АКТУЕЛНО

Инвалидске пензије: Ко се не одазове на преглед, иде на суд


Пооштрени услови за добијање инвалидске пензије доносе резултате. На контролу здравственог стања се од 10.000 нових корисника позове готово петина

Фото: Н.Скендерија

Контролом инвалидских пензија, по основу инструкције Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, која је спроведена од септембра 2014. до краја 2017. године, списи предмета за 16 осигураника прослеђени су тужилаштву, ради покретања кривичне пријаве. То значи да ће о судбини њихових примања одлучивати суд.

Како објашњавају у ПИО фонду на редовне контролне прегледе корисника стечених права по основу инвалидности, годишње се позове између 15 и 20 одсто од укупног броја оних који остваре право на инвалидску пензију. На том списку је годишње око 10.000 нових имена.

– У највећем броју случајева корисници прихвате позив, а одређени број се не одазове из оправданих разлога, као што су болничко лечење и бањска рехабилитација – кажу у ПИО. – Закон прописује контролни преглед најкасније у року од три године за све кориснике који остваре право на инвалидску пензију, а изузетак су они чије је здравствено стање такво да не указују да ће радна способност бити побољшана. Захтев за контролу шаље се по службеној дужности, уз позив и обавештење коју документацију треба припремити. Позив се доставља највише у два покушаја, а уколико се пензионер не одазове поновљеном позиву или неоправдано изостане, обуставља се исплата пензије.

Да ли ће неко ко је позван на преглед наставити да прима чек зависи од радне способности корисника коју органи вештачења Фонда цене према његовом здравственом стању, а налазе, оцене и мишљења доносе на основу прегледа, тј. на основу непосредног увида у стање здравља корисника и на основу релевантне медицинске документације. Прегледи се одређују у зависности од здравственог стања корисника, а у Фонду ПИО постоје три специјалистичке групе у које се сврставају предмети – неуропсихијатријска, интернистичка и хируршко-ортопедска.

– Уколико се приликом контролног прегледа утврди да се здравствено стање корисника побољшало и да више не испуњава услове за утврђивање потпуног губитка радне способности, право на инвалидску пензију се укида – кажу у ПИО. – Током прошле године поднето је нешто више од 21.000 захтева за остваривање права на инвалидску пензију, и тај број је сличан и у претходних неколико година.

У структури свих пензија инвалидске су на крају прошле године учествовале са 17 одсто, старосне са 62,7, а породичне са 20,3 процента. Упоређујући податке из 1997. инвалидске пензије су чиниле трећину укупног броја свих пензија, старосних је било 48,2 одсто, а породичних 21,8 процената.

Просечан радни стаж инвалидских пензионера жена је 25, а мушкараца 21 година, док је код одлазећих просечна старост жена 53, а јачег пола 56 година.

360 ПЕНЗИЈА ОДУЗЕТО

ДО сада је прегледан 3.961 инвалидски пензионер, од чега је код 3.677 потврђен налаз, док код 284 није. За 360 ових пензионера укинуто је право на инвалидску пензију. Од тог броја за 160 је престала исплата, јер се нису одазвали прегледу.

КОНТРОЛА ЗА ВИШЕ ОД 5.000 ЉУДИ

КОНТРОЛОМ инвалидских пензија од 1990. године, закључно с 31. децембром 2017, Фонд је прегледао 81.824 предмета и позвао на контролни преглед 5.297 корисника ових примања. Од тог броја позиву се није одазвало 1.168, а на поновљени позив се нису појавила 162 пензионера.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———-

14.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић