АКТУЕЛНО

Ердоган поручио: Чуо сам за претње зато сам и дошао у Сарајево


Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потврдио је у Сарајеву да је од обавештајних служби добио информацију да се на њега спрема атентат током боравка у БиХ.

Он је истакао да је управо због тога и дошао.

– Ја сам чуо за ову вест и управо због тога што сам то чуо, дошао сам овде. Јер, управо ове претње нас не могу спречити да идемо путем којим смо кренул. Када смо кренули одлучни смо да идемо даље тим путем – поручио је Ердоган на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Као што знате, додао је, овде је данас на хиљаде људи који су дошли из различитих држава и, ако, како је рекао, они не виде лидера којег желе да виде, то не би било добро за њега.

Ми ћемо данас са њима да се видимо и наш план је потпуно другачији, идемо даље баш као оне ноћи 15. јула 2006”, рекао је турски шеф државе, упитан да коментарише да му је током ове посете прећено атентатом.

Ауто-пут Београд-Сарајево биће пут мира

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић разговарали су у Сарајеву о низу значајних питања за сарадњу двеју држава, а једна од главних тема је била и изградња ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, о чему је потписано писмо о намерама.

Бакир Изетбеговић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Реџепом Тајипом Ердоганом, који борави у БиХ, саопштио да су надлежни министри потписали писмо о намерама које се односи на изградњу саобраћајнице Београд-Сарајево-Београд.

То писмо о намерама ће, најавио је, бити предочено јавности, а након потписивања са председником Ердоганом и најближим сарадницима конкретизована су нека питања, попут питања модела и динамике изградње ове саобраћајнице.

Изетбеговић је рекао и да физибилити студија није баш најоптимистичнија када је у питању јужни крак ауто-пута, па ће се, како је рекао, највероватније ићи на варијанту „брзог пута“.

Рекао је да је договорено да се већ на лето распише тендер, који ће одредити градитеље ауто-пута.

Ердоган је подсетио да је изградњу ауто-пута Београд-Сарајево-Београд укључен тројни механизам Србије, БиХ и Турске, а његова изградња ће, истакао је, имати посебан значај и представљаће прави „пут мира“.

Сарајево спремно за Ердоганов велики говор

Шеф турске државе је рекао да је отежавајућа околност за градњу пута инфраструктура и географски положај, те да ће будућа саобраћајница имати велики број тунела и мостова.

Приметио је да предели у БиХ кроз које треба да прође траса ауто-пута доста личе на Црноморски регион, где је он рођен, али, додао је, ови у БиХ су комплекснији.

– Када се оконча тај пројекат цео Балкан ће имати корист и задовољство. Сам пројекат ће себе исплатити – рекао је Ердоган.

Говорећи о инвестицијама, турски председник је казао да је пројектовани ниво од три милијарде евра, те да ће бити неопходна и подршка Ексим банке.

Према његовим речима, директна инвестиција ће бити између 15 и 20 одсто, док ће остало бити кредит.

„Подршка БиХ посебно у односима са Србијом и Хрватском“

Ердоган, који борави у радној посети Сарајеву, где ће учествовати на предизборном митингу уочи ванредних председничких и парламентарних избора у Турској, једином који се одржава ван Турске, поручио је да његова земља подржава БиХ на свим пољима, посебно у односима са суседима – Србијом и Хрватском.

Истакао је да Турска посебну важност придаје регионалним односима, посебно односима БиХ и Србије и БиХ и Хрватске.

Указао је на потребу да се настави са праксом примене тројних механизама у односима Турска, БиХ и Србија и Турска, БиХ и Хрватска.

Изразио је велико задовољство напретком и испуњеном обавезом БиХ на европском путу, те обећао подршку Сарајеву на активирању плана за чланство БиХ у НАТО.

– Велико задовољство је да је БиХ испунила обавезу у процесу ЕУ интеграција, да је предала одговоре на Упитник и надам се да ће ово постигнуто убрзање бити настављено – рекао је Ердоган.

Шеф турске државе је рекао да ће Турска наставити да пружа подршку БиХ на свим пољима и да притом, како је рекао, његова земља није имала, нема и неће имати никакве „скривене намере“, осим успостављања просперитета, економског развоја, одржања мира и стабилности у БиХ и региону.

Говорио је о повећању економске сарадње са БиХ, посебно у области извоза меса у Турску, као и брашна, шећера и уља.

– Разговарали смо о војним, политичким културним, туристичким, транспортним и пољопривредним питањима, шта можемо да урадимо и које ћемо кораке направити да сарадњу у свим тим областима побољшамо – рекао је Ердоган.

Упитан да појасни шта је мислио када је рекао да је у разговору са делегацијом БиХ било речи о наменској индустрији, Ердоган није одговорио.

– Турска ће пружати подршку миру, стабилности, очувању територијалног интегритета БиХ, која је састављена од два ентитета. Подржаћемо јачање мира, просперитета и стабилности – рекао је Ердоган.

Констатовао је да ће ванредни парламентарни избори у Турској бити одржани 24. јуна, као и да ће у октобру избори на свим нивоима бити одржани у БиХ.

– Надам се да ће ти избори (у БиХ) бити одржани у демократској атмосфери, миру и да ће бити спроведени на фер и праведан начин – рекао је Ердоган.

Турски шеф државе је рекао да су измене Изборног закона унутрашње питање БиХ и да га треба решити у складу са међусобним разумевањем.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Ердоганов скуп у Сарајеву; Повици „Алаху екбер“ и ратне заставе 

У сарајевској Зетри у току је предизворни скуп турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, уочи пријевремених предсједничких избора у Турској.
Више хиљада окупљених у сарајевској Зетри пред долазак Ердогана узвикивали су „Алаху екбер“ и пароле против Израела. На скупу су, уз мноштво турских и застава БиХ, видљиве и ратне заставе тзв. Армије БиХ.

Скупу у Зетри присуствује и бошњачки члан Предсједништвва БиХ и предсједник СДА Бакир Изетбеговић и његова супруга Сабија Изетбеговић, те предсједавајаући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Изетбеговић је изразио задовољство што данас у Зетри види „заједно заставе БиХ и Турске“. Рекао је да су многи покушавали Турке и Бошњаке одвојити од њихове вјере, али да у томе нису успјели.

– Одбранили смо се само уз Божију интервенцију – рекао је Изетбеговић на скупу и додао да су Бошњаци, како каже, кроз историју бранили Турску као своју домовину.

Ердоган ће у дворани Зетра, у којој се окупило неколико хиљада људи, присуствовати Генералној скупштини Уније европских турских демократа. На конгресу УЕТД учествују чланови из Њемачке, Аустрије, Белгије, БиХ, Данске, Финске, Француске, Холандије, Велике Британије, Шведске, вајцарске, Италије, Мађарске, Македоније, Норвешке и Чешке.

Изетбеговић, који је данас дочекао Ердогана на сарајевском аеродрому, раније је рекао да ће турски предсједник са скупа у Зетри послати одређене политичке поруке, с обзиром на то да се у Турској 24. јуна одржавају пријевремени предсједнички и парламентарни избори, први послије референдума о уставним промјенама којима су проширена предсједничка овлаштења.

Ово је једини предизборни скуп Ердогана ван Турске, с обзиром на то да је његово одржавање забрањено у већини европских земаља.

ИЗВОР: РТРС

***

Казаз: Ердоган третира БиХ као „властиту прћију“

Политички аналитичар Енвер Казаз изјавио је да предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган доласком у Сарајево на неку врсту предизборног скупа показује да БиХ третира, не као пуко подручје свог интереса, већ као неку врсту потчињене покрајине данашње Турске, односно као „властиту прћију“.
„Његов циљ је да у БиХ прошири своју клерикалну идеологију и заврши десекуларизацију бошњачког друштвеног простора. Други његов важан циљ је да спаси пропалу политику /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића и да промовише Себију Изетбеговић као најперспективнију тобожњу политичку личност данашње распале СДА“, рекао је Казаз за „Дневни аваз“.

Он истиче да је трећи циљ Ердогана да преко леђа БиХ и на штету њених грађана отвори фронт према ЕУ и да искористи БиХ као средство обрачуна са америчком и европском политиком.

„На тај начин Изетбеговић је себи дозволио да БиХ постане талац Ердоганове политике, а он истовремено покушава преко турског предсједника ушићарити неку шачицу гласова. Нико никад није тако жртвовао властиту земљу и њене грађане за рачун туђег интереса и властите политичке пробитачности“, нагласио је Казаз.

Човић за посјету Ердогана сазнао из медија

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да је за данашњу посјету турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана БиХ сазнао из медија, те да се нада да предизборни скуп, који организује у Сарајеву, неће оставити никакве посљедице.

Драган Човић - Фото: РТРС

Драган ЧовићФото: РТРС

„С позиције пријатеља БиХ, као и сви, добродошао је“, рекао је Човић за Хрватску радио-телевизију.

Он је изразио наду да ће скуп протећи у миру и да неће оставити никакве посљедице – осим стратешких одредница које има Ердоган, због чега је то организовао у Сарајеву, одакле шаље поруке свијету.

Човић је навео да је Ердоган најава једног таквог окупљања изазвала огромна промишљања са друге позиције из читаве ЕУ.

„Када смо разговарали са пријатељима из Аустрије, Њемачке Швајцарске, јасно су нам указали на тај проблем, мислећи да смо ми домаћини“, рекао је Човић.

Човић је нагласио да је као хрватски члан Предсједништва свјестан разних утицаја на БиХ, која се намеће као центар разних интереса.

Он каже да то најбоље показује најновији мигрантски талас који, истиче, није случајан, већ снажно подстакнут у времену снажне политичке активности.

„Наш је задатак послати снажну поруку да је европски пут, једини пут за БиХ“, оцијенио је Човић.

Када је ријеч о Изборном закону, Човић је изразио сумњу да ће доћи до договора.

„Изборни процес је почео и сада би то било непримјерено. Ми сада морамо створити амбијент да не дође до кризе која се најављује у имплементацији изборног резултата“, рекао је Човић.

ИЗВОР: РТРС

———-

20.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић