АКТУЕЛНО

СРЕБРЕНИЦА: Сећање на жртве усташких злочина 1943.године на Свету Тројицу


Код спомен-костурнице жртвама усташког злочина у Сребреници данас је служен парастос за више од 250 српских цивила које су усташе убиле други дан православног празника Света Тројица 1943. године у Сребреници и трећи дан Тројчиндана на Залазју.

Поводом 75 година од звјерског покоља српског становништва у Сребреници и оближњем селу Залазје, прислужене су свијеће за покој душа настрадалих и положено је цвијеће код спомен плоче која је постављена 2015. године, 
по.

Цвијеће су положили начелник општине Сребреница Младен Грујичић, делегације Борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, као и делегација потомака настрадалих жртава.

У спомен-костурници су, написано је на надгробној плочи, земни остаци неких жртава, које су свирепо побили припадници 29. бојне натпоручника НДХ Јосипа Курелца у свом надирању ка Дрини починивши геноцид над српским народом Сребренице и околине убивши 2.262 српска цивила међу којима 430 дјеце.

Тачан број настрадалих и сахрањених у овој костурници није никада утврђен.

Грујичић је изјавио да се не смију заборављати жртве и да се морају поштовати и одавати им дужна пошта да се злочин опет не понови као 1992. године.

Ова костурница и спомен-плоча показују да су на простору Сребренице Срби страдали у континуитету у свим ратовима што је комунистички режим прикривао јер на овој костурници нема имена и презимена жртава чије се кости у њој налазе.

„Овдје се годинама говори о страдању Бошњака у јулу 1995. године, а ова спомен-костурница и бројна спомен-обиљежја у нашој општини показују да су вршени масакри и покољи над српским цивилним становништвом у континуитету у свим ратовима у 20. вијеку. На та страдања треба подсјећати и не дозволити да се фалсификују историјске чињенице“, поручио је Грујичић.

Милош Николић чији је дјед Јово убијен другог дана Тројчиндана 1943. године у Сребреници годинама се интересује и прикупља податке о том страдању и рекао је да тачан број жртава никада није утврђен, али да је недавно дошао до податка који није помињан, да је овдје убијена Зорка Бурлица са петоро дјеце и мајком Мартом Васић.

Николић каже да одавање почасти жртвама значи много и да је потребно да се истраже подаци и на костурницу, на којој нема имена и презимена жртава временом, та имена упишу.

ИЗВОР: РТРС

——-

28.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић