АКТУЕЛНО

Откупна цена малине „у магли“, спремају се протести, блокаде…


У Србији почиње берба малине, различите су процене о томе какав ће бити овогодишњи род, произвођачи очекују већи род, а хладњачари страхују да ће он бити мањи, док откупна цена још није позната. Малинари из Прибоја и Пријепоља из удружења „Лимска долина“ најављују за данас протест и блокаду магистралног пута ка Црној Гори и траже да аконтна откупна цену буде минимум од 180 до 200 динара.

фото: Regionalne Vesti

Цена малине интересује и произвођаче и извознике, а директор Сектора за пољопривреду Привредне коморе Србије Вељко Јовановић каже за Танјуг да, као и код било које друге врсте воћа, цену малине одређује тржиште и на њу утичу бројни фактори и компоненте.

Међу њима су мануелни рад, улагања произвођача у што квалитетније малињаке на којима могу да се примене све агротехничке мере, али и улагања извозника у хладњаче.

„Реч је о огромним улагањима и наравно да она утичу на крајњу цену производа, али и гарантују квалитет“, наглашава Јовановић.

Како је навео, комплетна слика о берби, роду и стању на тржишту очекује се у августу, али прве процене су да ће род бити добар, јер је штета коју је град нанео усевима у западној Србији занемарљива у односу на укупну производњу малине у земљи.

Док поједини малинари очекују бољи род од прошлогодишњег, хладњачари из Златиборског округа процењују да ће он бити мањи за око 20 одсто у односу на 2017.

Скоро сва малина се извози на захтевно европско тржиште, док у Србији остане између један и два одсто укупног рода.

„Разлог су и навике потрошача и цене које су можда превисоке за домаћег потрошача, али и велика потражња у иностранству за нашом малином која је мотивисала бројне произвођаче у Србији да покрену производњу од које очигледно имају добру зараду“, каже Јовановић и додаје да се ове године може рачунати да извоз буде између 60.000 и 90.000 тона.

Протеклих година, додаје, могле су да се примете различите тенденције на тржишту и када је реч о цени малине и када је реч о захтеву потрошача.

„Све више се траже смрзнути миксеви, све мање сама малина роланд као смрзнута. Свакако да те тенденције утичу и на производњу и на цену. Српска производња не би требало да буде у проблему и далеко је од тога да је угрожена“, рекао је Јовановић.

Највише засада малина је у западној Србији где се традиционално узгаја сорта виламет, а Јовановић наводи да се последњих година сади и на територији Војводине која до сада није била карактеристична за малину, углавном сорте полка и полана које се до сада нису гајиле у Србији.

„Процењује се да у Војводини сада има око 1.000 хектара засада“, рекао је Јовановић.

Пољопривредник из села Варда у општини Косјерић Раде Радовановић очекује да ће овогодишњи род малине у том крају бити бољи од прошлогодишњег када је био мањи за око 30 одсто у односу на 2016. због снега који је пао крајем априла.

Три врсте малине – виламет, туламин и микер, које узгаја на око два хектара на обронцима Повлена, на надморској висини између 800 и 900 метара и за које има Глобал ГАП сертификат о здравом производу, продаје фирми из Ужица са којом, каже, има одличну сарадњу.

Прошле године свежа малина у том крају, који произведе око петине укупног рода у Србији, продавала се за 150 динара по килограму, а Радовановић наводи да ће ове године цену поново одредити тржиште које је, каже, сурово.

Поводом штрајкова и блокада путева због незадовољства малинара откупном ценом, Радовановић је рекао да нико никога не тера да сади малину, као што нико не може некога натерати да је купи по цени коју произвођач хоће.

Ове године није имао штету на усевима, о сваком уложеном динару води евиденцију, а по његовој рачуници улагања у малину, укључујући ђубриво, хемијске препарате и нафту, износе нешто мање од 80 динара по килограму рода.

Засаде је осигурао, а поред малине, на три хектара гаји црну и црвену рибизлу, дуњу, шљиву и јагоду, има компјутерско управљање системом за наводњавање „кап по кап“ и ђубрење, као и мини хладњачу, а са сином, студентом Пољопривредног факултета, планира да отвори мини фабрику за прераду воћа.

Каже да до сада није добијао никакве субвенције од државе, те да је разочаран односом Министарства пољопривреде према произвођачима.

„Прошле године у јуну поднео сам захтев за набавку пољопривредне опреме, три дана сам прикупљао потребне папире. Никакав одговор до данас нисам добио“, каже Радовановић.

Слободан Кузмановић из ужичке хладњаче „Тргоагент“ каже за Танјуг да је та фирма прошле године откупила око 2.000 тона малине из Бајине Баште, Ужица, Пожеге и Ариља, коју пласира на тржиште западне Европе, највише у Немачкој.

Још се, наводи, не зна овогодишња откупна цена, али да је очигледно да ће бити нижа него 2017. када је цена свеже малине по килограму била 150 динара.

„Ми не диктирамо откупну цену, већ купци. И даље је већа понуда од потражње“, рекао је Кузмановић и навео да је још остало и прошлогодишње малине.

У међувремену, а према писању Политике, Влада Србије одлучила је да формира радну групу за израду стратешког документа за унапређење производње и тржишта малине у Србији.

Радна група, како наводе, имаће 17 људи, међу којима је неколико експерата и професора са пољопривредних факултета, а највећим делом су у радној групи заступљени представници произвођача и хладњачара.

Група је формирана на годину дана и састајаће се најмање једном месечно, а треба да укаже на критичне тачке у тржишном ланцу производње малине, те да донесе мере за стратешко решавање постојећих проблема у малинарству.

ИЗВОР: РТВ

***

Малинари Прибоја и Пријепоља поново најављују протест и блокаду пута према Црној Гори

Малинари Прибоја и Пријепоља удружени у организацију „Лимска долина“, заједно са малинарима из Ужица најавили су за суботу 2. јуна протест и блокаду пута.

Незадовољни ниском ценом малине, одбори удружења пољопривредних произвођача „Лимска долина“ из Пријепоља и Прибоја и Удружење пољопривредних произвођача Ужице одлучили су да 2. јуна блокирају пут Нова Варош Пријепоље, у Бистрици.

– После свих прошлогодишњих проблема и покушаја да се они реше дијалогом и заједничким разумевањем, после свих обећања која нису испуњена, доведени смо у ситуацију да ове године не можемо да почнемо брање малина без јасних решења – наведено је у заједничком саопштењу тих удружења.

Уз процену да су „егзистенција малинара и опстанак српског малинарства доведени у питање више него икада“, наводи се и то да „велики број људи који су се, после низа година, вратили на напуштена имања и подигли своје засаде, размишља о томе да напусте село“.

– Проблеме немају само малинари, него и ратари, сточари и произвођачи других култура тако да се сви морају максимално ангажовати ако желимо да нам пољопривреда не оде у неповрат. Сви покушаји да седнемо за сто са представницима хладњача и извозника, како бисмо решили проблеме, нису успели јер њихови апетити из дана у дан су све већи, а произвођачи су на рубу егзистенције. Све то довело нас је у ситуацију да 2. јуна ове године изразимо незадовољство мирном блокадом магистралног пута Нова Варош – Пријепоље, у месту Бистрица, са почетком у 14 часова“, поручили су малинари.

И поред свих проблема, како наводи Слађана Станковић из Удружења пољопривредних произвођача Ужице, откупљивачи најављују различите аконтне цене и то од 70 до 120 динара.

– У Краљеву и Сурдулици су најавили 70, поједине хладњаче у ужичком крају 120 динара, али остали ћуте. Малинари из Пријепоља су се побунили, јер су хладњачари из тог краја најавили дневну цену цену од 50 динара, што је неприхватљиво – рекла је за Данас Слађана Станковић.

Она је подсетила да је ова година катастрофална по приносима, јер је невреме изазвало огромне штете у малињацима, због чега би, оценила је, минимална цена требало би да буде 1,5 евра или односно 180 динара, и не би требало да се разговара о нижој. „То је реалан износ са којим би произвођачи могли да покрију основне трошкове“, рекла је и поручила да су „пољопривредници постали најамни радници хладњача и извозника“.

ИЗВОР: ДАНАС

***

***

Малинари у штрајку: Немамо рачун да гајимо малину за цену од 100 динара! Пут ка Црној Гори у блокади!

Око 700 узгајивача окупило се у Пријепољу како би исказали своје незадовољство због лоших продајних услова. Они су ко Владичанског двора блокирали магистрални пут који води ка Црној Гори, а током протеста дошло је до мањег сукоба незадовољних малинара са припадницима полиције и том приликом три лица су лакше повређена.

“Немамо рачун да узгајамо малину под овим условима. Како да платимо раднике, све трошкове око узгоја и притом да живимо? Овако ниска цена је непоштовање српског сељака, а знамо сви за колико је продају остали”, каже за Глас западне Србије један од учесника протеста.

Ово је други пут за шест месеци да сепски малинари штрајкују у последњих шест месеци, како би скренули пажњу држави и хладњачарима на проблее које имају.

“Свака цена мања испод 180 динара је неприхватљива. Рачуница је јасна, и мора се испоштовати”, каже Добривоје Радовић председник Асоцијације малинара Србије.

Прича се понавља, сваке године исто, питање је да ли ће малинари ипак успети да се изборе за своје циљеве или ће се прилагодити тренутним могућностима, па ко успе да заради – успео је?

ИЗВОР: Глас западне Србије

Блокада пута ка Црној Гори код Пријепоља, фото Танјуг

——-

2.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић