:“ СВИ КОЈИ СУ СЕ НЕУМЕРЕНО ОМАСТИЛИ У ИНИЦИЈАЛНОМ ЧЕРУПАЊУ СРБИЈЕ !!!! Маните се људи, ово би и за Нушића било превише !

  Свиђа ми се