АКТУЕЛНО

Пријаве Шабића против Лончара и директора Батута због мобилне апликације „Изабрани доктор“


Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић поднео је захтеве за покретање прекршајног поступка против министра здравља Златибора Лончара и в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ због отежавања утврђивања чињеница у случају мобилне апликације „Изабрани доктор“.

Кабинет повереника је саопштио и да је доставио Вишем јавном тужилаштву (ВЈТ) информације о току поступка надзора над спровођењем Закона о заштити података о личности јер се сумња да су употребом промовисане апликације осетљиви подаци уступљени привредном друштву „проблематичног статуса“ за сврхе „директног маркетинга и профилисања грађана“.

Повереник каже да се сумња да је у овом случају дошло до злоупотребе матичне евиденције Републичког фонда за здравствено осигурање и Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

„Услови коришћења и политика приватности апликације, који ово недвосмислено потврђују, одмах пошто је повереник отворио поступак надзора, уклоњени су са интернета и до данас нису доступни, тако да је сасвим непознато под којим условима се подаци користе“, наводи се у саопштењу.

Кабинет повереника подсећа да је након отварања поступка надзора та апликација претрпела више измена, од којих је најзначајнија та што је, као власник, уместо привредног друштва „Sorsix International d.o.o“, сада означено Министарство здравља Србије, уз ознаку да апликација представља саставни део ИЗИС-а.

„С обзиром да министарство није законом предвиђени руковалац ИЗИС-а, већ да је то Институт за јавно здравље Србије ‘Др Милан Јовановић Батут’, неминовно се отвара питање законитости обраде података, односно неовлашћеног приступа подацима из ИЗИС-а“, казао је повереник.

Служба повереника наводи и да се током поступка надзора суочило са неочекиваним препрекама, да је комуникација са фирмом Sorsix d.o.o. била „практично немогућа“, односно да су више пута безуспешно покушавали да им доставе писмена акта.

„Током поступка надзора утврђено је да (та компанија) није имала ни тачне податке за контакт, ни законског заступника. Министарство здравља и Институт ‘Батут’ нису одговорили поверенику на постављена питања, а РФЗО је једини дао тражено изјашњење“, наводи се у саопштењу.

***

Повереник покренуо надзор над апликацијом „Изабрани доктор“

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић покренуо је поступак надзора над апликацијом „Изабрани доктор“, због сумње на злоупотребе.

Повереник је позвао грађане, да „до даљег врло опрезно приступају коришћењу апликације“, јер остављају ЛБО, чак и комплетне копије здравствених легитимација широком кругу лица и на интернету.

Како је објављено на сајту Повереника, чак и површан преглед „докумената“ који прате и подржавају апликацију „Изабрани доктор“, отвара бројна питања, јер се предузеће које, уз подршку Министарства здравља нуди апликацију, појављује под именом Sorsix International, али и под именом Sorsix Internacional.

Повреник је навео да предузеће под другим именом не постоји, а да могућност да је реч о грешци, „компликује чињеница да се наводи да су оба д.о.о. из Ниша, али са различитим адресама“.

Дилему изазива и чињеница да се у политици приватности ове апликације, у рубрици „Услови коришћења“ наводи да она представља уговор између корисника и предузећа „IzаbrаniDoktor App d.o.o.“, које не постоји у регистру Агенције за привредне регистре.

Повереник је навео да нико није тражио његово мишљење у вези са увођењем нових информационих технологија у обраду података, као и да он „подржава и не доводи у питање вредност идеја које имају за циљ да грађанима олакшају електронску комуникацију са државним и другим субјектима чије услуге користе“.

Министарство здравља Србије представило је јуче мобилну апликацију „Изабрани доктор“ која грађанима омогућава заказивање прегледа код изабраног доктора, као и увид у статус здравственог осигурања.

Мобилну апликацију „Изабрани доктор“ грађани могу бесплатно преузети са Гугл плеј продавнице (Google Play Store), а за њену активацију потребно је унети лични идентификациони број осигураника са картице здравственог осигурања, као и број мобилног телефона на који ће бити послат ПИН за активацију, саопштило је Министарство здравља.

ИЗВОР: Н1

1 reply »

  1. Сјајно, Шсбић штити нсш ЛБО број! О среће, о радости!
    А ко штити права пацијената да имају више од 10 минута код лекара опште праксе!?
    Ко штити права грађана Србије којима је ускраћено право да се лече иако формално имају здравствене књижице и социјално осигурање?
    Па сјајно, Шабић штити нсш ЛБО с којим можемо… Знате већ шта!

    Свиђа ми се