АКТУЕЛНО

„Смотани диверзанти“ школараца из Дрежника најбољи филм у Србији


Филм “Смотани диверзанти“ који су реализовали ученици ОШ „Ђура Јакшић“ Равни, издвојено одељење у Дрежнику освојио је прву награду на 47 „Ревији филмског стваралаштва деце и омладине Србије“ , и то у јакој конкуренцијио од око седамдесет пријављених филмова из целе Србије. Аутор филма је ученик осмог разреда, Владимир Шмакић, а улоге су додељене његовим школским друговима, док је монтажу урадио наставник историје и иницијатор дечијег филмског стваралаштва у ОШ „Ђура Јакшић“, Милош Рацић.

„Ревија филмског стваралаштва деце и омладине Србије“ коју организује Центар аматерског филма Србије одржана је од 27. јуна до 1. јула ове године у Музеју Југословенске кинотеке , и током тих неколико дана публика и стручни жири имали су прилике да погледају велики број филмова чији су аутори деца школског узраста, и да се, на крају прогласе и најбољи. Продукција „Радренис филм-а“ из ОШ „Ђура Јакшић“ већ има завидну колекцију награда и признања за своје филмове из „школске радионице, а заслуга за то, поред ученика који се труде да своју креативност покажу и кроз покретне слике, припада и њиховом наставнику, Милошу, који увек истиче да деца боље савладају градиво кроз игру и забаву која не спутава њихово стваралаштво.

Рацић је, поводом најновије награде, изјавио да се осећа „ поносним на своје ученике“, и додао:

-Објективно, ово је огроман успех наше сеоске дечје филмске продукције “Радренис филм“, с обзиром да смо школа са малим бројем ђака и да немамо ни приближне услове као школе из престонице. Оно што је посебно значајно је да жири који је додељивао награде чине реномиране стручне личности од филмских и телевизијских редитеља, сценариста и продуцената, па до књижевника и етнолога.

М. Николић/ Фото: М. Рацић, приватна архива

ИЗВОР: ПАСАЖ

—————

9.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић