АКТУЕЛНО

Аустријске границе постају „непропусне“?


Министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кикл најављује да ће његова земља, у случају потребе, учинити „непропусним“ све своје границе.

Гранични прелаз у Аустрији, фото Танјуг

Херберт Кикл је у изјави агенцији АПА рекао да се успоставља јединица граничне полиције и полиције за странце, која ће моћи да реагује хитно и учини границе „непропусним“ за илегалну миграцију.

Та јединица биће спремна од јуна, а Кикл тиме реагује на нове податке о порасту илегалне миграције на балканској рути.

Министар је нагласио да се не смију догодити 2015. и 2016, када је земља била суочена са несавладивим таласом избјеглица.

– Зато вршимо све припреме – поручује Кикл.

Уколико са постојећим могућностима граничне контроле не буду довољне, границе ће се учинити непропусним за избјеглице, најављује Кикл, додајући да се ситуација анализира свакодневно.

Брзо дјеловање министар очекује од нове јединице граничне и полиције за странце, која се налази у фази успостављања.

Она ће бројати између 500 и 600 људи, који ће моћи у сваком тренутку да дјелују у циљу затварања граница за илегалне мигранте.

Такође, како истиче Кикл, постоји и одговарајућа опрема, као што су контејнери, опрема за обезбјеђивање граница и мобилне ограде.

– Ми смо припремљени да станемо на наше границе – поручује министар. Он је рекао да се кретање миграната детаљно прати и да ће се границе, ако буде потребно, затворити и то „стварно затворити“.

Најавио је да ће телефоном да контактира своје колеге дуж руте од Грчке до Словеније.

– Ми ћемо им саопштити да ће Аустрија, у случају повећања броја миграната, границе учинити непропусним – најавио је он.

Кикл жели да заустави могући нови избјеглички талас од самог почетка.

Цивилно-војни акциони план за заштиту границе, који је усвојен прошле године, сада ће бити активиран.

Такође ће, како је најавио, 6. јуна од Аустрије иницирани Салцбуршки форум на нивоу генералних директора одржати састанак са представницима држава Балкана, а до средине мјесеца планиран је састанак министара платформе у Букурешту.

ИЗВОР: РТРС

——–

28.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић