АКТУЕЛНО

СВЕТИОНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – ВЕЧНА КУЋА 1.200 ОБИЛИЋА: Војничко гробље на Романији


„Путниче, стани! Овде леже они!
Гомиле ове прах краљева крију.
С капом у руци њима се поклони,
И редом тако ижљуби их свију!

Из ових хумка, из хрњаге кама,
Где труба свести срца јака сврста,
Празници славе гранули су нама
И мученике скинули са крста.

Овде су вечни, што ватрама жртве
И билом срца пробудише мртве –
Србине, стани! Овде леже они!

Ово су наше лавре и олтари;
Њиховим светлим сјајем се озари,
И чело своје молитвом приклони!“

(А.Шантић – КАЈМАКЧАЛАН, 1920) 

У српском роду и српским крајевима нема места којем више приличе ови стихови Алексе Шантића од војничког гробља на најопеванијој српској планини Романији, које се налази неколико стотина метара од Сокоца, а у којем су сахрањени борци који су погинули у одбрамбено-отаџбинским ратовима од 1992. до 1995. године.


То је највеће војничко гробље у БиХ. Изграђено је по угледу на српско војничко гробље на Зејтинлику, па га називају га и Мали Зејтинлик.

У њему је сахрањено више од 1.200 српских јунака, Обилића који су под командом Ратка Младића и ГШ ВРС стварали и бранили Републику Српску.


У средини гробља налази се црква Свете Петке.

Трагику овог гробља посебном чини и то што је оно настало после рата и што је оно за највећи број у њему сахрањених друга вечна кућа. Наиме, већина њих је погинула у борбама око Сарајева и сахрањена је у том граду. Међутим, у новембру 1995. у Дејтону Слободан Милошевић је Српско Сарајево поклонио муслиманима. То је изазвало егзодус више од 100.000 Срба из Вогошће, Илијаша, Хаџића, Илиџе, Грбавице, Рајловца, Добриње….

Када су кренули из завичаја, живи су ископавали и своје мртве и носили их са собом. Одлучено је да исти буду сахрањени заједно, на Романији.

Гробље код Сокоца је вечна кућа и за многе јунаке-јаднике чији живот су рафали и гелери бомби и граната прекинули на бојиштима у другим деловима Републике Српске: од Требиња, Невесиња и Трескавице, преко Зворника, Мајевице и Требаве, до Влашића, Купреса и Книна.

Пише: Душан Марић

——–

27.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Вјечна слава и ХВАЛА палим и живим борцима Републике Српске, Републике Српске Крајине и Војске Југославије који су деведесетих година прошлога вијека, бранили Српство од уништења!

    Свиђа ми се