ДРУШТВО

(Подсећање) Марко Јакшић: Господине Председниче, ко сте Ви уопште да мене одвојите од моје Србије? Ко Вам даје за право да тргујете мојом дедовином?


Отворено писмо председнику Републике Србије

Господине Председниче,

Разлог да Вам се обратим на овај начин јесте Ваша намера да коначно решите статус Косова и Метохије. У ваздуху се осећа да је Ваша жеља да се ратосиљате јужне српске покрајине јер, забога, како Ви кажете, нећете тај проблем да остављате својој деци.

2012. године, када сте кренули у преговоре са Приштином, говорили сте да Србија мора да учини тешке и болне компромисе, што је резултирало издајничким Бриселским споразумом. Бриселски споразум је фактички укинуо институције државе Србије на Косову и Метохији, односно, укинуо је државу Србију на Косову и Метохији. Ви иначе скоро пуних пет година водите преговоре са сепаратистима, који су ужасни по српске националне и државне интересе јер, како Срби на Косову и Метохији, тако ни Република Србија никакву вајду није имала од њих. За ових пет година Косово и Метохију сте од Србије удаљили корацима од седам миља градећи темеље за стварање још једне албанске државе на Балкану, или боље рећи «Велике Албаније».

На Западу је свима апсолутно јасно да без подршке Србије сепаратисти у Приштини не могу да створе државу, а Ви им у томе здушно помажете. Данас схватамо да се спремате да под притиском Запада потпишете мировни споразум са Албанцима на Косову и Метохији. Такав споразум једноставно значи признање Косова, признање да Косово и Метохија више није Србија. То је такође један од услова за улазак Србије у Европску унију. У преводу то значи, ако Србија хоће у ЕУ мора да се одрекне своје јужне покрајине.

Зашто нисте искрени према грађанима Србије па да организујете један поштен референдум да се народ Србије изјасни да ли је спреман да уђе у ЕУ тако што ће да се одрекне Косова и Метохије?

Кажем «поштен» из разлога јер су све ваше кампање до сада биле политички прљаве и где сви актери нису имали равноправан приступ медијима да изнесу своје ставове.

Господине Председниче, зашто нисте коректни према грађанима Србије да кажете којим то силама небеским, или боље рећи, којим земљама Запада сте обећали да ћете да се одрекнете Косова и Метохије? Приче о унутарсрпском дијалогу су само празне флоскуле јер Ви у том нечасном послу тражите саучеснике да у издаји не бисте били сами. Уосталом, Ви сте преговорима са Приштином приступали на неозбиљан начин. Без концепције, стратегије, плана. Или је можда у старту био план да Косово и Метохија не буде Србија.

Ово Вам кажем јер сам био члан преговарачког тима Београда од 2006-2008. године када смо преговоре водили на транспарентан начин, обавештавајући грађане Србије о њиховом току. Ангажовани су били најквалитетнији стучњаци које Србија поседује из најразличитијих области. Из тог разлога је и углед који је преговарчки тим Београда имао код ЕУ и Америке био на високом нивоу и никоме није падало на памет да се са таквом делегацијом игра, нити да је затвара по било каквим ћумезима да би се од српске делгације извукле концесије. Вама су то радили, господине Председниче, јер је квалитет људи са којима сте водили преговоре о најважнијем српском питању био јако скроман.

Теоретски се поставља питање – зашто журите да решите проблем Косова и Метохије? Време не ради за Албанце него за нас.

Позивате се на реалност која данас влада на Косову и Метохији, заборављајући притом чињеницу како се дошло до те реалности. До те сурове реалности се дошло убијањем, паљењем кућа и светиња, етничким чишћењем, злочинима најгоре врсте… Управо пре два дана се навршило 18 година од убијања жетелаца у селу Старо Грацко. Својом причом о реалности ви третирате злочин као  реалан начин за остваривање политичких циљева, тј. за стварање још једне албанске државе на Балкану. Ако већ желите да се мирите са Албанцима, нека се прво врати 250.000 протераних Срба, па да онда говоримо о миру.

Морам да Вас подсетим, да се Никола Пашић држао Ваше логике 1912. године, никада не би кренуо у ослобађање Косова и Метохије. И да Вам кажем да је 1912. године проценат Срба који је живео на Косову и Метохији био мањи него што је данас. Али такав критеријум за ондашњег председника владе није био валидан. У аргументу да се одрекнете Косова и Метохије упорно понављате пример Малишева јер, забога, Срби тамо не желе да иду да живе. Следећи такву логику Срби не желе да живе ни у Прешеву, ни у Тутину, па хоћете ли и тих места и градова да се одрекнете? Број Руса који живе у Чеченији је у траговима, али Русији не пада на памет да се одрекне ни Чеченије ни Ингушетије.

Не заборавите да се суштина проблема на Косову огледа у борби два народа за простор, Срба и Албанаца. Албанци су остварили предност, увек и само уз подршку окупатора који су владали тим простором. Прво Турци, па онда Немци у два рата, па комунисти, и на крају Американци. Па је и то један од разлога да не смемо да им препустимо Косово и Метохију.

Данас Србију Косово и Метохија не кошта пуно. У време Слободана Милошвића, када сте били министар (додуше, тада сте имали другу причу, јер сте заступали принцип да за једног убијеног Србина треба убити сто Бошњака) Косово и Метохија је Србију коштало много више. Тада је Србија финансирала бесплатно лечење и школовање и Албанаца и Срба који живе на Косову и Метохији. А да се вратимо још даље, иако је до 1912. године тзв. Стара Србија (Косово и Метохија и Македонија) била у саставу Османске империје, Краљевина Србија је финансирала целокупно школство. Тако је рецимо, да не ређам даље, Ваш земљак српски књижевник Петар Кочић био професор српског језика у Српској гимназији у Скопљу. Али ондашња Србија је имала планове за сопствено ширење у оквиру праисконских српских области, а не као Ви да је смањујете и сужавате.

Жестоко сте се окомили на мит о Небеској Србији, заборављајући притом да је та идеја сачувала васколики српски народ било где да се налазио. Захваљујући тој Небеској Србији Ваши у Бугојну су Срби а не, рецимо, Хрвати или Муслимани.

Косово и Метохија су темељ српске државности, духовности и писмености. Овде је све настало. Ако то дате, као што сте наумили, Ви ћете да сасечете корене на којима је израстао српски народ, Ви ћете му одузети душу и никакви бруто-друштвени производи неће моћи да га сачувају и спасу. Народ ће постати аморфна маса без боје, укуса и мириса, без имена и идентитета.

Кад смо већ код материјалног морам да Вас подсетим на предмет познавање природе и друштва који смо сви учили у школи – у њему стоји да се више од 70% рудног богатства Србије налази на Косову и Метохији. Вредност тог рудног богатства, по независним истраживањима, се креће између 2 и 3 хиљаде милијарди евра. Поставља се питање: како то Србији може да буде боље ако се тога одрекне, односно, ако се смањи? Пошто волите да се играте историје, морам да Вас подсетим да је Метохија много плоднија од Војводине, из тог разлога житница некадашње Римске империје није била Панонија, него Дарданија.

И кад смо већ код историје, господине Председниче, много се дивите Веберу и немачком протестантизму, али једну ствар сигурно не знате – да је та германска творевина створена на геноциду балтичких Срба који су живели компактно источно од реке Рајне. Бедан остатак тог огромног народа су Лужички Срби да сведоче о погрому који су кроз векове доживели. Њихова држава је престала да постоји на Видовдан 1189. године губитком последњег упоришта које се зове Рујан или нeмачки Риген. Имена данашњих немачких градова убедљиво говоре о онима који су их стварали. Берлин је брлог или блато на словенском, Дрезден је по птици дрозд (на српском кос, по коме је и Косово добило име), Лајпциг по липи, а Бранденбург је некдашњи Бранибор. Чак и река Елба је Лаба, господине Председниче, са именом истоветне реке на Косову и Метохији којег се Ви тако лако одричете.

Заиста, господине Председниче, ко сте Ви уопште да мене одвојите од моје Србије? Ко Вам даје за право да тргујете мојом дедовином? То није ни лепо, није ни пристојно.

Али стварно ми није јасно зашту журите са предајом Косова и Метохије? Да ли је можда разлог да на тај начин желите да сачувате своју фотељу и каријеру, жртвујући 15% државне територије. Или је можда у питању новац, јер сте се за ово време, заједно са Вашим братом, енормно обогатили. Ако сте у сукобу са Западом, нарочито Америком, тај новац немате начина да сачувате па је можда и то разлог да предајом Косова и Метохије желите да «великом брату» са друге стране океана удовољите. Ја то добро знам јер сам на америчкој црној листи и моја имовина покретна, непокретна, било која, је подложна конфискацији ако је изван граница Републике Србије. Америка ипак од мене неће много профитирати, али код Вас је већ нешто друго. Прича о 128.000 динара, од којих Ви наводно живите, је гола неистина. Верујте ми, у то више нико у Србији не верује.

Ипак, Председниче, имајте у виду ако данас дате Косово и Метохију сутра ће Вам тражити да уведете санкције Русији, па да уведете Србију у НАТО пакт, и на крају ће опет да Вас смене јер ћете за њих бити истрошен и ислужен политичар.

Неки чак кажу, а колико је тачно показаће време, да је разлог Ваше журбе око Косова и Метохије жеља да Ви и Хашим Тачи добијете Нобелову награду за мир. Таква награда у старту би била вулгаризована јер швајцарски адвокат Дик Марти са пуно аргумената оптужује Вашег партнера у преговорима за трговину људским органима Срба. Михаил Горбачов је добио Нобелову награду за мир зато што је разбио Совјетски Савез, али је зато најомраженија личност у Руској Федерацији.

На крају, сасвим добронамерно желим да Вам кажем да то не чините. Немојте да бацате проклетство на Вашу децу јер она то не заслужују. Ваш старији син доста често борави на северу Косова и по многим причама ради се о безазленом и пристојном младићу који има родољубиве црте. Немојте тим жигом срамоте и издаје да их оптеретите за цео живот.

Током преговора у Бечу лично сам водио рачуна о само једној ствари, да званичан став Републике Србије не крене путем уступака Приштини да би се Косово одвојило од ње. Да је тако кренуло, био сам спреман да аутоматски напустим преговоре. Немам право да етикету издаје и бешчашћа товарим својој породици.

Томе ме је научила Небеска Србија коју Ви тако наглашено презирете.

 

Марко Јакшић
некадашњи члан преговарачког тима Србије
у пероду 2006-2008. године и
члан Председништва Народног покрета Срба
са Косова и Метохије „Отаџбина“

47 replies »

 1. ,,Отето је проклето“ и онима који отимају и онима који саучествују и директно и индиректно. То је тако, ЈЕЛ то је жива и вечна ИСТИНА. А ко у то не верује увериће се сам.

  Свиђа ми се

 2. Ma kakav je to predsednik koji vredja svoj narod i uporno pokusava da narodu koji ne zeli da se odrekne svoje teritorije daje katastrofalne prognoze za buducnost!!! To nije predsednik!!! Ako nije dovoljno inteligentan da resi stanje u nasu korist neka lepo ode sa vlasti!!! Neka lepo kaze ne znam ne mogu nisam dovoljno pametan strah me je ili sta vec hoce neka kaze i neka se pomeri u istoriju !!! Bice upamcen po ovome sto je zgresio ,ali nazalost bice upisan u nasu istoriju!!!

  Свиђа ми се

 3. postovani g-dine Marko, sta ste Vi uradili za Kosovo kao bivsi clan pregovarackog tima, zasto vi niste nesto konkretno uradili, a sada znate da kritikujete Vucica . Nije on madjionicar da povrati ono sto ste svi vi zajedno ,kako je ko imao priliku otudjivao.

  Свиђа ми се

  • Tvoj Vicic je go*nar i izdajnik! I nemoj da prebacujes lopticu na njega sada samo pricamo o tvom go*naru i izdajniku Vucicu i nikako o necem drugom!

   Свиђа ми се

  • ,,Отето је проклето“ и онима који отимају и онима који саучествују и директно и индиректно. То је тако, ЈЕЛ то је жива и вечна ИСТИНА. А ко у то не верује увериће се сам.

   Свиђа ми се

  • Не знаш ти балавче ништа.

   Али ако си паметнији него што те ја процењујем, отвори глобалистичку Википедију и потражи термин „Берлин“ и прочитај ко га је основао, и до ког века је држао тај град.

   Свиђа ми се

  • a za gosp.Branka da se izjasni po kom osnovu zna da je g.Vucic izdajnik.Ili je to samo mrznja prema najjacoj stranci,a on sigurno opozicioni obican covek.Ako nemate napismeno argumentovano crno na belo da je on izdajnik za nesto povucite te reci.Da ima zakona pravog od koga bi vi pobegli,normalno,vi bi ste bili na dugogodisnjoj robiji.Smirite malo strasti ionako je haos povodom ove teme.Ne morate jos i vi da pogorsavate situacviju,nego ako znate i mozete pomozite.ili produzite.pozzz

   Свиђа ми се

  • E zato smo mi Srbi tu gde jesmo, jer ni svoju istoriju neznamo. Posto vec imas internet, potrazi malo o srbskoj istoriji. Ali to nece djavoli da dozvole I obelodane. Zapamti da je ovo 7896 godina po srbskom kalendaru.

   Свиђа ми се

 4. (… nesto mi opadka na Jarcevicevu crticu ne prolazi, no pokusavam opet)
  Jarcevicu, makar i na nivou crtice ovo tvoje jest, ali nesmije biti bez kriticke opaske, te: istina je, od Srba stvorili „siptarsku naciju“, ali aktualni vecinski siptarski zivalj pobogu vec po genetici- ako hoces i vizuelno!- nema nista sa Srbinom; jedno je v j e r a, drugo je n a r o d – pravoslavnim jesu bili, ali Srbi- nikad!Kud nas izjednaci, dobri Slobodane! Tvoju ljutnju primam i pozdrav Ti! Spase…

  Свиђа ми се

 5. Права лекција и истина преко које неби нико смео олако прећи а камоли председник државе који би се уписао у анале издаје народа и државе,па замислите да још и добије Нобелову награду па поред Андрића имамо и Вучића. Дали би убудуће неки Србин уопште тежио да добије ту престижну награду?

  Liked by 1 person

 6. Боже, пре неку годину сам писао Вама, господине Марко Јакшићу, да, у својој родољубивој српској намери, користите чињенице из моје књиге „Бивши Срби Шиптари“, где су непобитни подаци да је Западна Европа створила шиптарску нацију од чистих православних Срба. Но, видим те чињенице се не налазе у Вашим изјавама. Сад Вас подсећам опет – књига се може набавити код Издавача „Мирослав“, Београд, тел. 297-0875, mirmi011@gmail.com. Продаје се у улици Гоце Делчева 15 (недалеко хотела „Југославија“), радним даном од 16,00 до 18,00 часова.

  Свиђа ми се

 7. Svaka cast Marko! Zalosno je sve do sada uradjeno. Vas komentar je zasluzio mnogo ostriji stil, ali Vi ste uvidjavan covek. Bilo bi lepo da se probudi Savest, taj neizmerni dar Boziji, pa makar kod naroda. Da se ova lakrdija i propast zaustavi. Srecno.

  Liked by 1 person

 8. „Марко Јакшић: Председниче, ко Вам даје за право да тргујете мојом дедовином?“

  Србски народ: Др Марко Јакшићу, ко је Вама дао право да 5. октобра,
  по налогу непријатеља Бога и Човека, рушите ту исту Домовину/Дедовину,
  засејавши семе велеиздаје???

  Запалили сте Прламент Србије, као што је и Хитлер Рајхстаг 1933,
  покрали што шта из тог здања, запленили стрељачко оружије и муницију
  из Милицијске станице “Стари град“, калашњиковима упали и окупирали
  Народну банку, Слободана Милошевића предали ИНКВИЗИЦИЈИ у
  ХАГУ, а касније и сав политички и војни врх Србије, те Домовине/Дедовине за којом Ви сада “цмиздрите“.

  А шта је све касније урађено у рaстакању те Домовине/Дедовине, а сами сте били учесник у свему томе, као “ВИЂЕНИ ЛИК“ ДСС, материјално, морално и
  духовно срозавајући ту Домовин/Дедовину на прћију белосветског и домаћег
  олоша, не може се ни набројати ни свега сетити.

  Прво се поспите пепелом, јавно покајте пред собом својом порордицом, нродом,
  Црквом, одрекните се јавно 5-ООКТОБАРСКЕ ЈЕРЕСИ, СТАВЉАЊА ПОЛИТЧКЕ ОМЧЕ ОКО ВРАТА СВОЈОЈ ДОМОВИНИ/ДЕДОВИНИ , па тек, онда – јавно пишите оваква писма!

  Александар Вучић само наставља злодело 5. октобра, иде ка завршници –
  6. октобру – за којим већ толико година жуди сав србијански олош, у лику
  НОВ, прозападних партија, НАТО-ваца, и нјагласнијих појединаца из те камариле – Вука Драшковића, Чедe Јовановића, Борисa Тадића, Драган Шутановаца, Ненада Чанкa, Наташе Кандић, Јелене Милић, “Жена/баба у црном“. ЛГБТ идеолога, Соње Бисерко…

  Александар Вучић ради оно што никада не би урадио МАКС ВЕБЕР, њeгов
  идеолог, узор, “полу-Бог“ или “Бог“, да а део своје Државе поклони “ПРИЈА-
  ТЕЉИМА НЕПРИЈАТЕЉА СВОГ НАРОДА?!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

  • Po meni je ovo jedan iskren, tužan i istinit komentar.Ovo je država srpskog naroda.nema pregovora 20 g, da bi ušli u EU i NATO te fašističke tvorevine, koja nas polako ubija, ubijao nas ni krive ni dužne 1999 g, i sada im letiš Vučiću u zagrljaj, EU nas je osiromašila, ti i dalje lažeš narod, šta pregovaraš, jer ti zapadnjaci daju ogromne pare za izdaju Srbije, pripazi malo, jer narod je počeo da se budu, pogotovu mladi studenti, jer njima ukidaš državu, a narod stvaraš robovima ili KURDIMA, prodaješ sve ostaćeti samo BGD na vodi, nisi nikakav pametan Predsednik, niti si bio Premijer, svi znamo da ćeš za radi malo vlasti prodati sve, znamo i koliko para imaš u kojoj državi, i znamo samo posle 1 septembra da ćeš pobeći tamo gde beže svi fašisti i izdajnici, ali moraćeš vratiti, sve ono što si prodao, i da ćeš morati vratiti sve pare, koje nisi narodu rekao koliko si dobio za silne kombinate, i sada za KOSMET kada si se vratio iz Amerike.Sve to što radiš po nalogu Brisela, Berlina i Američkih bogataša, dobio si pare, i sada te je uhvatio strah, da li si mislio na svoju porodicu? imaš troje dece, i to malo šta su deca kriva šta ti radiš.Ali će biti svi primorani da snose tvoju ALAVOST za parama, pare nisu sreća, sreća je da ti država i narod budu zadovoljni i srećni, a ti bi bio poštovan, a ovako osećaš ti, a najveće izdajice su tvoji najbliži saradnici, jer ti se osipa i stranka koji su protiv tvoje vladavine „PRAVA“ sve uzde držiš ti, pa kada te pusti zapad niz vodu, a osećaš ti to da će uskoro da dodje.

   Liked by 1 person

 9. Svaka čast gospodine Jakšiću!!!
  A gospodina predsednika bih takodje voleo da pitam – Odakle ti pravo da prodaješ moju dedovinu,odakle ti pravo da prodaješ Srbsku zemlju,našu zemĺju!?? Treba da vas je sramota šta sve sebi dozvoljavate iako ste predsednik. Kako planirate da dobijete.izbore koji dolaze za gradonacelnika Beograda,jer je narod u medjuvremenu otvorio oči i naucio da slusa,da li tako sto ćete svoje kadrove iz drugih gradova Srbije „preseliti“ za Beograd i to ćete uraditi,znam. A isto tako znam da nikad nije bliži kraj vase vladavine i diktature!

  Свиђа ми се

 10. Sve je tacno sto kaze dr Jaksic, kao i da je Vucic vec prizna onezavisno Kosovo, ali mu je da to javno prizna potrebna podrska kako u izdaji ne bi bio sam, Jednom izdajnik, uvek izdajnik!!!

  Свиђа ми се

 11. НЕВЕСИЊЕ НИЈЕ У БОСНИ ВЕЋ ЈЕ ТО ЕРЦЕГОВИНА А РАНИЈЕ СЕ ЗВАЛО ЗАГОРЈЕ ТЗВ дачић ЈЕ цинцар ПОРУЧНИК ВЕЉКО МИЛАНКОВИЋ ЈЕ СРБИН И ЧОЕК ПРАВИ НА ЖАЛОСТ УБИШЕ ГА НА ВМА У БЕОГРАДУ ТЗВ пенезић НИЈЕ НИ СРБИН А КАМОЛИ ДА ЈЕ СРБИЈАНАЦ УСТВАРИ СВИ СМО МИ СРБИЈАНЦИ ДРЖАВА СРБИЈА ОНА ДА БУДЕ КА ЗА ВРЕМЕ ЦАР ДУШАНА НЕМАЊИЋА НА ТРИ СРБСКА МОРА А ТЕРИТОРИЈАЛНО БОСНА ЈЕ ОД РЕКЕ ЖЕЉЕЗНИЦЕ ДО УСОРЕ ТО ЈЕ БОСНА ТАКО ДА НИЈЕ НЕВЕСИЊЕ У БОСНИ ТО ЈЕ ОДГОВОР МОРАВЦУ А ТЗВ ав НИЈЕ ИЗ БУГОЈНА ОН ЈЕ шиптар фазлију муслију ЊЕГА ЈЕ РОДИЛА НЕКА комуњарка ИЗ БЕОГРАДА СА шиптаром ТО ЗНА ЦЕЛА СРБИЈА ТАКОДЂЕ ВЛАФИКА АРТЕМИЈЕ ЈЕ СРБИН ИЗ ЕРЦЕГОВИНЕ СТАРИНОМ КА И НЕМАЊИЋИ ШТО СУ БИЛИ СРБИ СВИ СРБИ СА КИМ СУ ЕРЦЕГОВЦИ ТО ЗНАМ ИСТИ ЈЕ ГОВОР ОБИЧАЈИ НОШЊА СРБИ ПРАВИ

  Liked by 1 person

 12. MART 2018.
  Aforizmi
  Piše
  MIODRAG TOMIĆ
  STUBLINSKI

  Zapitajmo se zbog čega Vučića iznenada strasno voli –
  Edi Rama i Badžet Pacoli?
  + + +
  Doktor DŽekil žuti i mister Krle SNS.
  + + +
  Od kad je Diktator na vlasti-
  ministri mogu javno krasti.
  + + +
  Sit Narod kusa amper supu –
  I zakopčava kaiš na zadnju rupu.
  + + +
  Oko Vučića se obruč steže-
  Obruč zatežu Društvene mreže.
  + + +
  Vučiću unutrašnji dijalog za Kosovo okončaćeš sa bedom-
  sa izdajnicima NVO , Čankom, Vukom i Čedom.
  + + +
  U lažnoj državi “Kosova” sve je lažno –
  samo su kozojebi pravi.

  1. mart 2018.

  Kad će da shvate državne vodeće nakaze –
  da su nam potrebne tri ruske vojne baze ?
  + + +
  Da u Borskom rudniku nema zlata –
  ne bi se tamo muvao nečiji Bata.
  + + +
  “Ko ti daje pravo da trguješ mojom Domovinom,
  jebem ti Sunce žarko”-
  poručuje Vučiću Jakšić Marko !
  + + +
  Da se u izdajničkoj nameri zaustave lude –
  državni udar mora da se zbude.
  + + +
  Našem Diktatoru nareduili Ameri –
  da izdaju Kosova lično overi.
  + + +
  Vučić formirao policiju u policiji –
  svako jaje mora da ima žumance.
  + + +
  Sprečimo Diktatorovu izdajničku nameru drsku –
  da za ulazak u EU žrtvuje Kosovo, Ruse i Republiku srpsku.

  2. mart 2018.

  Liked by 1 person

  • По мени, нема трговине са КиМ, амислим да и велика већина Срба тако мисли. Ако актуелна власт настави са трговином треба инсистирати на РЕФЕРЕНДУМУ, са свих позиција. Референдумом ће народ Србије сачувати Косово, а кад-тад биће враћено својој матичној држави. Само тако, референдум и никако другачије!

   Свиђа ми се

   • Који референдум брте Србине у колонизованом статусу? Који референдум хоћеш ли дати део своје куће комшије?

    Свиђа ми се

 13. Marko jaksic je potpuno upravu A,vucic krsi ustav ponizava gradjane i ponasa se ko da je Srbia njegovo privatno vlasnistvo covek koji treba da se povine narodu a ne da izdaje i otpisuje teritoriu sve za ljubav ulaska UE velika vecina Srba nisu za ulazak u EU a manjina koja je uz njega zeli radi profita ko sto i on radi toj taj A,vucic pa sad i da proda kosovo i to presednik Naroda ja ga nemogu tako zvati jer nije on moj presednik cast i ponos mi nedozvoljava Jer je unazadio srbiu a i moj zivot i vecine gradjana je doveo do slepacenja Molim boga i boricu se da ga nema .

  Liked by 1 person

 14. Ако се жели постићи историјски споразум Срба и Албанаца онда се ствари морају вратити пре 1912 године и настанка Албаније,не може се трговати србско-србском земљом ,ствари треба вратити на почетак и тадашњој реалности како многи данас користе те термине. Ако се разматра данас замена територија Прешево-Север Космета за обостране интересе зашто не преговарати о изласку Србије на јадранско море,север Албаније,Скадар,Драч мада су нажалост и то биле до недавно Србске територије. Где је ту данас мудрост Србска,знање и разум да се преговара до најситнијих детаља Србских интереса. Где су данас ставови Србске Православне Цркве и Србске Академије Наука чему они данас служе, као највеће које требају да највише штите Србске интересе. Оне нажалост у свести не могу још да изађу из сенке комунизма,служећи више другима него свом народу и држави Србији.

  Свиђа ми се

  • Мислиш на оних 30,000 Срба из Босне који су од 92-до 95 дали своје животе за одбрану Србског имена западно од Дрине? На њих мислиш када кажеш да им је лако да се одрекну Косова јер су из Босне?

   Или можда мислиш на босанца Ивицу Дачића који потписа Бриселски споразум у вријеме док је босанац Томислав Николић био предсједник Србије? Ма не, сигурно не. Ти мислиш на онај босански олош, оног босанца Александра Ранковића и оног босанског крвопију Слободана Пенезића Крцуна који се одрекоше Космета док су љубили задњицу масончини Брозу, послије Другог свјетског рата.

   Јој, јој, ти босанци, ти издајници босански који се одричу Косова (добро је да се не одричу Метохије. Само нам то још треба!) јој, јој… Зашто се не угледају на „србијанце“ мајора Милана Тепића и србијанца пуковника Вељка Миланковића, који својим часним србијанским примјерима показаше како се брани отаџбина! (Узгред да поменем да србијанца Вељка Миланковића убише боснаци на ВМА клиници).

   На које год босанце да мислиш, џабе им све. Ти издајници босански горе наведени могу да издају колико хоће. Док год србијанац на челу СПЦ брани Космет, као што то Патријарх чини (занемарићемо то што је протјерао Владику Артемија, позвао Србе на шиптарске изборе, хоће папу у Србији, награђује издајнике орденима, итд…), док год честити србијанац и „честита“ тачијева србска листа са Космета, бране Косово, босанци не могу да издају!

   Liked by 1 person

 15. Aron Ezra Polak Vukelić
  28 min · Abbazia, Primorje-Gorski Kotar County ·

  Ostao sam perhoresciran sa kojim cinizmom ovaj psihopata i prije svega inkompetentni predsjednik Aleksandar Vučić (ponerolog – arogantni galimatijas hibridnoga vladanja – paranoik i luđak građane Srbije i Srbiju izdaje – rasprodaje i stvara u državi svojom zlouupotrebom paralernu državu, kao i najveće nezadovoljstvo i strah. Kao predsjednik Srbije pokazao je gledajući na rezultate njegove politike da je nesposoban – sklon izdaji – ambitusu – kriminalu – pljački, nadalje svojom voljom i uz medvjeđu podršku ONOGOKRATA u vladi Aleksandra Vučića taj kriminalac svojom polugom moći gura narod Srbije u bez presedana katastrofu – sistem – politiku koju vode kriminalci pod Aleksandrom Vučićem se mora restringirati – srušiti i razbojnika sa ovim ogromnim kriminalnim potencijalom za sve vijeka vjekova zatvoriti – pogubiti – zadaviti ga CRIJEVIMA NJEGOVE KOPILANSKE KRIMINALNE FAMILIJE). Predsjednik koji imanentno ne samo da ignorira USTAV REPUBLIKE SRBIJE nego ga zloupotrebljava – krši nema nikakvu moralnu opravdanost da bude predsjednik građanki i građana Srbije. Vučić je teško bolesni kverolant – psihopata koji boluje od predimenzioniranja svojega EGA i koji je inficiran MORALNOM SLINAVKOM – smrtonosnim virusom i sije svojom politikom podjele – pljačke – prekarizacije – rasprodaje – politikom terora ejkonomije i diktaturom profita duboko nezadovoljstvo i strah među građane Srbije. Društvo – državu koju vodi jedan takav ignorant i sebeljubivo – narcishiodani PSIHOPATA – LUĐAK – IZDAJICA – POLITIČAR BANKARA I MULTINACIONALNIH KOMPANIJA narod mora i to odmah na ulice i PSIHOPATU svrgnuti sa pozicije moći. Krajnje je vrijeme da se takav inkompetentni – korumpirani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić eliminira sa pozicije moći i da se taj paranoidni egoist i njegov zločinački politički koncept zamagljivanja i laži razriješi funkcije koju je taj kriminalac Aleksandar Vučić prevarom i lažiranjem izborima dobio i na koncu zatvori i procesuira.

  Liked by 1 person

 16. Pričom se Srbija više odbraniti ne može, toga treba da je svaki Srbski rodoljub svestan! Ili braniti Srbiju ili večno zaćutati, birajte Srbi šta vam je činiti! каже:

  Braćo Srbi, odvno je prošlo vreme da tapšemo i uručujemo bilo kom rodoljubu hvale za rodoljublje, nego je vreme da se svako od nas i svi zajedno zapitamo i što je još bitnije šta nam je činiti! Dosta je više bilo kakavih naklapanja sem priče šta ćemo raditi, hoćemo li spašavati Srbiju i nas u njoj ili ćemo prepustiti izdajnicima, kvinslizima, da čerupaju i zatiru nam našu jedinu domovinu Srbiju i nas u njoj! Srbi, ili se spremajte za odbranu Srbije i svih građana Srbije, ili zauvek zaćutite! Pričom se više Srbija odbraniti ne može, i toga treba da ste svesni!

  Свиђа ми се

 17. Срамота ме шта раде поткупљиви Срби.Питам се ,да ли је срамота и оне Србе који су гласали за Вучића?Свака част на истрајности М.Јакшићу.Нека нам је Бог у помоћи.

  Liked by 1 person

 18. У праву је господин Јакшић,своју дедовину Вучић нема остала је вековним непријатељима,и сада хоће да и други остану без дедовине,мада је Космет још нешто изнад свега. Ту нема разговора ни компромиса,само издајници могу имати друкчији став.

  Liked by 1 person

 19. E MOJA SRBIJO KROZ STA SVE PROLAZIS… SAMO NEKO CUDOM CUDO DA SE DESI MOZE DA TE SPASI OD ENGLESKIH I NEMACKIH KANDZI KOJE SU NAM OKO VRATA, JEDNA A. BOMBA NA ENGLESKU I BICE MIRA U CELOM SVETU. PROSTO

  Свиђа ми се

 20. Марко је можда куцао текст а потписујем да је аутор Самарџић. Марко није баш оволико речит а ни овако добар познавалац историје. Но, текст је и више него добар.

  Свиђа ми се

 21. БРАТЕ МАРКО НЕК ЈЕ ГОСПОД ВАЗДА СА НАМА КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ НЕ ПРИЗНАЈЕМ БЕОГРАДСКУ банду издајничку КЛЕТВА КНЕЗ ЛАЗАРА НА ТЗВ ав КОЈИ ЈЕ шиптар фазлију муслију БОГ СВЕ ВИДИ КЛЕТВА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ НА СВЕ КОЈИ ХОЋЕ ДА ИЗДАЈУ СРБСКО КОСОВО И МЕТОХИЈУ МОЈЕ МОЛИТВЕ И ПОДРШКА ВАЗДА ЗА СВЕТУ ЗЕМЉУ НАШУ ЉУТИ ЗАГОРАНИН КОЈИ НЕ ТРПИ рдђе погане несоје СССС

  Свиђа ми се

 22. Tekst je istina. Za tu istinu treba svi da se borimo. Da budemo jedinstveni, a ne konfrontirani vlast sa jedne strane, a svi drugi koji misle ispravno ali ne kao vlast da su na drugoj strani i nepozeljni, odbaceni. Treba razumno, pametno, angazovati sve Srbe, gdje god da se nalaze u rjesavanje ovog pitanja. Cuti svacije misljenje, prijedloge, a vlast kao servis gradjana to profilisati i strancima predociti transparentno. Istina je jedna. Kad se predoci javno, bez nekih skrivenih namjera, onda i stranci ne mogu traziti nemoguce. Proveo sam jedan vremenski period na Kosovu. Ponosan sam na taj period, jer sam bio na izvoru odakle su potekli pravi i istinski Srbi. Srbima koji zive na svojoj djedovini, a izlozeni su nevidjenim patnjama, svaka cast . Njihova herojska izdrzljivost napaja i moju dusu. Kosovo je Srbija.

  Свиђа ми се

 23. Др. Марко Јакшић је написао одличан текст, као што то увијек и чини. Још један од разлога зашто вУЧКић жури да званично прода Космет (незванично је то већ урадио потписивањем срамног бриселског споразума), јесте нови задатако који одмах послије тога долази, а то је издаја и уништење Републике Српске. Газдама се жури. вУЧКић то зна…

  Свиђа ми се

  • У случају овог психопате, који нас тиранише, парола је „Брже, горе, најгоре !“

   Свиђа ми се