АКТУЕЛНО

Славиша Ристић: Сваким Вучићевим одласком у Брисел Србија је за корак даље од КиМ; Устав не допушта одрицање од дела територије ни референдумом


НСПМ 23.6.2018.

„Бриселски преговори су нескривена фарса, сваким одласком представника наше државе на њих Србија је по корак даље од Косова и Метохије“, изјавио је ФоНету посланик у Скупштини Србије Славиша Ристић, противећи се предстојећем сусрету у Бриселу председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија.

„Уверен сам да овакав наставак разговора може само довести до признања независности Косова и Метохије, рекао је Ристић, некадашњи председник општине Зубин поток“, који је у посланичкој групи Нова Србија – Покрет за спас Србије.

Он је новинару ФоНета Николи Тодоровићу, у оквиру серијала Косинус, рекао да би разговор о Косову требало затражити тамо „где му је и место, у Савету безбедности Уједињених нација“.

Ристић сматра да се према косовском проблему треба односити као према некој врсти замрзнутог конфликта, „уместо да се сече преко колена“, што би у овом тренутку „сасвим сигурно значило одвајање Косова од Србије и стварање Велике Албаније“.

На питање о компромису, он указује да га нема јер „друга страна и њени помагачи захтевају да се Србија одрекне дела своје територије“.

„Компромиси могу да се праве у оном делу који се односи на живот људи на простору Косова и Метохије, али се не могу правити у погледу територије“, објашњава Ристић.

Према његовом ставу, компромис не може бити ни Заједница српских општина, јер је то „бацање прашине у очи народу“, пошто би, чак и да се формира, то била „институција такозваног независног Косова“.

Упитан о евентуалној међународној конференцији ради решавања косовског питања, на којој би учествовале велике силе, Ристић је одговорио да та или нека друга врста разговора „неће шкодити“, али само ако онај ко је организује не одреди унапред њен циљ и резултат.

Он је уверен да је Америка до сада одлучивала практично о свему, јер је унапред било утврђено шта је коначно решење, а онда су саговорници токође преговарали.

Према Ристићевом ставу, предуслов за такву међународну конференцији морао би да буде захтев Приштини и међународној заједници да се омогући повратак Срба на Косово.

Ристић указује да Србија не сме да пристане на столицу за Косово у УН ни у случају да се постигне међународно гарантовани договор о косовском проблему.

„Апсолутно не, без обзира на врсту међународих гаранција које би добила. Оне практично не би ништа значиле у било којем смислу ако би Косово имало столицу у УН“, тврди Ристић.

На питање да ли би грађани требало на референдуму да се изјасне о решењу косовског проблема, Ристић подсећа да Устав не допушта одрицање од дела територије.

„Устав не допушта могућност да се грађани, појединац или нека групација, опредељују да ли ће одустати од дела своје територије“, прецизира Ристић.

Он одбацује мишљења да је Косово мит којег се треба одрећи ради боље будућности и европске перспективе.

„За мене је Косово стварност, а не мит, за мене је Косово живот. Тамо живим са својом породицом, тамо су живели моји преци и тамо су њихови гробови“, нагласио је Ристић.

Зато за њега живот ван Косова не би био живот, већ принудно становање, ма где се налазио.

(ФоНет)

1 reply »