АКТУЕЛНО

КТВ интервју: Др Драган Петровић – Александар Вучић уз блокиране медије предаје Косово


Нова емисија КТВ телевизије из Зрењанина „Без устручавања“ има једног госта који у трајању од око сто минута одговара на низ питања водитеља. У последњој емисији гост је био научни саветник др Драган Петровић, а теме су биле међународни односи, стање у Србији и окружењу, питање Косова и Метохије.

Петровић је између осталог указао на бројне проблеме са којима се суочава српско друштво, неадекватан економско социјални модел и које би конкретно алтернативе њему могле бити, демографски проблем и могућности решавања као и на престројавања у међународним односима. Значајан део емисије је посвећен медијској ситуацији у Србији, где је гост говорио о сужавању тог простора за опозиционе ставове, нарочито оне који се могу представити патриотском демократском опозицијом.

Зависност садашњих власти у односу на неке стране центре моћи, условљава реализацију у пракси лоших решења у области економије, социјалних и државних питања, што се „премошћава“ блокадом медија и демократије. Петровић указује на потребу јавне дебате око најважнијих друштвених и државних питања.

Посебан део емисије је посвећен питању Косова и Метохије, где, по Петровићу, власт катастрофалном политиком, оличеном у реализацији противуставног Бриселског споразума, заправо предаје покрајину сепаратистима, укључујући и њен север који је и поред свих етничких чишћења од стране албанских екстремних снага остао и даље углавном српски. У том правцу у предстојећем периоду је изузетно важно да се не дозволи и завршни ударац – да власти омогуће тзв. Косову столицу у ОУН.

Због медијске блокаде изузетно су ретке емисије и на регионалним и локалним телевизијама у Србији на којима се у целовечерњој емисији може чути опозиционо мишљење, а емисија је већ и репризирана током викенда. На самом јутјубу емисија је за пар дана имала око 11000 прегледа. Велика већина гледалаца је подржала ставове госта изнете у емисији (лајковима емисије и афирмативним коментарима). Са друге стране један интернет тим, близак атлантистичким и режимским ставовима, извршио је покушај препада, вулгарним коментарима на рачун госта и емисије, укључујући чак и директне претње физичком ликвидацијом (убиством) госту због изнете критике постојећег стања у земљи и нуђења алтерантива (коментар тзв. Ивана Ђокића а у мањој мери и Дијане Игњатовић која због опозиционих ставова претњама и вулгарним увредама „тражи протеривање Петровића из Србије“).

Интересантно је да КТВ телевизија истиче у први план да никада није обрисала ни један коментар на својим јутјуб клиповима, што је омогућило групици интернет активиста да, у немоћи да било шта друго ураде у односу на реакције гледалаца, покуша застрашивање фашистоидним претњама госту, осталим коментаторима и самој КТВ. Парадокс је да је порука госта и саме емисије блокада медија у Србији и немогућност јавне стручне дебате око најважнијих државних питања, и да наведени интернет тим вулгарно прети госту управо на томе што се залаже за демократију и слободу јавног мњења. Ово све говори о озбиљној кризи у Србији. КТВ телевизија се протеклих месеци у више махова жалила јавности да доживљава притиске због свог слободног деловања, иако је сам водитељ конкретно у овој емисији био далеко од повлађивања ставовима госта, нарочито када је у питању његова критика постојећег постоктобарског неолибералног економско-социјалног модела и довођења у питање даљег „про-ЕУ пута“.

Видео: Bez Cenzure – Zvanični kanal
14.07.2018.