АКТУЕЛНО

Ужички аутоспортисти пуном брзином увећавају колекције трофеја


фото: М.Николић

Победнички подијуми аутоспортских такмичења, посебно када се мисли на рели, већ дуги низ деценија готово се не могу замислити без Ужичана, па је тако било и на другом по реду овогодишњем релију у оквиру шампионата Србије одржаном у ваљевској Мионици 6. и 7. јула.

Друго место у генералном пласману припало је Луки Которчевићу и Дејану Пејићу, а одмах до њих, у генералном пласману су посаде Дејан Крчевинац и Милош Марјановић, док су Томо Никитовић и Синиша Милановић заузели четврто место. Лука и Дејан освојили су и прво место у класи, а у истој, класи II, друго место освојила је посада Никитовић/ Милановић. Дејан Крчевинац и Милош Марјановић заузели су прво место у својој, класи V.

Лука Которчевић и Дејан Пејић, фото М.Николић

Сумирајући утиске из Мионице, Лука је изјавио да је „више него задовољан постигнутим резултатом“, а првенствено наступом:

– Иако, због обавеза на факултету, нисам имао времена да тренирам, односно да се подсетим стаза које смо возили прошле године на истом релију, били смо одлично расположени за изазов на самом старту првог брзинца, и тако је остало до краја. Променљиви временски услови, сунце пре подне, па обилне количине падавина после подне, нисмо прихватили као отежавајућу околност, већ као изазов за нас, и тако смо се и понашали. Остварили смо предност током првих брзинаца када смо имали суву стазу, а даље смо се прилагодили околностима, то јесте киши и великој количини воде која се задржала у удубљењима на асфалту што је била отежавајућа околност за бржи темпо. Рели због тога и јесте посебан: свака промена на стази је нешто што се мора схватити као нова могућност, а не проблем, и ако се тако размишља, онда није проблем да се успешно и заврши. Ми смо, у складу са могућностима аута, дали све од себе, и показало се да је то било довољно добро да конкуренција остане иза нас.

Которчевић/Пејић, фото М.Николић

Уз захвалност спонзорима: Prezident Slot Club-у, Граду Ужицу, родитељима и пријатељима, Лука је исказао жељу и спремност за међународним наступом у бугарском шампионату, што зависи искључиво од средстава, а онда следи пауза до 51. Србија релија у Врњачкој Бањи.

И старт овогодишњег националног шампионата релијем „Ђердап“ у Доњем Милановцу у мају, био је успешан за Ужичане, па је посада Которчевић/Пејић освојила прво место у класи и четврто у генералном пласману, док су Томо и Синиша били други у класи. Посада Крчевинац/Марјановић била је прва у својој класи. Овај рели Ужички аутоспортски поклоници дуго ће препричавати, а посада Ненад Мирковић/Борко Митровић памтити, будући да им је измакла титула у класи, и висока позиција у генералном пласману која се смешила након првог дана такмичења, у инциденту на стази када им је након излетања, потпуно изгорео ауто.

фото: М.Николић

Три ужичке посаде у самом врху рели шампионата Србије довољно говоре не само о популарности овог спорта у граду на Ђетињи, већ и квалитету и посвећености возача, сувозача и пратећих екипа које, упркос борби да за учешће на сваком такмичењу обезбеде непоходна новчана средства. Што се тиче осталих аутоспортских такмичења, аутослалом, омиљена дисциплина младих ужичких возача, већ је почео убедљивом победом Дејана Пејића у Зрењанину на отварању сезоне током марта месеца. У ужичким екипама се већ праве планови и увелико припремаја наступ на предстојећем аутослалом на Ади Хуји, 21. јула.

Такође је стигла најава учешћа посаде Дејан Крчевинац/Дејан Голић на предстојећем релију Сливен у Бугарској, па се фанови надају да ће, након техничких проблема који су их пратили на овогодишњим међународним релијима, овог пута у Ужице донети и један међународни трофеј.

М. Николић

ИЗВОР: ПАСАЖ

————

10.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић