АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Проф. Срђа Трифковић: „Вучић је прихватио чак и оно што Тадић није хтео” – Расправда


Гост нове епизоде емисије „РасПравда” био је историчар и професор Универизитета у Бањалуци, Срђа Трифковић. Трифковић је у емисији жестоко критиковао Александра Вучића тврдећи да је отишао корак даље од Тадића у „велеиздији”.

Oн је рекао да је Србија у Бриселу добила нулу, а изгубила осећај моралне супериорности. Према његовим речима, током бриселских споразума ЕУ и НАТО су схватили да под овом влашћу Србија више нема црвену лину испод које неће ићи.

– Вучић је са Бриселским споразумом прихватио оно што чак ни Борис Тадић није хтео да прихвати приликом свог последњег сусрета са Ангелом Меркел – објаснио је Трифковић, додајући да актуелни режим користи грешке предходног као изговор за своје капитулантске потезе.

Tрифковић каже да је Вучићева политика слепог слушања Ангеле Меркел и Немачке погрешна, додајући да би они више ценили Србију када би показала патритоску чврстини и одлучност.

Трифковић је рекао да би Србија требало да поново повуче црвене линије, односно да јасно каже да неће пристати на промену Устава којом би се поништио или релативизовао суверенитет над Косовом и Метохијом, као и да је спремна да зарад очувања суверенитета успори или замрзне даље интеграције ка ЕУ.

Он је упозорио да би пристајање Србије на правно обавезујући споразум то за Србију значило одустајање од Космета, али за Албанце би то био окидач за даљу експанзију. Журбу режима да што пре рпеши питање Косова и Метохије он је назвао „сулудом”, имајући у виду да се геополитичка ситуација у свету одвија у корист Србије.

Oн је медијску сцену у Србију назвао суморном и затвореном за критике режима.

Трифковић у емисији прича и о ситуацији у медијима и политичкој ситуацији у САД, манипулацијама западних медија усмерених против Русије и других земаља које им се не потчињавају, мигрантској кризи и проблемимам које то изазива у ЕУ, а пре свега у Француској.

1 reply »

  1. Trifkovicu,koja je tvoja misija? Tamo u SAD-u si pozivao sirom te zlikovacke drzave da nas bombarduju iz sve snage a sada tu pokusavas nesto,savetujes i mudrujes.Tvoje bivse kolege iz GA te se nerado secaju.O tvom aferativnom zivotu i zalaganjima se moze procitati i na guglu pa koga zanima neka proveri,jednostavno je.

    Свиђа ми се