АКТУЕЛНО

Полагање мале матуре за 71.661 осмака почиње сутра и тајаће до среде


Полагање мале матуре почиње сутра и тајаће до среде, задатке из српског, математике и комбинованог теста решаваће 71.661 осмак, а помоћница министра просвете Весна Недељковић каже да дан пре завршног испита само шест особа зна како тестови изгледају и какви су задаци.

РТВ

Она је за РТС рекла да је мали број људи укључен у припрему завршног испита и да су примењене опсежне мере безбедности.

„У овом тренутку, 24 сата пре теста, само шест особа зна како тестови изгледају и какви су задаци, а сви који су укључени у процес су потписали изјаву о тајности“, каже Недељковић која је задужена за предшколско и основно образовање.

Како је додала, такву изјаву су такође потписали људи који учествују у дистрибуцији тестова од места где се штампају до школе.

„Када дођу до пунктова где се (тестови) испоручују школама, непосредно пред полагање, директори школа су обавезни да на одређеном месту преузму тестове најкасније до пола осам и да их однесу у своје школе, закључају у сефове, а тек пред ђацима, у просторији где се полаже, из сигурносних кеса пред ученицима се отварају тестови“, наводи Недељковић.

Дирекори су, нагласила је, обавезни да седе у просторији у којој се ради тест, а постоје и супервизори и дежурни наставници.

Свако ко учествује у процесу има појединачну одговорност, истакла је Недељковић и подсетила да је, када је прошле године министар просвете хтео да смени директоре у школама где се преписивало, изговор био да они нису били присутни на тестирању.

Ове године завршни тест носи 40 бодова, што је више него раније, јер су, објаснила је помоћница министра, оцене девалвиране, има превише вуковаца.

Како је навела, давање већег значаја тесту је покушај да се пренебрегну критеријуми различитог поступања по школама.

На основу искуства, сматра да дете које је редовно похађало часове и редовно учило, и имало добре и врло добре успехе, може да од 20 задатака има од 10 до 11 тачних одговора.

Саветује ђацима да дан пред малу матуру проведу са својим укућанима, који треба да их охрабре, и да дођу на тест наспавани и одморни.

Полагање завршног испита почиње сутра тестом из српског, односно матерњег језика.

У уторак ће се полагати задаци из математике, док ће се у среду решавати комбиновани тест са питањима из биологије, историје, географије, физике и хемије.

Дешифровање тестова заказано је за 20. јун, коначни резултати ће бити објављени 28. јуна, док ће упис ученика у средње школе бити 9. и 10. јула.

 

ИЗВОР: РТВ

——-

17.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић